milej Tome, mrzí ma že ste pochopil môj príspevok tak, že vám upieram právo na váš spôsob myslenia či vyjadrovania, vy ste ma hodnotil pomaly v každom druhom príspevku, ja som vás nazval “sebestředným” a za tým si stojím… v pohode buďte takým akým ste na to zasa máte právo vy.. rovnako ako ja môžem byť, žiť a písať ako ja chcem…
k tomu aby som sa považoval za neomylného mám stráááášne ďaleko, asi nečítate moje príspevky s pochopením, ktoré vyžadujete od ostatných pri čítaní vašich príspevkov 😉 len tak námatkove…. písal som že som voľakedy prehadzoval nízke nadstavky, že som mal pootvárané očká odspodu až po horný medník, že som mal na jednom stojane aj viac ako 5 rodín tesne pri sebe, že som používal materskú mriežku, že som skúšal ležany a vycúval nakoniec z nich… aké omyly chcete po mne ešte?.. je ich nespočet…
"milý pane Goro. Vy liberál jste když myslíte, že každý má právo na vlastní názor a dokonce mlčíte i ve chvíli kdy dobře víte, že je to názor blbý”.. …v tomto vám dávam za pravdu, často mlčím aj keď niekto sem napíše blbosť…. blbosť sem môže napísať každý aj ja aj vy…môžem námatkove zasa spomenúť váš príspevok kde radíte začiatočníkom ako pripraviť včelstvám na zimu… skutočne hodnotný príspevok a zrejme som mu nedal palec a mlčal som hoci ste tam napísali úplnú blbosť… a viete prečo som mlčal ? ..aby som nevniesol do hláv začínajúcich včelárov zbytočný zmätok… a keby som vám napísal že je to čo tvrdíte je blbosť čo by som tým dosiahol? ..vy by ste mi neuverili a niekto by si mohol myslieť, že keď niekto napíše v texte jednu blbosť, že je to celé blbé…ale to tak vôbec nie je…
teda k veci, kategoricky ste v príspevku napísali, že (voľne citujem..) včely sa MUSIA NA ZIMU ZAKRMOVAŤ VÝLUČNE ROZTOKOM CUKRU 1:1, PRETOŽE ROZTOK 3:2 JE HUSTÝ, JE PRE NE NAMÁHAVÉ HO ODOBERAŤ, VČELY MUSIA LIETAŤ PO VODU A RIEDIŤ SI HO… TOME tu ste dokázali napísať niekoľko blbostí v jednej vete a ja som nereagoval… za prvé, slovo VÝLUČNE nie je pravdivé, včely sa bežne kŕmia na zimu nielen roztokom 1:1 ale aj 3:2 a robí tak väčšina včelárov… často sa vo svojich radách odvolávate na vlastné skúsenosti ktorými všetko overujete a rád by som vám napísal z mojej včelárskej praxe, že včely roztok 3:2 berú bez problémov, keď im do stropného kŕmidla nalejem večer 5 litrov takéhoto “hustého” roztoku verte či nie, ráno je kŕmidlo prázdne… teda chcelo by to asi napísať “z mých skušeností na mé včelnici doporučuji rotok 1:1, mám s nim nejlepší skušenosti, hoci sú včelaři, kterí krmí na zimu i hustejším rotokem 3:2” ..takéto tvrdenie by vôbec nebolo “liberálne” ale PRAVDIVÉ! toto však je len taká perlička, hra so slovíčkami, vám hustý roztok neberú, mne roky berú.. ale oveľa väčšia a skutočná BLBOSŤ je tvrdenie, že sa včely s hustým roztokom viac UPRACUJÚ A MUSIA LIETAŤ PO VODU ABY SI HO ZRIEDILI … vaša argumentácia je detinsky smiešna že v prírode taký hustý nektár včely nepoznajú… určite ste skúsený včelársky praktik a veľa ste toho naštudovali ale každý prinesený nektár včely zahusťujú… nebudem popisovať aké je to pre ne namáhavé, ale KAŽDÝ NEKTÁR KTORÝ VČELY PRINESÚ do úľa, či má 15 ALEBO 40% CUKRU musí vďaka odstraňovaniu vody prejsť cez hustotu 50% (1:1), aj cez hustotu 60% (3:2) a musí dosiahnuť hustotu okolo 70% cukru v roztoku, potom ho už včela nedokáže nasať sosákom, ukladá ho na dno a steny buniek a vysúša prúdiacim vzduchom…. to je vám zrejme známe, a teda viete že včela dokáže PRIAMO NASAŤ NIELEN ROZTOK CUKRU 1:1 ALE AJ 3:2, BA DOKONCA AJ HUSTEJŠÍ… keď dám včelám roztok cukru 3:2 VOBEC NEMUSIA LIETAŤ PO VODU A RIEDIŤ HO ABY SA IM DAL ODOBERAŤ, PRÁVE NAOPAK, VODU Z NEHO MUSIA ODSTRAŇOVAŤ ABY HO MOHLI ULOŽIŤ DO BUNIEK… ROZHODNE teda nemusia lietať po vodu aby ho riedili a aby sa im dal odoberať…ak neveríte literatúre, ani vedcom ani mojim praktickým skúsenostiam, skúste sa aspoň prosím zamyslieť nad tým ako dokážu tie moje včely v noci keď nelietajú odobrať 5 l roztoku 3:2 bez toho aby vyleteli po vodu a verím že pochopíte akú blbosť ste napísali… a tretia blbosť je v tom tvrdení je že spracovanie roztoku 3:2 je pre včely namáhavejšie ako ako u 1:1… skúsme spočítať, včely musia zahustiť oba roztoky aby ich mohli uložiť do buniek a musia z nich odstrániť vodu… počítajme spolu.. dajme tomu na 10 kg cukru dáte vy 10 litrov vody a ja len 6,7… vaše včely musia odstrániť oveľa viac vody a pokojne napíšete že je to pre včely menej namáhavé… nechápem…
Tome, často ma vyzývate aby som reagoval na vaše príspevky, ale ako mám reagovať ak je tam náhodou napísaná podobná BLBOSŤ ? … mám každé tvrdenie s ktorým nesúhlasím vyargumentovať?… k čomu by to bolo dobré?… pokojne raďte, odovzdávajte svoje skúsenosti, ja budem svoje ale nekonfrontujme sa PROSÍÍÍÍM! ……komu to pomôže ??? začínajúcim včelárom rozhodne nie, nepovažujem to za zmysluplné a NEBUDEM TO ROBIŤ!