Dobrý den.
Chci začít s chovem hmyzožravého ptactva. Mám poměrně dost zkušeností s drobnými exoty a papoušky. Chci se zeptat,které druhy jsou pro mě jako začátečníka vhodné. A které mohu zimovat venku? Děkuji
Dobrý deň!
Myslím si, že jednoznačná odpoveď na Vašu otázku neexistuje. Pokiaľ máte dosť skúseností ako píšete s drobnými exotami, ktorým ste podávali aj hmyz je to dobrá skúsenosť. Záleží na chovateľskom zariadení a prostredí ktoré by bolo vhodné na chov hmyzožravého vtáctva (riedky trus). Na začiatok po prečítaní článkov o ich chove je potrebné ako pri každom druhu vtáctva s lacnejšími druhmi a hlavne po návšteve chovateľov, ktorí už majú skúsenosti. Na základe informácie, ktorú ste poskytli o svojich podmienkach pre chov je veľmi ťažké a až nemožné určiť druhy, ktoré by pre Vás ako začiatočníka boli vhodné na chov.
Dobrý den,
jak napsal p.Makovický doporučit Vám vhodné druhy pro začátek je dost obtížné každý má nějaké své favority které bude prosazovat spíše zaleží jaká skupina Vás zaujala v současné době je v ČR už poměrně dobře zastoupena řada druhů která by pro začátek nabyla špatnou volbou..dají se u nás sehnat kardinálové,leskoptve,bulbulové z větších druhů pak turaka krasky....spíš záleží na tom jaké máte chovatelské zařízení z těch druhů vhodných pro celoroční chov ve venkovní voliéře by se dalo uvažovat např. o timáliích čínských je opravdu z čeho vybírat..každopádně přeji hodně štěstí do začátku.
Dobrý den.
K výše uvedeným radám není prakticky co dodávat. Obecně byli jako nejvhodnější pro začátečníky doporučováni kardinálové a leskoptve. To však není moc říkající rada, jelikož není leskoptev jako leskoptev atd.. Já osobně začínal s turaky fialovými (Musophaga violacea). Prakticky v začátcích jsem ale také choval např. arasariho zeleného (Pteroglossus viridis) a ani jeho chov nečinil nejmenší obtíže. Z vlastních zkušeností mohu říct, že byl chovatelsky méně náročný, než řada mnou chovaných zrnožravých hrabavých, holubů nebo pěvců. Takže jak píše pan Nesvačil, je opravdu z čeho vybírat.