V loňském roce jsem zaregistroval ceny u a. pretrei 3500eur za kus, brasiliensis za 10tis. eur za kus. Žlutokrkých je více poddruhů a ceny se podle nich různí. Tyto uvedené ceny jsou ale spíše orientační, mohou se trochu hýbat oběma směry.
PS-ale vybral jste si opravdu zajímavé druhy
na foto am. brasiliensis / rudoocasý
Je to zatím jen sen, ale chtěl jsem mít představu kolik se asi pohybují. Jinak se většinou řídím dle vašeho ceníku, ceny dost odpovídají. Líbí se mi většina amazoňanů a nejradši bych je měl skoro všechny. U žlutokrkých jsem myslel nominantní poddruh(auropalliata).
Auropalliaty jsou kolem 20 tis, i když při nynějším propadu cen amazoňanů budou třeba už i za méně. I pretrei a granady hodně klesly za poslední roky. U brazilců se cena nemění, protože není tolik odchovů. Ale tady u Brna je jeden pán odchovává, samozřejmě se tím v této zemi nechlubí.
Sledoval jsem to loni na inzerci P4S, a už si to přesně nepamatuji. Ale byl pár buď o 500 E levnější než pretrei nebo dražší. Ale myslím, že to bylo 7000 E za pár. /prodávál van der Gulik /. Ty granady neklesly tak razatně jak pretrei. Granady stávaly tady kolem 150 samice 180 samec / mluvil jsem s chovatelem co je kupoval někdy v roce 2006 / a pretrei v té době 250 / Nedělník /. Loni na P4S oba druhy mezi 85 - 90 za mladý kus.
Kolem těch 7tis. jsem je viděl, myslel jsemže propadly někde níže.
U ing. N. jsem byl cca před rokem a opravdu něco neskutečného, poprvé jsem jej navštívil snad kolem r. 83 a už tehdy to bylo nad poměry .
Myslím, že brzy na chov ani nebudu mít. Mám 5 druhů, stáří 2-6 let, tak někteří zatím ani neodchovávají.Vstupní investice ptáci a ubikace kolem 400, ptáci co byli za 20 - 30, jsou za 10, a ani o ně není zájem. Kdo v dnešní době, kdy neví za kolik bude benzín a chleba třeba za rok, bude stavět voliery a topit ptákům. Asi to bude koníček jen bohatých. Zatím to nějak jde , ale za rok dva?
Kolik Stojí A. farinosa nevím,tipoval bych mezi 10 - 15, ale jestli je tady někdo prodává nevím, i když na fauně někdo pomoučené prodával , ale jaký poddruh a za kolik , to nevím. Celkově jdou amazoňané hodně dolů, protože zájemců bych řekl, že je čím dál méně. Odchovů dost a musíte v zimě topit. Třeba tato samice stála v roce 2008 25 tis / hodně žlutí rodiče /. A dnes ?
Momentálně nevím, ale řekl bych, že se stabilně drží na 20 tis. Loni jsem se na ně ptal a byli v této hladině. Samozřejmě s nějakým kolísáním hladiny se musí počítat. Ale zase je pravda, že takto loni byli i oratrixi, v té době už šli vidět i za 18 a nyní je vídám i za 15. Je to neuvěřitelné, jak ty ceny padají.