Dočetl jsem se, že papouškům škodí krmení slunečnicí kvůli vysokému obsahu oleje. Ten můj dostává směs firmy Prestige a přídavkem cca 30% velké žíhané slunečnice. Zdá se mu to zatím nevadí a prospívá (viz video).
Jaké máte zkušenosti Vy - neubližuji mu???
http://www.youtube.com/watch?v=3y0oEC1yckU
Souhlasím s Movy. Černá slunečnice je tučná. Svou žakuldu krmím také Prestige Premium African k tomu Special exotic s ořechy nebo ovocem. Jinak dostává jablíčka, kterých se nyní urputně dožaduje stejně jako okurky. Moc nemusí mrkvičku, pouze strouhanou, brokolici, jeřabinky červené i černé, velké šípky které miluje, papriky,rajčata. Dávám jí i mandarínku a dost jí chutná vaječná míchanice. Jardo, Čenda je kouzelný boreček. Kolik mu je?
Díky za informace, jako chovatel jsem ú plný laik, takže jsem se po přečtení, slunečnici papouškům ne, jsem se lekl, že mu ubližuju. Mirko, naprosto souhlasím, že ná rád ovoce a zeleninu, doplním ještě syrovou bramboru. Stačí, když slyší zvuk škrábání brambory už z klace slyším "Máš brambůrku, dej brambůrku, prosím." Má 5 a půl roku, patří dceři, ale u mě je už 5 let deponovaný. Do smrti manželky mluvil dvěma hlasy, po roce už druhý hlas zapoměl. Díky za rady....
Dobré ráno,
dělat jednoznačné závěry o tučnosti různých druhů slunečnice jen podle zbarvení slupky je dost nepřesné, doporučuji přečíst článek , jehož autorem je Z. Pokorný, podklady ke zpracování tohoto článku se mi zdají více než jen seriozní.
http://papousci.chovzvirat.com/clanky/obsah-oleje-v-semenech-slunecnice-rocni.html
Nedělám jednoznačné závěry, jen jsem napsala svůj názor. Žakuldu krmím kupovanou, již hotovou směsí zrnin. Vzhledem k nemoci mojí žakuldy dostává každý den na lžičku trochu jogurtu Krajanky s léky a to již tři roky a nezdá se, že by nějak trpěla.
Pro pana Jardu.
Čenda je boreček s velký "B" Ještě večer jsem na něho několikrát koukala. Je prostě úžasný. Prosím, mohla bych dát odkaz na Vaše video na naše stránky? Ať se s ním potěší víc lidiček. Zdravím Vás i Čendu.
"Černá slunečnice je tučná." - dle mého mínění o závěr jde. Pokud si tuto větu přečte laik nebo majitel jednoho pet mazlíčka, má informaci ne moc pravdivou, zavádějící.
Pane Šiško, díky za odkaz na fundovaný článek. Problém je, že odrůdu slunečnice v kupovaném balení jde těžko zjistit. Raději Čendovi přidávaný podíl slunečnice snížím.
Paní Mirko, souhlasím s rozšířením odkazu (nakonec ten klip na You Tubu je veřejný) - Čendovi to neublíží a mě to jenom potěší. Přikládám odkaz staršího data tj. z jeho začátků.
http://www.youtube.com/watch?v=qwGiBmdGf34
Díky všem za rady.
Pane Jardo, máte opravdu bezvadného papouška. Poprvé v životě lituju, že už nejsem nejmladší a proto už si žaka nemůžu dovolit :-(
Můžete prozradit jak jste začínali, aby se takhle naučil mluvit? Vím, že hlavně záleží na talentu papouška, ale jestli jste ho nechali aby spíše odposlouchával běžné hovory v rodině nebo stálým opakováním jednotlivých slov.
Pane Jardo, budem se těšit, čím Čenda potěší příště. Videa jsou nádherná.Ještě ke krmení. Kdysi jsem si objednala knížku " Žako papoušek šedý " od Milana Bartla. A tam je spousta rad.
Mějte se hezky a děkuji..
ještě ke krmivu se slunečnicí.znám pár opravdu dlouholetých chovatelů žaků a sám jsem je také choval a odchovával.ve většině případů jsem viděl krmit slunečnicí.samozřejmě ne samotnou.podle mého názoru u afrických papoušků nehrozí tloustnutí jako u papoušků amazonie a vůbec ameriky.pokud má pták pohyb a pestrou stravu bohatou také na ovoce a zeleninu.kupujte mu kvalitní míchanou směs zrnin a určitě nebude mít problém.mimochodem z těch ,,fundovaných článků,,mě hrůza pojímá.