Dobrý deň mám taký problém s alexandrami mám 3 ročný pár na prvú znášku mali 4 vajíčka boli oplodnené no nevysedené mojou chybou na druhú znášku sa samička nastavovala samčekovi no samček iba vyšiel na ňu ale sa nepáril a potom samička zniesla 3 vajíčka a prvadepodobne ich samec rozpučil. V čom by mohol byť problém ?
Ahoj. Nejprve mne napadá otázka, proč nevyseděli první snůžku? Pokud byla druhá snůžka prázdná, někteří ptáci na to reagují právě zničením nebo opuštěním, jiné samičky odsedí i prázdná vajíčka po celou dobu. Přiznám se, že jsem své alexandry při páření nikdy nenačapala, nechávám jim maximální možný klid, návštěvy do jejich blízkosti neberu vůbec a i svůj pobyt omezuji na nakrmení a kontrolu jejich stavu či krátkého pozorování chování. Tak jestli je třeba moc nerušíte?
Dobrý den,
Mí alexandři malí neměli s rušením žádný problém, několikrát jsem stál přímo vedle voliéry, když se krmili, později i pářili a to to byl poměrně plachý pár, zvlášť samice.
U mého páru v obou případech hnízdění samice rozbila neoplozené vajíčka a oplozené vyseděla. Nevím, jestli to byla jen náhoda, nebo to udělala záměrně. V první úspěšné hnízdění sezoně samice rozbila jedno vajíčko ze čtyř. Tři zbylé vajíčka byli oplozené, v druhé sezoně rozbila dvě vajíčka ze čtyř a dvě zbývající byla také oplozené a samice je vyseděla.
Ještě jednou k tomu klidu, myslím, že to bude papoušek od papouška a pár od páru. Mojí byli jak už jsem říkal dost plašší, ale stejně samice dobře snášela kontroly budky. Určitě to je ale jeden z mnoha možných důvodů, proč samice nevyseděla první snůšku.