Dnes mi ulétla samička alexandra rudohlavého. Hledá již několik dní úkryt pro snůžku a někde našla skulinku na zadní stěně voliery. Naštěstí v zimovací místnosti :-). Sameček celé odpoledne přímo koncertoval, ale mě to došlo až po pár hodinách. Při odchytu jsem naprosto žasla nad jejím elegantním letem. I při stresu z chytání to byla tichá elegantní podívaná. Ve srovnání se senegalkou, která se pohybuje po domě běžně navolno, a i bez stresu se její let podobá házení kamenem a ještě s patřičným hlukem od křídel to pro mne byla neskutečná podívaná. Ještě mám srovnání s papouškem královský, jeho let byl také velmi zbrklý a silový. Škoda, že chováme ptáky většinou v malých prostorech, kde jejich pohyb moc nevynikne.
Máte někdo podobné zkušenosti s jinými druhy?
Kráľovské papagáje, chované v primeraných voliérach, majú taktiež elegantný a temer bezhlučný let. Austrálske papagáje sú vynikajúci letci ktorí vo voľnej prírode nalietejú denne desiatky kilometrov.
Dobrý den. Petro máte pravdu, že je to ovlivněno i prostorem. Mnoho ptáků nevyužije let úplně na plno, když k tomu nejsou prostorové podmínky. Například pyrurové v menším prostoru také vykazují spíše hlasitý a trošku neohrabaný let, když mě uletěla samička pyrury červenobřichého do volné přírody, tak byla jako ladná střela. Ochočenou samičku papouška konžského jsem pouštěl přs chodbu do dvou místností. Celková vzdálenost tam cca 12 metrů otočka a nazpět 12 metrů a řekl bych teprve, že při tomto našem hraní jsem poznal jak rychlí, svižní a vůbec ne ohrabaní jsou papoušci konžští. A tak to je asi u více druhů. Příjemný den. Mirek
Mě jedno na Kladně při zapůjčení na výstavu foukl Aymara pruhovaný a to bys nevěřila,jak nádherně letěl. cca 3x kolem do kola,než unaven sedl na zem. V tom velkém prostoru letěl docela rychle. Biker70