Aktuálně: 3 742 inzerátů212 228 diskuzních příspěvků18 279 uživatelů

Náhlé úmrtí

Terka H. (neregistrovaný) 17.12.2011, 08:52:45 xxx.xxx.140.24
Dobrý den, Měli jsme doma od konce září mladou aymaru. Pořizovali jsme jí ve stáří asi jeden a půl měsíce. Dneska ráno jsem ji našla uhynulou. Krmila jsem jí směsí pro malé papoušky bez slunečnice, občas dostala máčenou pšenici a každý den nebo obden čarstvé ovoce a zeleninu. Ještě včera byla normální, krmila se, žádné změny v chování jsem si nevšimla ani v trusu, nečepýřila se. Neptám se co jí mohlo být, ale co v takové situaci dělat. Poslat ji na pitvu? Pokud ano, kam?
Obrázek
Peťula (neregistrovaný) 17.12.2011, 11:22:30 xxx.xxx.6.82
To není normální a už vůbec bez nějakých příznaků, načepýření, problémů z pohybem či tak něco. Konec z nemoci nepřichází náhle. Nevím, v jakých podmínkách ji doma máte, nemohla se v noci vylekat a zranit o klec, nebo něco takového? To by však na tělíčku bylo vidět. Co všude zmiňovaná otrava teflonem z vaření? Nebo nepodala jste ji něco jiného než obvykle k žrádlu? Základní pitvu Vám provede veterinář na počkání a stát bude pár korun, na kompletní včetně různých odběrů a laboratorních vyšetření ji může odeslat na spec. laboratoř, to už je poměrně dražší záležitost. Je mi líto, že jste přišla o společníka, aymarky jsou povahově moc fajn papoušci.
Terka H. (neregistrovaný) 17.12.2011, 11:48:55 xxx.xxx.140.24
No právě, že to není normální. Včera dostala k jídlu zrní jako obvykle a hrušku s paprikou. Obojí dostávala i před tím. Klec byla velká 60x50x40 cm, byly v ní jen bidýlka a provaz na šplhání a větve na okus, z venčí boudička, ve které spala. Teflon mě taky napadl, ale bydlím s babičkou a ta má jen staré nádobí bez teflonu a klec byla v jiné místnosti. Ještě mě napadlo, že máme plynový kotel, že by nějaký únik plynu? Jediný co mě mohlo nějak varovat, že třeba není v pořádku, že byla vždycky taková klidná oproti agáčkům, který jsme měli dřív. Ale když jsme jí pouštěla, tak byla zvídavá, kontaktní, všechno zkoumala... na tělíčku jsem žádné viditelné zranění nenašla, ani pocuchané peří. vypadala skoro spíš jako by jí "ranila mrtvice". Ještě k pitvě... má to smysl? Spíš s ohledem k tomu, čeho se případně vyvarovat do budoucna...
anonymní (neregistrovaný) 17.12.2011, 12:08:11 xxx.xxx.211.123
Jaké větve jste dávala není to třeba z nich verona
Terka H. (neregistrovaný) 17.12.2011, 12:50:58 xxx.xxx.140.24
Dávala jsme jí na ukus vrbu, ta by neměla být jedovatá,pokud vím. Absolutně to nechápu... jeden den v pořádku a truhej den tohle :-(
anonymní (neregistrovaný) 17.12.2011, 14:06:52 xxx.xxx.211.123
Ještě mě napadlo pouštěly jste ji ven s klece!!! Do laboratoře bych ji neposílal pokud to není nutné, pokud chcete vědět na co uhynula tak ho pošlete ale stojí to peníze zakladní vyšetření tak 500.-
Terka H. (neregistrovaný) 17.12.2011, 14:43:32 xxx.xxx.140.24
Samozřejmě, že jsme ji pouštěli ven z klece a nikdy nezůstávala bez dozoru.
anonymní (neregistrovaný) 17.12.2011, 16:14:45 xxx.xxx.211.123
Informační ceny výkonu u veterináře informační ceny výkonu u veterináře ptáci 85 Kč K Cytologické vyšetření (z nádorů, výtoků, výpotků, apod.) 280 Kč K Cytologické vyšetření vaginálního stěru (určení doby krytí) 260 Kč K Bakteriologické vyšetření 450 Kč K Histopatologické vyšetření 650 Kč K Pitva (ptáci) 400 Kč K Vyšetření papoušků na: pohlaví (bez odběru) 490 Kč K chlamydiózu (bez odběru) 490 Kč K PBFD (s odběrem) 1250 Kč K Polyomavirózu (s odběrem) 1250 Kč K
Terka H. (neregistrovaný) 17.12.2011, 17:50:07 xxx.xxx.140.24
Mockrát děkuji za informaci... nakonec jsme stejně dospěli k názoru, že pitva nám kamarádku nevrátí a žádného veterináře přes papoušky v okolí ani nemáme. Klec jsem vydrbala vařící vodou a savem, veškeré dřevěné, neumytelné vybavení jsem vyhodila, takže pro případné další použití je snad v pořádku.
anonymní (neregistrovaný) 17.12.2011, 18:27:01 xxx.xxx.211.123
Po savu to ještě jednou omyjte teplou vodou verona tak at se vám podaří sehnat noveho mazlíka ja mám mniška šedeho za malo peněz hodně muziky pořád je s ním sranda přírodní cena za ručně dokrmeneho 1500.-
Terka H. (neregistrovaný) 17.12.2011, 19:32:50 xxx.xxx.140.24
Zatím nového mazlíka shánět nehodlám. Ale pokud budu časem pořizovat nového papouška, tak zase aymarku. Nemám místo na větší klec a navíc mi vyhovovala klidnou povahou. Nebyla ručne dokrmená, ale přítulnější stvoření jsem (mezi papoušky) ještě nepotkala.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.