Tohle jsou přesně ty dotazy, na ktéré jsem alergická!
Jenom tedy k tomu mluvení. Náš v osmi měsících říká přibližně 30 slov a celé věty o více než pěti slovech vždy k určité situaci.
No k tomu létání po zahradě , jednou mi vyletěl z ruky dokrmený mníšek který pobíval ve venkovní voliéře a já jej přenášel zpět domů . Už jsem myslel že jej budu nahánět bůh ví kde , nebo že jej neuvidím vůbec . V záchvatu strachu jsem na něj stačil ještě zavolat , takže udělal otočku a poslušně se vrátil zpět .
Ale vícekrát jsem to již nezopakoval a ani bych to radši nedoporučoval zkoušet .
Toto není odpověď pro zadavatele, ale pro ostatní.
Mně také uleťel mníšek a přesně, udělal kolečko a vrátil se. Krve by se ve mně nedořezal. Jenže letěl tam, odkud mě stále viděl. Kdyby se lěkl a uletěl dál, a hlavně, kdyby ho vzal výškový vítr, tak ho to odnese a už se těžko vrátí.
mám také zkušenost s ůletem.dokrmovali jsme z ženou malého aru.ještě nelétal.seděli jsme s ním v létě v altanu a krmili ho.koupal se v misce,trochu pokřikoval,pohoda.najednou roztáhl křídla a seděl na ořechu.byl to mžik.zmáchali jsme ho hadicí,přistavili žebřík a byl zas náš.ale v tom okamžiku by se ve mě krve nedořezal.takže už nikdy takovou neopatrnost neudělám.
Papoušci vynikají schopností imitovat pestrou škálu zvuků včetně lidské řeči. Velké popularity dosáhl papoušek šedý vycvičený americkou zooložkou Irene Pepperbergovou. Alex zvládl kolem 150 slov. Rozlišoval asi 50 předmětů, rozeznával šest různých tvarů a šest barev. Dokázal do určité míry zobecňovat. Mezi nabízenými předměty našel například klíč, bez ohledu na to, jak byl klíč velký nebo jakou měl barvu.
Alex si dokonce vytvářel vlastní slova. Uměl pojmenovat banán a třešně – anglicky banana a cherry. Slovo pro jablko Alexe nikdo neučil. Tohle ovoce připadalo papouškovi jako něco mezi banánem a třešní. Vymyslel si proto pro jablko označení „banerry“.
Více zde: http://www.forpus-klub.cz/news/proc-papousci-mluvi-clanek-z-cesky-rozhlas-leonardo/
Přepisuji z knihy :ŠKOLA PRO PAPOUŠKY
Irene(drží v ruce 5 dřívek) Bruce co je to?(Bruce je 2. cvičitel)
Bruce: 5 dřívek Irene správně (podává mu 5 dřívek)
Alex:ět dřívek(není překlep) Bruce.Lépe(myslí tím aby slovo řekl lépe)
Irene.Kolik? Alex: NE!!(odmítá spolupracovat) Bruce: Irene?co je to
Irene :ět dřívek (napodobuje Alexovu špatnou výslovnost)
Irene: koliik? Alex:Pěd dřívek
Bruce:Dobrá ještě trchu lépe
Alex pět dřívek
Irene:dobrá zde je pět dřívek
Ano papoušci Žako jsou velmi nadaní, ale já jsem mluvil o menších papoušcich-z těch je podle mě nejnadanější mníšek