Aktuálně: 3 730 inzerátů209 868 diskuzních příspěvků18 242 uživatelů

Alexandři růžoví vousatí

fylip
fylip 07.12.2011, 19:48:56 xxx.xxx.80.34
Dobrý den, Minulou neděli jsem si složil pár alexandrů vousatých. Samici jsem shodou náhod dostal zadarmo, je ochočená, bez kroužku, rok 2007 a letos už druhým rokem snesla na jaře tři vajíčka. Samce jsem koupil v Přerově, ten je loňský, kroužkovaný a je o něco drobnější, než samička. Doma jsem je umístil do zimoviště a po připuštění samice k samci jsem nepozoroval, že by se o sebe nějak zajímali. Do voliéry jsem dal krmení - Deli nature 59 smíchanou s DN 62 a trošku 64. Do druhé misky směs ovoce a zeleniny - stejnou krájím eklektusům a amazonkům. Samice šla okamžitě k zrní a začala vybírat jen slunečnici, samec šel na opak k směsi ovoce a zeleniny. Druhý den jsem zjistil, že samice opravdu vyžírá jen slunečnici a tak jsem jí nechal na vybrání i menší semínka. Během druhého dne stále ještě nezkusila, tak jsem vyměnil jen ovoce a zeleninu a třetí den už zkoušela malé zrníčka, teď už je bere dokonce stejně dobře jako slunečnici. Nedávno začala dokonce při předložení krmné dávky dávat přednost ovoci a zelenině. Samec bere bez problému všechno. Od před včerejška mám ještě druhého samce, který je 09, kroužkovaný, také byl jako PET mazlíček, ale není ochočený. Po přidání do voliéry sedí vedle samice a společně i žerou - samec, kterého jsem koupil v Přerově sedí spíše sám. Koupil jsem dva samce, aby si samice mohla vybrat, tak uvidím. Co jsem za ty tři dny vypozoroval je, že samec bere poměrně vše, co jsem mu zatím předložil. O těchto papoušcích toho není moc napsaného, proto bych se chtěl dozvěděti Vaše zkušenosti s chovem těchto krasavců. Zatím je můj dojem takový, že jsou to spíše klidní papoušci, kteří mají poměrně ostrý hlas, přirovnal bych ho k hlasu alexandrů malých, možná o něco silnější, ale co vím, třeba se teprv pořádně projeví, až je dám na jaře ven. Samice je poměrně zvědavá, nejspíš o bude také tím, že je ochočená, samci si ale pořádně rozmyslí, než něco udělají, zvláště ten mladší.
Obrázek
fylip
fylip 07.12.2011, 19:50:26 xxx.xxx.80.34
Ještě doplním, že loňský samec je vlevo, samice uprostřed a samec 09 na pletivu. Foto je pořízené hned po připuštění samce 09 do voliéry.
Tomáš (neregistrovaný) 07.12.2011, 21:28:07 xxx.xxx.48.44
Mám je asi 5 let, v chovu jsou bezproblémový ale v odchovu mám zatím celkem problémy. Jeden odchov úplně v pohodě až na bidlo, další rok jsem rád že mají aspoň 1 mladé v budce. Mám 2 páry, jeden odchovává jak jsem psal s obtížemi, druhý zatím nic, vyměnil jsem samici tak snad letos. Já o nich říkám že to jsou "ptáci z porcelánu". Krásně uhlazení a celej den se skoro ani nehnou, většinu dne prosedí na jedné noze. V toku se to ale výrazně mění, začnou křičet (pro mě žádná hrůza), lítat po voliéře a samec se samici krásně uklání, zůžuje zorničky a mlátí zobákem o bidlo nebo o stěnu voliéry. Na fotce pár s odchovem z loňského roku, letos měli jen jedno...
Obrázek

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.