Dobrý večer, tak pro všechny, kteří toto téma sledovali se zájmem, a ne jen proto aby poučovali a řešili mé chování, dnes musím napsat, že zdravotní stav se zhoršil, papoušek se v noci začal po celém těle ve zkracujících intervalech lehounce třást, nebyl schopný udržet se ve spánku na bidle. Po prohlídce veterinářem a po pečlivém zvážení šancí na zlepšení i při dalším podávání léků, jsme se rozhodli ho utratit a ukrátit mu tak trápení. Pitva provedena, všechny orgány bez nálezu, dle předpokladu změny v mozkové tkáni, histologie provedena nebyla. Třeba si to tu časem vyhledá někdo s podobným problémem a bude to pro něho přínosnou informací.
A neregistrovaní diskutující kritici, Vaše karanténa je Vaše věc, a můj přístup k chovu zase ta moje.
Prosím? :-( Vás to ,že jsem se zde i při aktivní léčbě nemocného papouška zeptala na zkušenosti druhých, nějak obtěžovalo? Tak to mě fakt nenapadlo. Ale kdyby jste mi chtěl půjčit svou křišťálovou kouli, pochopím to :-).
Nevím Peťulo, na co jsi svým posledním příspěvkem reagovala - mně je líto, že se ti senegalce nepovedlo zachránit. Obecně ti fandím ve tvém úsilí o chov různě postižených papoušků, jseš dobrá, já bych na to psychicky neměla. Zdraví Dáša
Ahoj Petulo, asi ses zde nedozvěděla nic konkrétního, co by zcela vysvětlovalo zdravotní stav tvého seneg. Sám jsem stále více převědčen, že šlo o nějaký nervový ořes po nárazu do hlavy. Nějak mě k tomu závěru ještě více přiblížil článek v poslední Exotě od kolegy J, Cvrčka o odchovu neofém modrokřídlých, kde popisuje mimo jiné problém s jedním odchovaným mládětem neof.
Dobrý den Petro, moc mě to s vaším papouškem mrzí. Do poslední chvíle jsem doufala, že se vám ho podaří zachránit.
Pro ostatní - klobouk smekám, s jakou samozřejmostí můžete někoho kritizovat a podstrkovat mu svou myšlenku, o jakou jde diagnozu, když jste papuška ani neviděli. Na to musí být hodně velké sebevědomí.
jediná kritika se týkala toho, že ačkoli neznám diagnozu papouška a tudíž je potenciálně infekční, neřeším karanténu (karanténa ve vedlejší místnosti, kam běžně chodím a kam mají přístup ostatní ptáci, není karanténou).
možná se to může zdát někomu úchylné, ale znám poměrně čerstvý (a ne jediný) případ, kdy si majitelka zavlekla s novým (na první pohled zdravým, na rozdíl od tohoto případu) papouškem smrtelnou chorobu, konec byl opravdu hodně smutný...
4 - 62.209 - máte představu jaká že karanténa je vlastně karanténou? Všichni nebo téměř všichni dají nově příchozí přírůstek stranou od ostatních a vyhodnocují nového jedince, jeho chování, příjem potravy, trus, kondici, opeření. Ale to není karanténa!
Skutečná karanténa by měla být pokud možno v jiném objektu a obsluhována jinou osobou, která by nové přírůstky obsluhovala. No, myslím, že takovou karanténu asi mnoho z nás nemá, takže případný přenos přes dotyčného človíčka či přes "karantenovaného" jedince přímo dále - nevychází to na stejno?
Ale je přeci fajň z anonymity na někoho poukázat jak je takový či onaký. Jo, líbí se mi takové jednání!
líbí, nelíbí - klidně se navzájem ujišťujte, že karantény netřeba. z mého pohledu, kdy sama zadavatelka několikrát uvedla, že PDD je jedna z možných diagnoz, je nedržení ptáka v izolaci (včetně dalších opatření) a dokonce umožnění zdravému papouškovi do potenciálně infekčního prostředí vstupovat, nezodpovědné.a třeba si někdo rizika takového přístupu na základě této diskuze uvědomí.
Dobrý večer, dnes nemám moc času, tak jen ve zkratce pro 62.209: už od počátku jsem se držela názoru veterináře, který dilataci vyloučil, a vyloučil nutnost karantény. Na základě čeho tak učinil, může být zpochybněno. Ale ani v jednom z mých příspěvků jsem neuvedla, že považuji dilataci jako možnou diagnozu. Pitva dala veterináři za pravdu, a budete se divit, ale pokud by se dilatace potvrdila, uvedla bych to sem do závěru také. Nejde mi totiž o to dokazovat si, že mám pravdu, ale o to, že i takové vlákno může být v budoucnu přínosem pro chovatele řešícího podobnou smutnou situaci.
A už to tu klidně nechte zapadnout, papoušek je pryč.