Dobrý večer,
Už dlouho nebylo nějaké zajímavé téma a tak se o něco pokusím.
Loni jsem poprvé zavařoval a sušil jeřabiny. Něco málo jsem i zamrazil, ale kvůli nedostatku místa v mražáku to bylo naprosté minimum.
V zimě jsem začal podávat všechny tři druhy zpracování jeřabin. Samozřejmě každí papoušci je berou jinak, ale s největším úspěchem s setkali zavařované jeřabiny, ty brali hlavně senegalci, eklektusi a králováci, ale i ostatní papoušci, ne ovšem v tak velkém množství. Mražené jeřabiny byli v žebříčku oblibenosti na druhém místě. Brali je hodně horáci, alexandři malí a zase králováci s senegalcema a eklektusema. Na posledním místě byli jeřabiny sušené, ty brali vesměs všechny druhy, ale v malém množství, nejlépe asi eklektusi - ti berou snad všechno.
Jeřabiny ve všech formách zpracování mícham do směsi ovoce zeleniny a zeleného krmení, kterou každý den předkládám všem papouškům.
A jak to je u Vás? Máte ještě nějaký jiný způsob zpracování jeřabin a jiných podzimních plodů?
Pokud je ve vašem okolí jeřabin požehnaně, máte docela vystaráno. U nás jeřabiny nejsou vůbec, takže papoušci na ně nejsou zvyklí. Když se mi z cest podaří nějakou jeřabinu ukořistit, tak o to ptáci nemají zájem-neznají to.
Ahoj Fylipe, červené jeř. všech kultivarů na zimní chovnou sezonu zamražuji, ještě včera jsem byl na poslední sběr. Mraím také plody hlohu a aronie / černá jeř./. Aronii ještě suším a přídávám do máčeného krmiva.