lat. Symphoricarpus albus -
Máte se skrmováním bobulí pámelníku nějaké osobní zkušenosti? Jáakým druhům ptáků jej předkládáte a s jakou chutí jsou plody pámelníku konzumovány?
Díky za rozumné odpovědi.
Honzo, posunul jsi směr diskuze tam, kde jsem nechtěl. Takže jen pro objasnění - plod je bílá kulovitá bobule, obsahující dvě zploštělá semínka. Dozrává od září do listopadu, bobule je štavnatá a nasládlá. Je to medonosná rostlina, poskytující ptactvu ochranu a v nouzi i potravu / Plody planých a parkových rostlin - zařazen mezi jedlé a neškodné/.
Tedy nechci řešit domněnky, zda je jedovatá, ale chtěl bych uvést konkrétní případy podávání jako doplňku krmné dávky.
Vojtechu dobrý večer, čerpáte informace ze stejných, tj mylných zdrojů jako Honza, již několikrát byla možnost zkrmování uvedena i v čas. Papoušci.
Sám mám pouze předsudky podobného rázu jako vy, ale nejsou správné a na místě.
Dobrý večer Pane Šiška,
Loni jsem tyto plody dával a jediní papoušci, kteří ho jak štakš přijímali byli senegalci a králováci, ale i ti v omezeném množství. Ostatní si ho vůbec nevšimali. Uvažoval jsem o jeho zavaření, ale na konec jsem se rozhodl raději zavařit více jeřabin, o kterých vím, že je budou přijímat raději.
4 cone- dnes jsem zkusila dát na zkoušku pámelník pyrurám a už jsem ho nenašla, takže jim asi chutnal :-)
Jinak ho už léta suším a dávám ho spolu s ostatním krmením v zimě volně žijícím ptákům na krmítko.