Fota mnišků
přidávám foto loňského mlaďocha
Dle mého, jak zde poznamenal pan Franta, tak hodně záleží na voliéře. Samozřejmě, že ptáci se budou ozývat při východu slunce v ranních hodinách, ale pokud budou často rušeni a nebudou mít dostatek klidu, tak se budou hlasově projevovat prakticky po celý den.
Možná se to bude zdát nepraktické, ale doporučuji je umístit do voliéry, která bude krytá a jen jedna strana, nebo dvě strany pletivo. Dále pak doporučuji voliéru zastřešit a to z polovičky neprůhledným pevným materiálem a pod neprůhledný strop bych umístil bidlo, které bude ptáky nejvíce navštěvováno a dle mého zde budou v naprostém klidu. Dále bych zde umístil dřevěnou polici a i třeba budku, která bude mít čtvrtku přední stěny prázdnou, tak aby si vybrali co využijí k zahnízdění jestli částečně otevřenou budku a nebo si postaví hnízdo na polici.
Toto je můj názor. Jsem zastáncem toho, že by ptáci měli mít ve voliéře jednu část hodně zastíněnou, kde se budou cítit nejbezpečněji a tento můj dohad mi potvrzují zkušenosti mého známého, který odchovává australské papoušky při velkých počtech v hnízdech ve voliérách, které jsou celé kryté a pouze přední stěna je z pletiva. Často návštěvníci jeho chovu kroutí hlavou, ale jeho chovatelské výsledky jsou důkazem toho, že ptákům tmavší prostředí vyhovuje.