Dobry den mam dotaz.mam papouska amazonana venezuelskeho a ma dlouhe drapy...proto se chci zeptat jaka je maximalni delka drapu...mame jit k veterinari nebo sami a kdyz sami tak cim...a kdyz je budu strihat ja ...prosil bych jak.Dekuji...A jeste jedna prosba chtel bych se zeptat jestli papousek ma strach z lidi z brylem...je to normalni nebo to ma kazdy papousek jine.Dekuji
Záleží jestli si troufnete drápy ostříhat. Papoušek se přitom dost mele. Já jsem amazoňanům ještě drápy nestříhala protože si je stačí obrousit o větve. Stříhají se kleštičkama na nehty jako používáte doma. Nůžky po drápu sjíždí. Kleštičky vyfotím a délku drápu taky. Vložím později. Brýle papouškům nevadí. Více vadí mně, že mi je chtějí pořád sundavat.
Tyhle kleštičky používám běžně ke zkracování drápků menších papoušků. Ale taky minimálně, protože si je stačí o větve ubrousit. Určitě by stačily i na drápy většího papouška, protože se stejně zastřihává jen špička, abyste samou horlivostí nezastřihl vlásečnici v drápu.
Na drápky máme speciální nůžky ze zverimexu. Nejsou určené přímo na ptáky, myslím, že na obale bylo napsané, že jsou na křečky a morčata ... Princip stříhání je ale stejný. Pokud se tam zeptáte, určitě vám poradí a ukáží, co koupit. Stály nás asi 70 Kč. Máme papoušky kakariky, tak jsme kupovali nůžky malé. Bohužel vám je nemůžu vyfotit, protože je v současné chvíli nemůžeme nikde najít :-) Štípačky, které vyfotila Orina jsou taky dobré. Stříhání není nic složitého. Když se podíváte na ptáka, jak sedí na bidle, štípačky je třeba držet tak, že budou stříhací stranou svisle k zemi. Ne vodorovně, protože drápek je "plochý" a při stříhání vodorovně by se přetáčel a stříhání by moc nešlo. My vždy stříháme ve dvou, jeden drží papouška a druhý mu drží "prst" a stříhá. Tento postup se nám osvědčil i když je papouch nervozní a nespolupracuje.