Dobrý den, moc prosím o radu.Mám mníška nar. 7/2011. V poslední době(během cca 14 dnů )se mu velice zhoršilo peří. U nosních dírek má malé vylisalé kolečko a na hlavě polámaná pera, když ho hladím po hlavě, je to ostré..Také když se "otřepal" tak z něj spadl jakoby prášek bílé barvy. Vodu na koupání má k dispozici neustále, ale koupe se cca 3x týdně. Celkově ta kvalita peří není to, co to bývalo, připadá mi rozčepýřenější a nelesklýí.. Co se týká chování,nic se nezměnilo... je veselý, hravý, mluví,...Myslela jsem, že je to přepeřování, ale říkali mi, že je to ve 3 měsících brzo. Krmím ho kvalitně, pestře...Myslíte si, že je to raději na návštěvu veterináře? nebo by v tomto popisu někdo zkušený mohl poznat o co by mohlo jít? Děkuji.
Pokud se najde někdo ochotný, který by mi sdělil svůj názor, budu vděčná. Mohu popř. poskytnout i foto.
Chorý vták nie je ani veselý, ani hravý a zrejme by ani nerozprával. Môj názor je, že preperuje, hoci je to skoro, ale ide zima a tie vtáky to vedia /alebo aspoň ich organizmus /
Podle těch ostrých výstupků na hlavičce bych taky řekla,že přepeřuje-to jsou nová pera. Zkuste vložit foto,to se lépe posoudí. Ale pokud se nechová jinak než obvykle,nemá průjem,špinavá peříčka od trusu,výtok z nosních dírek,přiklonila bych se opravdu k tomu přepeřování.
Moc Vám všem děkuji. Posílám foto svého mnicha. Omlouvám se, jestli jsem udělala nějaké rozruchy, ale mám o něj vážně strach a veterinář, který papouškům opravdu rozumí je od nás 400km.
Dle mého vám papoušek přepeřuje, souhlasila bych se zdejšími chovateli, nemusíte plašit :-)
Pokud vám mohu poradit, zkuste se podívat na tento seznam veterinářů, kteří osobně potvrdili, že se věnují exotickému ptactvu a jsou schopni poradit a ošetřit je. Pokud třeba nemáte někoho v okolí, kdyby bylo do budoucna třeba, ať nemusíte těch zmíněných 400km, to si jsem téměř jistá, že najdete i blíže ;-) Seznam není zcela úplný, lékaři se ozývají stále a stále pro zařazení, takže je stále doplňován:
http://www.poicephalus.eu/ostatni/veterinari-osetrujici-exoticke-ptactvo/