Dobrý den,
od několika uživatelů jsem se doslechl, že by bylo dobré napsat nějaké konečné vyjádření k tématu zneužívání IP adres na této diskuzi. Jeden vysvětlující příspěvek se tu už objevil, ale byl to spíše obecný popis, jak IP adresy fungují, který si můžete všichni přečíst třeba na wikipedii. Osobně bych toto téma už dále neřešil, ale aby to nevypadalo, že jsme problém jen tiše zametli pod koberec, tak napíšu něco konkrétnějšího.
Opět opakuji, že přesně neznám úplný začátek celého problému a nikdy jsem se ke všem informacím nedopátral. A také upozorňuji, že nebudu nikoho jmenovat. Za prvé chci psát spíše obecně ke všem uživatelům a za druhé sám přesně nemám jasno, kdo sehrál jakou roli :). Šlo o to, že v jednom vlákně vystupovalo několik uživatelů se stejným počátečním číslem IP adresy a navzájem si potvrzovali své názory. To se některým dalším uživatelům zdálo podezřelé a měli obavy, že se jedná o jednoho člověka, který se vydává za více uživatelů. Problém se dostal až ke mně. Po prověření těchto IP adres jsem zjistil, že se jedná o IP adresy uživatelů, kteří využívají připojení k internetu od O2 - Telefónica Czech Republic, a.s. Patrně přes USB modem využívající SIM kartu. Takovýto modem využívá dynamické IP adresy. To znamená, že při každém připojení k internetu (vypnutí a zapnutí PC) se v IP adrese změní poslední 2 trojčíslí. Pak nelze jednoznačně identifikovat konkrétního uživatele.
Rozhodl jsem se tedy naprogramovat o něco konkrétnější určení než jen podle IP adresy. Po najetí na IP adresu u každého příspěvku si nyní může každý ověřit, jaký jeho autor používá operační systém, prohlížeč a jaké má rozlišení monitoru. Na základě těchto údajů už lze uživatele rozlišit mnohem lépe, ale ani shoda všech údajů nemusí na 100% znamenat, že se jedná o toho samého uživatele. Stoprocentní vyřešení problému tedy není v mých silách, ale udělal jsem pro to opravdu maximum. Rozhodně jsme se na nic nevybodli, nic jsme nezametli pod koberec.
Seznámím vás stručně s výsledky, ke kterým jsem se dobral:
1) Všechny "obviněné" IP adresy používaly připojení od O2.
2) Všechny měly stejná 2 počáteční trojčíslí a lišily se pouze ve 2 koncových.
3) Všechny byly vedené buď na Prahu nebo Pardubice (sídla O2). Podle mě se jedná o mobilní připojení přes SIM kartu, tak nelze blíže určit polohu uživatele.
4) Po naprogramování nové funkce jsem zjistil, že každý kdo se účastnil kontrolní diskuze má různé konfigurace PC. Když už se shodoval operační systém a prohlížeč, tak se uživatel aspoň lišil v rozlišení monitoru.
5) Bohužel k úplně původním příspěvkům, kvůli kterým vše vzniklo, nemohu nic bližšího říct, protože byly za prvé smazány a za druhé nově naprogramovaná funkce dokáže rozlišit jen nové příspěvky.
Z výše popsaných informací prohlašuji, že dle mého názoru už na této diskuzi nikdo pod cizím jménem nevystupuje a pokud se tak někdy stalo, tak se k pravdě stejně nikdy nedobereme. Co mě překvapuje, je fakt, že hlavní "obvinění" a vlastně i ti, kdo celou aféru vyvolali jsou samí dospělí lidé - zkušení chovatelé. Ti kdo mají v této diskuzi desítky a stovky příspěvků. Právě díky vám tato diskuze získala tolik čtenářů a díky vám sem lidé často chodí pro radu.
Opravdu bych ocenil, kdyby se už vše jednou pro vždy uzavřelo. Pokud se přes celý problém někdo nedokáže přenést, tak se nedá nic dělat. Zkuste se diskuze neúčastnit nebo účastnit pouze jako čtenáři. Snad vše napraví čas. Každopádně bych byl ale nerad, kdyby se tato problematika i po tomto mém vyjádření nějak dále řešila.
Budu se zase opakovat, věnujte se zde všichni hlavně chovu! Pro ten účel jsme tuto diskuze a vůbec celý tento web vytvořili. Děkuji.
S pozdravem,
Lubomír Pokorný