Dobrý den, mám korelky, kterémi letos 2 x zahnízdily a mládata pokaždé postupně tak jak se vylíhla 5 den uhynula. Slyšela jsem o syndromu pátého dne. Hledala jsem na internetě, ale nikde ani slůvko. Proto se ptám vás chovatelů. Co je to syndrom 5. dne? Zda je to v rodičích nebo jen náhodně v mládatech? Zda se dá léčit nebo mám se rozloučit se nsvýma miláčkamaa zakoupit nový pár. Je to dědičné? Pište sem jakékoliv informace a zkušenosti, budu ráda
U ptáků odchovávaných pod rodiči se bakterie do rodičů dostanou ovocem a naklíčeným zrním. A do mláďat se dostanou přes rodiče. Toto je případ tzv. syndromu pátého dne, kdy najdete mláďata nakrmená, uhynulá v hnízdě. Hodně se tento případ objevuje u papoušků královských a červenokřídlých. Dá se tomu čelit přípravkem Tillan. Vyzkoušeli jsme ho v několika chovech. Pokud se aplikuje včas, tedy pátý den od nejstaršího mláděte, kdy se jedenkrát denně kápne do zobáku mláďatům tento přípravek (10% roztok), je velká naděje na úspěch.
toto je část z již diskutovaného,
protáhněte to GOOGLEM a něco určitě najdete
Právě, že jsem prohladávala a nemohla jsem nic najít. Ta bakterie zůstává v rodičích stále nebo je to jenom v tu danou dobu chybným krmením? Musím vyměnit korely? Je zajímavé, že jsem nedávala ani klíčené zrno, ani ovoce, ale mrkev s vajíčkem, to znamení, že bakterie se utvořila v míchanici.
Problém je v rodičích. V potravě jsou bakterie, na které tito ptáci nemají protilátky, předávají je mláďatům a ta hynou. Nepomáhá ani přeléčení ATB / tylan neseženete prý ani na Slovensku, kde se dal sehnat /.Dá se zkusit kapat mláďatům kolem pátého dne ATB / Amoxicilin / do zobáku, ale problém bude neustále stejný. Já mám pět párů korel , všem se vylíhnou mladé a pouze jeden pár / zdravý / odchová bez jediného úhynu. Dá se to vyřešit tak, že dáte vejce jiného "nemocného " páru pod ten zdravý a tak si vychováte nepříbuzné zdravé další ptáky, z kterých si pak poskládáte nepříbuzné " zdravé " ptáky. Pokud se tedy nejedná o PBFD. Ostatní staré neodchovávající páry je třeba zrušit, protože nikdy všechna mláďata neodchovají.
PBFD, to so myslím, že to není.Projevilo by se to na andulkách. Už rok a půl jsem neměnila osazenstvo a koukám na každé upadlé pírko :+D Né ted vážně, s odchovem ostatních ptáků jako jsou andulky, rozely a papoušek nebyl problém, jen ty korely. Přežilo jen jediné mládě z celkového počtu 8 kusů, proto se chci zeptat, má toto mládě taky v sobě tuhle bakteriální potvoru a vytvořilo si tak protilátky a nebo je vhodné jen na mazlíka. Vlastně mládě to má ted v sobě, takže co s mládětem? Díky za rady, ani si neumíte přectavit jak mi to pomáhá
Protilátky si mládě nemohlo vytvořit, když mu je rodiče nepředali.Virus je v potravě.Mládě je samozřejmě nepoužitelné v chovu.Tím, že se dál používají tito ptáci v chovech se to takhle rozšířilo.Ale ani PBFD nelze vyloučit.Nemusí to být na ptáku nijak patrné a může být pouze přenašeč.Právě pokud podložíte vejce od páru kterému mláďata padají,pod pár, který vše bez problému odchová, mělo by se jednat pouze o syndrom pátého dne.Pokud padnou mláďata i pod zdravým párem tak je zle.
Aha já už to chápu. NO konečně to celé je pořádně vysvětleno do puntíku, tohle jsem chtěla vědět. Moooocinky děkuji a ještě teda jeden nezodpovězený dotaz. Je tp dotaz jen ze zvědavosti.....To se nedají nějak ty rodiče preventívně přeléčit? Nebo jim ty protilátky vytvořit?
Mluvil jsem o tom s MVDr. Tukačem a ten mi řekl, že přeléčit se to dá např. Amoxicilinem, ale výsledek je nejistý, spíše bude špatný. Já jsem přeléčil, ale nasedat budou až příští rok a stejně budu podkládat vejce pod zdravý pár, abych si udělal nepříbuznou zdravou krev.
Nevím jestli je to syndrom 5 dne , ale mě hynou korelčata kolem 10 dne a nejsou nakrmena . Předchozí den jsou řádně nakrmena a druhý den již nejsou .
Hynou ob den tak jak se vylíhla a uhynulá příšeně zapáchají . Mám s tím problém u jednoho páru , druhý v pohodě , bohužel již nemá budku .
Takže jestli to přisoudit syndromu nevím .
Setkali jste se s tím někdo ?
syndrom 5. dne znamená, že ptáci hynou do 5. dne života
... pokud nejsou ti naši nakrmeni, nejpravděpodobnější mi připadá, že se rodiče přestali starat
Tak teda nevím, kde je příčina . O to poslední se pečlivě starají a prvním hnízdě bylo to samé , mláďata posrupně hynula a zůstalo jen jedno, které vyvedli .
škoda že zrovna nehnízdil i druhý pár.
Asi budu muset přepárovat příští rok .