Dobry den,letos v lete jsem si koupil chovnou paru cinanu.Ptaky chovam uz asi 15 let,ale z cinanama nemam zadne zkusenosti.Ptaci byli chovani ve sklepe a tam meli udajne odchovavat.Nebyli v idealnim stavu kdyz jsem je koupil.Samice nemela takrka ocas,ale ted uz jsou nadherni.Ja je mam ve voliere 5 metru dlouhe,metr siroke a dva metry vysoke.Z toho jsou dva metry zdene kde mam umistnenou i budku.Dnes ikdyz bych to vubec necekal jsem je videl na vecer dvakrat parit.Jen me zarazilo to,ze jsem je nevidel zatim navstevovat budku pouze jednou jsem videl jak s ni samice vylezala a divne u toho kricela prirovnal bych to jako plac ditete.Vrta me hlavou to,ze jsem cetl na nejakych forech pan uvadel,ze jse mu na jare dva mesice parili a vubec nesedli tak aby to nebyl muj problem.Pokud mate nejake napady nebo zkusenosti budu moc rad za ne.
Dekuji
Dobrý den, mohl byste konkrétně objasnit v čem si nevíte rady? Proč vydává tyto zvuky? Můj názor je takový, že se samice dožaduje krmení a tak napodobuje hlasový projev mláděte, které se takto ozývá. Také by se mohla dožadovat páření. Bohužel, al. čínské nechovám, ale podobně se chovají mé rosely pestré a nyní se takhle projevuje samice. Teda pokud mluvím o tom stejném co vy.
A ještě jsem se chtěl zeptat jak myslíte předposlední větu? "Vrta me hlavou to,ze jsem cetl na nejakych forech pan uvadel,ze jse mu na jare dva mesice parili a vubec nesedli tak aby to nebyl muj problem."
Asi mi nezbyva nic jineho nez cekat.Nevim jestli se takhle chovaji normalne cinani kdyz jdou do toku jen me opravdu zarazi to,ze nenavstevuji budku a pritom se kazdy den(uz asi ctvrty)na vecer pari.Slysel jsem,ze to v tomhle obdobi delaji normalne aby se jak to napsat udrzovali v kondici.
Marty:mozna to presne nevyznelo muj dotaz byl takovy jestli je to normalni chovani cinanu,ze se pari a nenavstevuji budku aspon jsem je tam nevidel teda jednou samici coz se mi zda divne.Zvuk co jsem slysel u samice jsem uz u ni slysel vickrat je to podle me jakesi vabeni nebo drive dolezani za samcem.A ta posledni veta tim jsem myslel abych nedopadl jako ten pan aby se mi neparili a nic z toho nebylo kdyz nenavstevuji budku.Mozna je pri navsteve budky treba nikdy nezastihnu nevim.Musim jen cekat na jaro co z toho bude.Jinak mam asi 15 paru rozel a preci jen ani trosku podobny zvuk jsem neslysel.