Co je pro vás normální ořech? Pro mě jako normální ořech je vlašský ořech, který je u nás nejvíce zastoupen. Pak jsou u nás méně pěstované ořechy, jako je lískový ořech (ten je vhodný, ale pochybuji, že bude velikost kmene vyhovovat). Pak co jsem zjistil tak raritou jsou u nás mandlovníky (mandlový ořech), které se u nás zatím daří především v teplejší části republiky a to je například Jižní morava. Mému strýci se jim dobře dařilo i plody byli dobré. Většina z pěstitelů vám řekne, že je to u nás nemožné.
Zdravím tady je má kmenová budka, ještě nedodělaná.
Na první fotografii je vidět právě dovezený kmen, vnitřek krásně vyhnilý. =)
Rozměry:
výška: 85cm
šířka dole: 43cm
vnitřní šířka dole:33cm
šířka nahoře: 40cm
vnitřní šířka nahoře: 30cm
průměrná síla stěny: 5cm
rozměry sou +- protože je to přece hrbolatý a né moc pravidelně vyhnilé. =)
Na réto fotce je kmen už očíštěný od kůry a nečistot pod kůrou a je taky vydlabán. Samotné dlabání šlo opravdu rychle a snadno pač byl kmen skvěle vyhnilý. Vydlabál jsem ho jen nahrubo a zbytek dodělám až po vyschnuti. Jen to není uzemek tak ho nechávám vysychat na chladnem ale suchém místě aby nepuknul.
Vrch bude otvírací a udělám ho z plátu velikostně podobného kmene, dno pevné s větší sílou plátu.
Vletový otvor dle druhu papouška pod ním bidlo a z bolu udělám dvířka pro lepší nahlížení do kmene, o velikosti +- 10na10cm. Toď Vše o dalsím postupu budu informovat. Děkuji Hann
Zdravím a jeste k tem budkam asi ste si v inzerci všimli že bukdy vyrabím na zákazku a prodavat budu za par mesiců na Přerovské burze , tajkže v případě zájmu se ozvěte na emil. Budka na obrázku zatím nezadana ... hann
já sem zhotovil kmenovou budky ze smrkového dřeva ale nerozřezával jsem ho na půl protože jsem to chtěl mít pečlivě bez škvírek vzal jsem si motorovou pilu a do prstřed kmene jsem vežezal čtverec tak 15na15 potom sem špalek otočil a vyřezal jsem čtveren i na druhe straně záleží na tom jak se trefíte potom díry prořážíte douhou pásovinou abyste dostaly ven pilyny potom se podíváte dírami jestli tam de vydět světlo a tam kde to nění tak to dořezáváte totom jak už vmitřed nedrží tak ho vytáhnete ven a potom už to postupně odštipujete mazlíkem potom stačí dodělat vletový otvor bydlo žebřík a našroubovat na dno už předem uřezaný plátek kmene asi 5cm záleží na druhu ptactva aby jej neprokloval a přišroubujete na dno nahoře je to to samé ale jenom na jeden šroub aby se dalo víko otočit nádherně se to spojí do to docela lehce a smrkové dřevo na to můžu doporučit dělal bych je aji na zakásku jenomže nevím kde brát kmeny až budu dělat někdy další tak doplním i fotografie