Kmenové budky
Co se týká výroby, tak to není zase tak složité, ale vydlabat z toho budku je složitější. Někteří seříznou vrchní část a dlabou dlouhým dlátem, nebo vyrobeným dlátem až mají pěknou kotlinu. Vrchní část přidělají a mají pěknou budku. Mě jako jednodušší a rozumnější připadá druhů způsob. Máte kmen stromu. Seříznete vrchní část a spodní část asi cca 10 cm (dle libosti) Tyto odřezky se použijí na dno budky a na víko budky. Zbylý kmen stromu se rozřízne podélně motorovou pilou na dvě polovičky. Tyto dvě polovičky se vydlabou, uděláte vletový otvor, přiděláte do vnitř pletivo (jako žebřík) eventuelně si uděláte kontrolní dvířka. Tyto dvě půlky dáte k sobě. Spodní část přibijete ke dvou půlkám, tak aby drželi a vrchní víko buďto přibijete, aby byla budka pevná a nebo si ho necháte odnímatelné kvůli kontrole a snadnější údržbě.
Pokud budete mít zájem, můžu nafotit pár fotek, jak provádím výrobu. Mám dvě budky rozdělané, nedokončené.
Na této fotce je vidět rozříznutý kmen. Jedna část je skoro vydlabaná a druhá je ještě nevydlabaná. Ty čáry jsou od motorové pily. Nechal jsem si to takhle načárovat, protože se pak za pomocí dláta zbavíte větších kusů dřeva.