Dobrý den. Chovu andulek se věnuji už nějakou dobu ale s tímhle jsem se setkala poprvé. Letos jsem andulky nechala hnízdit až na konci června takže právě probíhají druhé snůšky. Tak trochu se mi zdá že celý chov jde do pekel. Andulka která měla v minulích dvou letech klasické snůšky o šesti vejcích a s toho byly zhruba 4-5 mladých,letos snáší devět ovšem pozor - všechna neoplodněná. V této voliéře mám tři samičky a 8 samců. Samičky snášejí dvě,jedna pouze neoplodněná vajíčka a druhá má naštěstí snůšky i všechno v pořádku. Při minulé snůšce vychovala 5 skutečně povedených mladých. Při druhé snůšce,měla vajec šest a z toho 3 mladé. Vše probíhalo v pohodě,je to zkušená samice. Včera se ovšem všechno pokazilo - samici jsem našla nazemi mrtvou. Ke zděšení jsem viděla její rozbité ozobí a potrhaná křídla,asi přišlo k pořádné rvačce. Mláďta byla v pořádku,čekala jsem jestly se u nich ukáže otec ale ten se nezajímal. A tak jsem se rozhodla pro ruční dokrmení,. Mládatům je19,17 a 16 dní. Takže poměrně velká. Z vaječné směsi jsem pridala nějaké vitamíny a vytvořila takovou jako kaši kterou jsem dala do stříkačky. Bohužel zatím to jde jen proti jejich vůli,sami zobíček netevřou tak si vždycky musím trochu pomoct rukou,umístit ji za jazyk a malinko zmáčknout a tak mi to dokrmová trvá i hodinu a půl. Co by jte doporučily? Jak je naučit na lžičku?
Já jsem andulky vždy dokrmovala koupenou směsí, kterou braly bez problémů. Trvalo cca 1 den, kdy jsem jim malinko musela pomoci s otevřením zobáčku, ale pak mi dokrmení jedné travalo cca 2 minuty. Po pár dnech již braly i ze lžičky, popř. rovnou z ruky. Máte dobrou teplotu směsi? To by mohl být ten zádrhel? Iva
Zdravím, jak dlouho jste čekala na zájem samce? Já jen jestli jste se neunáhlila, z vlastní zkušenosti mi samci vždy dokrmili.
Doporučuji si koupit speciální směs na dokrmování, ptáci by měli lépe prospívat, zatím provizorně můžete do vaječiny přimíchat piškot, jablka, mrkev.
Nebojte se andulám zobáček pootevřít, zbytečně je nepřecpávejte, už si bohužel nepamatuji, po jaké době jsem v tuto dobu krmila, ale mohli to být cca 5-6 h (tady vám určitě poradí ještě někdo), s tím, že se dělá pauza (přes noc) na úplné vyprázdnění volete. Směs ohřejte na cca 38 st, nesmí přesáhnout ovšem 42 st kvůli popálení volete. Můžete občas udělat slaboučký odvar z heřmánku (třeba jednou denně až ob den), je to na desinfekci volete a lepší trávení.
Ještě ohledně doby krmení, když jsem dokrmovala prprvé,co si matně pamatuji, taky mě to trvalo tak dlouho, ono je to i o cviku a pak jak si ti ptáci zvyknou, půjde to rychleji, takže vydržet :) S přechodem na lžičku neporadím, mě se tak krmilo špatně, ptáci toho měli vždy víc na sobě, jak v sobě, takže já zůstala vždy jen u stříkačky.
Ahoj, také jsem již několikrát měla štěstí a sameček mladé dokrmil sám. Pokud mohu radit, když už jste je odebrala, pokud máte možnost uzpůsobit klec pro odchov, odchytněte samce do klece, mladé dejte do budky do stejné klece do klidného prostředí, třeba i s otevřeným víkem, a pozorujte. Samozřejmě pokračujte v dokrmování, ale dejte mu šanci, žadonící mláďata ho jistě přitáhnou. Osobně jsem i jednou odebrala mládě, celý den se snažila o dokrmení, nešlo to, vzdala jsem to, tak jsem ho vrátila do budky do voliery, a samec se ho během chvíle ujal. Držím palce!
Někdy to nevyjde aby samec dokrmil. Musel jsem také dokrmovat cca od 10 dne. Zkoušel jsem je i podložit do jiné budky někdy se to povede, ale tentokrát i toto selhalo. A takhle to dopadlo. Držím palce.