Pani Orina já som nikde nepísal, že by moji vtáci mali problém s polykaním ! Písal som iba, že teraz, keď majú Humac, nechccú Clay blok. Zrejme ho nemajú zapotreby !
Clay block-berou neberou. To už jsem taky psal. Opravdu jste přesvědčeni,že na něj ptáci chodí denně? Možná jenom v době kdy zrají určité plody a ptáci to požírají jako neutralizaci. Možná to Vaši ptáci zrovna nepotřebují.
4Milan - komunismus jsem určitě neměl na mysli, mi osobně nevadil, jen ta komunita mě popuzuje. Snad byste mohl pátrat v zahraničních chovech o účincích pokud by tento přípravek byl na mezinár. trhu dlouhou dobu, a to určitě není.
pro 109.90 tak to jsem špatně pochopila.
Pro všechny přispěvovatele. Ještě se chci zeptat když je Humac umělý přípravek (alespoň podle toho, že to vyrábí jistá firma) čemu se tedy v přírodě nejvíc podobá. Píše se že to je něco jako hnědé uhlí, ale nepodobalo by se to spíš hnědým mořským řasám? Přeci hnědé uhlí na zobání je pro ptáky potravina, kterou si v přírodě jen tak nenajdou.
Podle oslovených veterinářů a pana Budského,i zdrojů na internetu se huminové kyseliny vyskytují v lignitu/hnědé uhlí/ a rašelině. Staré ztrouchnivělé dřevo má také obsah těchto kyselin.
Humac natur.
Vážení priatelia,
nejde tu predsa o Humac natur Exot , to je len obchodné meno prípravku , ide o humínové látky, v užšom prípade, ako je ten náš o humínové kyseliny .
Som autorom článku v Nove Exote a mal som dojem, že článok na 9 stranách dostatočne vysvetľuje problematiku. Ale asi som sa prepočítal, čo mi je dosť ľúto.
Humínové kyseliny v rôznych množstvách a zložení , keďže je to super zložitá molekula, vyskytujú prakticky všade. Vo vode v riekach odkiaľ zvieratá pijú, v prírodných napájadlách, v hline, na kollpách- týka sa papagájov, či na voľnom prírodnom podklade, odkiaľ zvieratá prijímajú potravu. To znamená, že ich každý deň dostávajú do organizmu, kde sa zúčastňujú na trávení. Samozrejme, že sa humínové látky nenachádzajú v práchnivom dreve, ako tu niekto mylne napísal. Materiál, z ktorého pochádzajú musel prejsť zložitým procesom humifikácie a ten trvá státisíce rokov. Ak sú humínové látky prítomné v pôde , vode, či v iných prírodných zdrojoch je to dôsledkom geologicko-eróznej činnosti , ktorá zabezpečila ich rozptýlenie.
Organizmus živočíchov je na tieto látky fylogeneticky (vývojom druhov) uspôsobený. V chovoch sme však vytvorili podmienky, kde sa vtáky k takejto látke prakticky nedostanú a to najmä v chovoch uzatvorených. Genetická výbava živočíchov však s takýmito látkami počíta a ich deficit má za následok zdravotné problémy.
A teraz k praktickej stránke:
Dostal som od pána Milana 3 e-maily v ktorých sa pýta na praktické výsledky z ich využitia v chove exotických vtákov. Nuž praktické výsledky z chovu exotických vtákov sú zatiaľ len čiastkové, keďže tento prípravok ( širšie –Humínové kyseliny) sa doteraz v chovoch exotov nepoužívali. Vychádza sa tak, ako skoro u všetkých krmív, či vitamínových, alebo minerálnych prípravkov z informácií v chove hydiny, alebo iných zvierat. Teda z veľkochovov, ktoré si môžu dovoliť zaplatiť výskum. Humínové kyseliny sú univerzálnou látkou a preto sú výsledky z chovov hospodárskych zvierat plne aplikovateľné aj na exotické vtáky. Sliepka, prepelica, či perlička.... majú predsa prakticky rovnaký tráviaci trakt ,ako papagáj. Takže ak sa vo veľkochovoch získali nejaké výsledky, a tieto boli overené, môžeme ich zovšeobecniť aj pre ostatné druhy vtákov. Ak aj papagáj nezbiera toľko potravy zo zeme, ako sliepka, predsa len sa napije s tej zakalenej vody v amazonke, alebo inde, ktorá obsahuje humínové látky.
Použijem konkrétne údaje, i keď sú uvedené aj v článku. Sú získané z chovov hydiny ale sú plne aplikovateľné aj na exotické vtáctvo. ( vysvetlené vyššie, alebo v mojom článku) :
- znižujú úhyn (kurčatá, morky, ciciaky x = 40%),
- zvyšujú znášku (x = 4%) a liahnivosť vajec a zlepšujú sa kvalitatívne znaky vajec (hmotnosť, pevnosť škrupiny, ...),
- znižujú spotrebu antibiotík a iných liečiv,
- zlepšujú kondíciu, výkon, operenie a lietavosť u vtákov,
- zvyšujú účinok probiotík.
Majú:
- protizápalové účinky, viažu voľné radikály a tiež stimulujú receptory imunitného systému v črevných klkoch proti patogénom
- majú veľmi dobrú pufračnú schopnosť stabilizujú pH v celom tráviacom systéme,
- viažu na seba toxické kovy, Cd, Pb, Hg, a tým zabraňujú ich rezorpcii. ( zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo do seba papagáje dostávajú dennodenným šplhaním sa a olizovaním pletiva, ktoré je pozinkované??????????)
- adsorbovanie mykotoxínov, amoniaku, histamínu, bakteriálnych toxínov, ťažkých kovov a iných látok (zamysleli ste sa niekedy nad tým, či je v krmive, ktoré denne podávate, koľko toxínov rôzneho pôvodu so schopnosťou ukladať sa v organizme???? )
Humínové kyseliny sú u nás registrované ako veterinárny preparát, v Nemecku sú registrované ako liečivo. A prečo ich dávať preventívne? Nuž tu je vysvetlenie: pozitívne biologické účinky humínových kyselín na živé organizmy sú vysvetliteľné tým, že sa naviažu na vonkajšiu plazmatickú membránu črevných buniek (enterocytov), tým ovplyvňujú celý rad procesov, ako transport látok, iónovú rovnováhu, aktivitu receptorov, obsah voľných radikálov. Týmto spôsobom zasahujú i do metabolizmu celého organizmu. Podporujú bunkové dýchanie a tým i vznik energie, ktorú organizmus využíva na zintenzívnenie látkovej premeny, čo vedie k zabezpečeniu dobrého produkčného zdravia a odolnosti. Humínové kyseliny sú schopné tvoriť ochranný film na sliznici epitelu tráviaceho traktu proti infekcii a toxínom. Makrokoloidálna štruktúra humínových kyselín umožňuje dobrú ochranu sliznice žalúdka a čreva, periférnych kapilár a poškodených buniek sliznice.
Takže aby sme zabránili ochoreniu, je potrebné, aby humínové kyseliny mali čas pôsobiť tak, ako je uvedené vyššie. Ak je už raz epitel čreva (povrch) napadnutý a poškodený, tak ochranný film má menšiu účinnosť, ako u nepoškodeného epitelu.
Vo veľkochovoch bolo na štúdiách preukázané ich pôsobenie na organizmus. Ak by mali neblahý vplyv na vstrebávanie živín, tak by boli z hľadiska hospodárskeho predsa kontraproduktívne. Áno, tak ako doc. Vaško v komentári k článku jasne napísal, neodporúča ich podávať najmä u nových, čisto chemických ATB, keďže na seba dokážu naviazať toxíny a ATB sa tak môžu správať. Práve pozitívne pôsobenie HK na organizmus má efekt v nižšej spotrebe ATB, keďže organizmus je chránený.
Ja humac natur používam cca 2-3 mesiace . Som s ním spokojný, vidieť to na lepšom preperovaní mláďat a celkovej lepšej kondícii v chove. Úprave štruktúry trusu atď. Či ich podávať dlhodobo, alebo nie, je tiež uvedené v článku.
Želám všetkým chovateľom veľa úspechov chove. Je len na vás, či sa rozhodnete tento prípravok používať. Aplikovateľné výsledky z praxe v chovoch som prezentoval v tomto príspevku, ako aj v článku v Novej Exote .
marekburansky@stonline.sk
Dobrý deň. Práve som dotelefonoval s p. Buranským a skutočne mi potvrdil, že Humac podáva dva až tri mesiace, zrejme pri našom vtedajšom rozhovore som buď zle počul, alebo zle pochopil. Týmto sa všetkým verejne OSPRAVEDLŃUJEM. Práve v tomto rozhovore mi p. Buranský ešte hovoril, že dokonca i pán doktor Tukač prípravok doporučuje i do dokrmovacej kaše pri ručnom odchove.
Já myslím, že jste v Nové Exotě plně popsal tento přípravek tak, aby byl každému srozumitelný. To se jen zde na fóru někdo snaží zviditelňovat a šťourat.
Děkuji za zajímavý článek a přeji chovu zdar
Novou Exotu mám předplacenou, takže jsem tam článek přečetla. Diskuzní fórum na Nové Exotě taky občas projdu. Jenže spousta lidí si ani nenajde ve vyhledávači informace o druhu papouška, kterého by chtěli chovat, zrovna tak jako o potravě která se mu předkládá. Jsou zde často triviální dotazy.Jak potom chcete, aby se osvěta nyní o produktu, o kterém se zde diskutuje, dostala mezi lidi. Jedině způsobem, že se něco na diskuzi objeví a ten kdo se sem v adekvátním čase dostane, tak si "možná" něco přečte. Píši v adekvátním čase, protože až tahle diskuze upadne v zapomnění a obrátí se list, tak se nikdo k informacím nevrátí, natož aby něco dal do vyhledavače. Vzpomenete si na mě třeba za měsíc, až někdo příjde s dotazem * co jsou to huminové kyseliny* A nakonec myslíte, že bude většina lidí tento prostředek využívat? Lidi znají možná sépiovou kost. Možná nějaké ty barevné vitamíny ve tvaru jablíček a hruštiček. Co je to jódová kostka a k čemu je to dobré musím říct, že jsem se za celý život setkala tak s pěti lidmi kteří o tom měli páru. Někteří žasnou i nad podáváním písku. To že se dává písek do klece je proto, že se papouškovi po tom lepší chodí a nekloužou mu drápky po novinách. Takže zviditelňovat se musíme všichni, kdo chceme někomu něco říct. Určitě nejsou některé odpovědi pro zkušené chovatele, ale pro ty kteří žasnou co všechno lze v chovu papoušků využít. A věřte, zabývám se chovem všelijaké havěti spoustu let a nad novinkama žasnu taky. Někdy jsem ráda, že si to mohu ještě opakovaně přečíst zrovna na tom webu kam právě vstoupím. A což teprve ti kteří sem příjdou poprvé a časopisy neodebírají.
vsetkych zdravim.
aby nevzniklo nejake informacne vakuum, tak vyrobca pripravku Humac natur ma svoju oficialnu web stranku , kde si kazdy moze najst informacie, vysledky skusok a povolenia http://www.humacc.sk/
vela uspechov v chove
marekburansky@stonline.sk