Dobrý den,na začátku června jsem si pořídila mládě korely (teď může být asi 4 měsíce staré).Mělo by se jednat o samečka.Potřebovala bych poradit něco na zlepšení peří (jeho ocasní pera vypadají totiž úplně katastrofálně) a aby přibral,protože se mi zdá docela pohublý.Žádné změny v chování jsem u něj nezaznamenala,jí normálně a pořád je velmi aktivní.Jinak,co u korel používáte na odčervení??A jak často je vhodné korely odčervovat?A u druhé korelky co mám,je problém s nožičkou.Donesli jsme si ji od chovatele cca před 14-ti dny.Všimli jsme si,že chodí víceméně v čupu,furt při zemi.Jeden prst jí vybočuje úplně do boku,skoro naležato,tak jsme si mysleli,že ho má zlomený.Připevnili jsme ho k tomu prvnímu prstu.Dlouho jí to tam nevydrželo,ale zdá se,že zlomené to není,protože chodí normálně,takže je možné,že to má jako vadu od narození..?? Děkuji moc za rady..
No to peří může mít třba z prostředí pokud používáte např. pletivo, tak si ot o může roztřepit ten ocásek, na odčervení ja používám dvakrát ročně-na 1litr vroucí vody přídám 4 stroužky česneku, nechám vyluhovat a podávám...ale pokud je nemáte venku tak nevidím moc důvod pro odčervování :) ale určitě jsou i jiné metody, já používám tuhle a nikdy sem neměl prozatím problémy se začervením :) A ten prstík je možné že to má od narození, může se jednat i o genetickou vadu, mohla byste ukázat foto?popřípadě jestli to je už na té foto tak to moc nechápu,nebo nevidím,nebo nespletli ste se náhodou? a pokud mu/jí to moc nevadí tak s tím možná nemá moc cenu něco vymýšlet...jistota je zajít k veterináři nebo požádáat o radu chovatele v okolí at se na to podívá :)
Dobrý den,
Vám se nelíbí roztřepená ocasní pera, ale kde má letky? To Vám tak dal chovatel, nebo na něčí radu jste ji to ustřihly? Vždyť nemůže létat. Jinak po přepeření až peří vymění to bude dobré. Ta ulámaná pera se dají také vytrhnout a doroste mu to tak za pět neděl. Na odčervení Vám dá něco veterinář, těch přípravků je více. Jednou odčervit nové jedince, tím se nic nezkazí
že by jako ty letky zastříhl nějaký francouz jo? Jako na fotce je krásně vidět, že obě křídla jsou zastříhlé ale že by to udělal francouz :-) To se mi moc nezdá
Korelky máme venku ve voliéře,ale občas i doma.Ohledně toho peří možné=>je možné,že to má opravdu z té voliéry,protože on je strašnej kaskadér,věčně skáče z těch vyšších bidýlek..S tím odčervením děkuji za radu ;).Jinak křídla jsme zastřihli na radu chovatele,od kterého jsme korelku koupili.(Řekl nám,že se tím nic nezkazí a že je to možná lepší,protože jak se dostane do nového prostředí,tak aby moc v kleci nemohl lítat a neumlátil se).Na začátku srpna to ale budou už dva měsíce,teď to samozřejmě necháváme dorůst.Udělali jsme tím snad chybu??Peří mu nepadá a lítá taky dobře.Jinak ohledně té druhé korelky co má něco s tím prstíkem,tak jí to nijak nevadí,ale k veterináři s ní přesto pro jistotu asi zajdu.(Vyfotit ji nelze,protože se prostě odmítá nechat,máme ji asi 14 dní,takže si furt zvyká).Pokud se mi to ale podaří,foto sem dám..
Zastřihnout letky a dát korelu,což je letec, do voliery to nemohl poradit chovatel. To byl někdo ,kdo si chovatel říká.Není kaskader,to jenom chudák neví,že má křídla která ho nedonesou tam,kam by ho normálně donesla. Pokud jste ji chtěli ochočit,potom zase voliera není vhodnou ubikací-je moc velká /i když nevíme čemu říkáte voliera/. Také stěhování z voliery do klece doma a tedy odchyt/předpokládám/ k ochočení nepomůže. A že je hubená? Myslíte prsní svaly? No ty nebude mít pokud nebude létat.
Je opravdu politováníhodné, co těm nebohým zvířatům děláme :-( Jak může někdo ptákovi ustřihnout křídla? Vždyť je to jako by psovi někdo svázal nohy aby náhodou neutek :-(((
Opravdu strašný! Co je to za člověka, který tohle dokáže poradit! Potřeboval by přes h.ubu! Tak to se omlouvám s tím francouzským pelicháním. Ve snu by mě nenapadlo, že někdo může ptákovi zastřihnout křídla. Takto se určitě neochočí, spíš naopak. Ach jo!
A proč tedy každý říká něco jiného?Dva různí lidé,co papoušky chovají nám řekli,že když se křídla trošku zastřihnou,že to ničemu vadit nebude.Jak se v tom člověk pak má vyznat?!Teď si připadám,jako bych jim snad ubližovala schválně.Přitom jsem jen dala na rady lidí,o kterých jsem myslela,že tomu určitě rozumí ,když se chovem papoušků zabývají :(..
No nezlobte se na mě, ale zdravý rozum by i laikovi mohl napovědět, že zastřihnout ptákovi křídla=zbavit ho svobody a přirozeného pohybu :-( A to asi moc správné není, nemyslíte???
Uznávám,správné to není.Je to pozdě,ale teď už to vím...Ale co po tom,když ptáka člověk zavře do klece,ať malé,nebo do voliéry,to je taky přece zbavení svobody a přirozeného pohybu..Nebo se mýlím?
To se teda hodně mýlíte. S tímto názorem jste si měla pořídit umělého ptáka. Tohle mě vždycky tak stašně naštve. Jaké chovatele máte namysli,když říkáte, že vám poradili zastřihávat? Každý skoro dement ví, co s ptákem udělá, když mu zastřihnete křídla. Ani moje šestiletá dcera by na tuhle kravinu nepřišla. Jednou za mlada moje matka ustřihla slepici kousek jednoho křídla, aby nepřelétala přes plot, To mi bylo asi devět let a už tehdy jsem to nějak nepobrala a věděla jsem, že to neni OK. A to se jednalo o "blbou" slepici! Nechápu...
Pokud zavřete papouška do klece nebo voliéry tak je to omezení svobody,ale není to omezení zdravotní, tedy trauma s přistřižených křídel, které nemůže papoušek najednou přirozeně používat. Jeho pohyb v kleci je omezen jen na nesmyslné lezení po drátech. Pokud tedy předpokládám, že pro velikost korely pořídíte klec příslušné velikosti, aby tam měl možnost takový pták taky popolétnout. Pakliže si pořídíte klec jen s omezeným prostorem a bidýlkem, pak je to stejný nerozum jako přistřihnutí křídel. Každý pták má mít minimální rozměry klece takové aby v ní moh křídla používat a odvolávat se na to že je denně pouštěn po bytě nestačí.
Lucie je jasné, že každý pták v kleci je do určité míry omezen. Ale to opravdu není totéž jako zastřižení křídel. Problémy s peřím/roztřepený ocas/ jsou dle mého právě následkem zastřižených křídel. Jak píšete,že je kaskadér, že skáče z bidla-to on neskáče on totiž bez křídel z bidla padá :-( A pak místo aby si vyletěl zpátky na bidlo musí šplhat po drátech či pletivu a osac si odírá, pera se lámou...
Prosím za korely, nechte jim křídla dorůst/ pokud se tak vůbec stane/ a už jim je NIKDY nestříhejte!!!