Přeji krásný, večerní den!
Prosím Vás chovatelé papoušků ( korel ).
Mám prosbu!U jednoho, krásného páru korel jsem měl 3 mladý.
Dneska ( 21.7 ) jedno mládě bylo odstrčeno v rohu, vyndal jsem ho z budky.Je celý nafouklý, žije a dýchá.Dal jsem ho do krabičky, aby nenakazilo ostatní mlád'ata, jestli je to nějaká infekční nemoc.A tedkon bych prosím potřeboval poradit, co mám dělat a jestli někdo neví, o co vůbec jde??....mládě je pár dní po vylíhnutí, ještě nekouká.
Za každé info, nebo radu budu rád.Předem děkuji
Web: http://mala-zoo.webnode.cz/
Mail: mala-zoo@seznam.cz
Udělal jste hloupost, tím že ho šoupnete do krabice mu nepomůžete, ba naopak ho zabijete, mládě potřebuje jakousi teplotu, podchladíte ho.
Mláďata běžně cestují po budce, samice si je porovná, neznamená to, že bylo pro jakousi nemoc odstrčeno, sám píšete že žije, dýchá, čili je ok ... Kde je nafouklé? Budu předpokládat že má nafouklé vole, čili vzduch ... pokud je to nějaký extrém, jakože mu nějak zakrývá hlavu (nevím jak to lépe popsat) velice opatrně !! se pokuste mláděti vzduch vytlačit tak, že otevřete trochu zobák a opravdu hodně zlehka a jemně vytlačte trochu vzduchu z volete, směrem od hrudi nahoru ...
To mládě samozřejměn vraťte, ta věta jakože aby nenakazil ostatní je velmi naivní ... přece kdyby mu něco bylo, mají to už všichni ptáci co v budce byli né?
Vraťte mládě co nejdřív, teď ho dejte pod lampu, teplotu okolo 35 st (pod lampou) a dejte ho do větší krabičky, tak, aby si kdyžtak mohlo přelést do jiného rohu, prostě aby se nepřehřál
Lidi vy z nerozumu s těma zvířatama pěkně cvičíte. Než provedete nějakou blbost tak se napřed zeptejte třeba u veterináře. Některé rady jsou tu dobré, ale uvědomte si že vám odpovídají často patnáctileté děti a ty vědí asi tolik co vy. Takže ty rady jsou k pousmání.
Pod lampu jsem ho dal včera.
Než jsem začal chvoat ptáky, tak jsem si nějakou tu literaturu přečet i koupil.Má nafouklý celý břicho i vole..
V budce bylo odstrčeno a převráceno na záda ( s nohama na horu ), to mě zarazilo!!...
Ano, každý tu píše jiné názory!
Nejlepší asi bude, když si člvoěk dojde k veterináři, je to specialsita, kterym zvířatum rozumí a ví o nich hodně.... hlavně nim umí pomoct!!..
Popravdě taky se mi to stalo u kakarika ČČ,nikdy a od nikoho jsem se nedozvěděla co mu vlastně bylo ani od veterináře,dokázal s tím žít asi 3 týdny byl celý jako by nafouknutý vzduchem....pokud někdo o tomto jevu něco ví tak at sem přidá zkušenost,či radu...
A jak to tedy dopadlo? Je mládě zpět v budce?
Pokud leželo na zádech, opravdu to neznamená, že ho samice odstrčila ... k odstrčení by vedly jiné faktory, jako podchlazení a prázdné vole ...
Jak dlouho korely chováte? Nechci být nějak nedůvěřivá, ale nemohlo vás spíš zmást to, že mladé korely mají dost velká břicha, na první pohled vypadají jako nafouklé ...
Korely s Andulkama chovám 5 let a za tu dobu se mi nic nestalo.
Vrátil jsem ho zpět do budky, jak tu bylo řečeno a druhý den byla všechna mlád'ata mrtvá. Neřikám, že je to chyba toho člověka, který to jsem napsal, ale nějaký ty rady jsou na nic, čet jsem nějaký komentáře v jiných článkách, někteří rady jsou pravdivý, pomáhají..ale někteří vůbec, akorát škodí.. !!
To mluvíte o mě ... za svou radou si pevně stojím.
To že se vám cosi pokazilo, neznamená, že budete vinu svalovat na druhé.
Bych řekla, že celá tahle story je nějaká podivná.
Pokud byly korely něčím nakažené, nemělo by to vliv na to, jestli tam mládě vrátíte nebo ne.
Jestliže uhynula všechna mláďata byla tedy příčinou nějaká nákaza a to nezávisle na tom jestli se jedno mládě odebralo a pak zase vrátilo do hnízda. Jestlže bylo již jedno mládě v hnízdě podezřelé z nemoci, tak se nákaza u vylíhlých ptáčat šíří rychle, možná by ani nepomohlo ptáče odebrat a vyměnit veškerou podestýlku, protože pakliže se jedná o vir zůstává na stěnách budky. Mláďata by neuhynula pouze v případě, že by šlo o nějaké vnitřní onemocnění jednoho ptáčete aniž by se jednalo o nějakou přenosnou chorobu.
Doporučuji před dalším hnízděním budku řádně umýt virkonem S, aby se případný problém náhodou neopakoval. Jestliže by přesto další mláďat uhynula, je nutné dát je na pitvu abyste znal příčinu úmrtí.