Prosím, nedávno se mi vylíhla andulka, máma na něm poctivě seděla a krmila ho, ale po 2 dnech uhynulo.Včera se mi vylíhlo další zase to stejné. Může to být tím, že ve voliéře je cca 33 stupňů a když podávám míchanici, že to v mláděti může při této teplotě kvasit?? Jestli je to tak, co mám místo míchanice podávat nebo co podáváte vy? Moc díky za nápady a rady co mi napíšete.
S pozdravem Icek
to netušim já dávám taky andulkám a korelám míchanici a nikdy nic a taky když je moc velké vedro, tak jí kontroluju a když už začíná schnout tak jí vyměním za novou nic jiného mě nenapadá
Faktorů mohlo být více, ale míchanicí to nemusí být. Já krmím ve vedrech normálně míchanicí a vše je v pohodě. Taky mi sem tam uhyne mládě. Někdy mládě uhyne, ale my to neovlivníme. Uvidíte u dalšího mláděte.
no to je docela možný, ale to už je letos konkrétně u téhle andulky 3. hnízdění a pokaždá všechna mláďata uhynula.Abych pravdu řekla, tak jsem letos neodchovala ani jedno mladé.Táké mám pár korel dnešním dnem mají 3/4 mladých korelek (držte mi palce ať mi alespoň tyhle vydrží ), ale tyto korely hnízdí také letos už po 3, a také když na nich poctivě seděli oba rodiče, tak je později vyhodili z budky, i přes to, že sem tam chodila jenom dát míchanici, zrní nebo vodu na pití i na koupání, což mi zabralo max. 2 minuty.Když jsem se po téhle mé situaci rozhodla, že budky přelepím izolepou ( budky mám nasazené na pevno, takže nejdou sundat ), tak jí proklovali a vesele si snášeli dál.Opravdu netuším, co dělám špatně, ale jakoukoliv Vaší radu uvítám.
Icek
Otvory zaslepte něčím pevnějším aby se do budky nedostali , ale jak čistíte budky když nejde s nimi manipulovat ?
Nemáte u andulek složen příbuzenský pár ?
Na spodní části budky je dno jako u klece, které jenom vysunete a vyčistíte, musím to pochválit, je to velice šikovné, protože nemusíte sundavat celou budku.Andulky by neměly být příbuzné, protože mladé okamžitě po vylétnutí z budky prodávám.A jestli se můžu zeptat co by mělo být to pevnější ?
Nad něčím takovým jsem přemýšlel , zatím nezrealizoval . Když Vám to vyjde dejte prosím fotku .
Tím pevnějším jsem měl namysli např. plech , překližka , nebo al. plechovka od nápoje . Snad se někdo ještě přidá a zveřejní čím zadělává otvory budek .
Příčinu spíš hledete jinde, pokud máte takovou vysokou úmrtnost.
Máte s tímto párem i jiné páry pohromadě? tak je úmrtnost jaká?
Osobně jsem tuhle situci taky jednou řešila, nechala jsem trus testovat na bakterie, ty byly nakonec zjištěny, ptáci přeléčeni, vše vydesinfikováno a další sezona probíhá v pořádku.
vyšetření je sice dražší, ale vzhledem ke strátám na ptácích se to vyplatí :)
Zkuste ptáky prozatím přeléčit atb AMOXICILIN BIOVETA, k dostání na veterinách, cena cca 100 kč, dávkování 10 g na litr vody, tím nic nepokazíte ... tyto atb se používají běžně i před chovnou sezonou jako jakási prevence, můžou se používat i v době odchovů mláďat.