Náš žako má rok a tři čtyři měsíce. Doteď to byl hodný papoušek. Nikdy neměl moc rád ostatní, ale nebyl agresivní. My dva jsme byli velcí kamarádi, nechal si ode mě líbit všechno. Najednou se to změnilo. Kdykoliv se k papouškovi přiblížím a řeknu klasický povel "nastup", nenastoupí, ale načepíří se, skloní hlavu a okamžitě když se přiblížím víc, vystartuje a kousne (většinou do krve). JAK MÁM PAPOUŠKA "PŘINUTIT", ABY UDĚLAL MI NASTOUPIL?
To samé dělá ráno. Přes školní rok je zvyklý na vstávání okolo šesté. To bylo v pohodě dokud nezačaly prázniny. To vstávám asi okolo osmé. Dám ruku do klece, žako nastoupí, pomuchlá se se mnou a pak, když ho posadím na bydlo, naletí na mě a kousne. Před dvěma dny mě kousl jenom kousek nad oko, a to bylo do krve.
Přijde mi, jakoby se mě bál, nebo já nevím. Prostě s ním nemůžu dělat nic, aby nekousl.
Poradíte mi někdo prosím, co mám dělat? Jsem zoufalá.
Děkujiza všechny rady, Klára.
zaprvé si uvědomte že papoušek není pes nato aby vás poslechl podle toho co mu zavelíte.
ale k vašemu problému, jedna věc je trochu proti vám a to ta věc že žako jako druh papouška je poměrně hodně konzervativní tj. pokud si dělá po svém tak to pravděpodobně bude dělat dál, je to svoje velká "osobnost" která jen velice těžko přijímá nové věci nové učení,zejména pokud nemá náladu. zkuste zapátrat v paměti co dál se mohlo ještě změnit, nové věci, nový lidé, nové hračky, nové návyky atd. žakové si mohou velice snadno zvyknout na své věci a pokud se něco v jeho teritoriu změní může reagovat různě, třeba i kousáním, nepíši to že snad ano, ale nemohl mu někdo třeba ublížit-nechtěně, že by se třeba někam zaplantal, nebo někam zaletěl......., i to může změnit jeho chování, další věc je že papoušek stárne a čím je starší tím se poutváří i jeho povaha. v tomhle asi nikdo přesně neporadí jen pokračovat jako doposud, věnovat se mu a vydržet.
Žako není záměrně agresivní,na vině, ikdyž se vám to nebude líbit jste vy.Něco děláte špatně,nemají rádi změny,vy sama ho znáte nejlip ,co jste změnila ve svém chování ,příčin je hodně např. i změna v jeho prostředí,třeba jste si přebarvila vlasy ......Já osobně chovám a odchovávám žaky a mám i mazlíky ,ale nikdy jsem se z agresí nesetkal , jak u mne, tak i u ostatních členu rodiny ,jenom žasnu nad jejích inteligencí.
Nepíšete pohlaví Vašeho žaka.Taky úvod je k pousmání: "byl hodný,nikdy neměl rád ostatní...." Chování žaka k okolí se mění s věkem,s ročním obdobím a úměrně k času,který mu věnujete. Taky změna barvy účesu,jiná vůně parfemu,prstýnky na ruce,hodinky,náramky apod. Nepomůže nic než trpělivost a to ještě ne vždy,může se stát,že už nebude mazel jako v období po odstavu.
Ještě maličkost. Před prázdninami jste s ním komunikovali v době největší aktivity/6.hodina ranní/,dnes ho k tomu nutíte v době odpočinku. Asi nebude nadšen. Biologické hodiny nejdou posunout jako ručičky hodinek náramkových.