Prosím o radu....samice korely snesla tři vejce na dno dřevěné voliéry. Mají uvnitř i koupenou ptačí budku pro korely s podestýlkou, ale tam se jim nechce jít.Teď nevím co dělat. Sedí na vejcích, ale jestli vysedí mladé, tak se jí rozlezou po celé ploše dna voliéry... Mám vzít vejce lžící a dát je opatrně do budky a samičku odchytit a strčit ji tam též? Mám obavu, že by mohla mít šok, vajec by si přestala všímat, protože v tý budce nikdy nebyla.Poraďte. Díky
nechte to na korele samé, když ji dáte do budky tak vám sletí z vajec a nesedne ani v budce ani na zemi.pokud dobře sedí a vysedí je tak ona si mladýma poradí aby se jí nerozutekly.nechte jí tak jak sedí a uvidíte že vysedí i odchová.Napište jak to dopadlo.a
ještě dotaz a samec jí taky střídá a sedí dobře na vejcích u korel se střídají oba dva.pokud i on dobře sedí tak je nerušte a oni to vysedí a odchovají v pohodě i mimo budkuí
Děkuji za odpovědi. Udělala jsem chybu....čtu až nyní, neměla jsem přístup k netu. Celý den pilně seděla, ale furt se jí ty vajíčka po hladké podlaze kutálely sem a tam, pak si je podstrkovala pod sebe a jedno je mírně nakřáplé. Samec nesedí, jen nás zastrašuje když přijdeme ke kleci. Tak jsem vyměkla s nápadem...lžící jsem vejce opatrně vložila do "rozmnožovací budky" vložené ve voliéře na podestýlku ty 3 vajíčka, dala jsem tam i misku s jídlem, lákací travičku, semínka, prostě, aby tam vlezla....houby...ted sedí na houpátku nahoře a spí.
Tak jsem to myslela dobře, aby se jí hezky sedělo. Máte pravdu, co já se do toho pletla ?!?!? Zejtra dám vajca kde byly dnes navečer, na zem, a už mě to bude jedno.
Ozvu se zítr, jak to dopadlo.
Tak mě to mrzí.
Dobrý den,
Pokud se to stane příště, tak udelejte otevřenoi budku, bez vrchní části a vajíčka podložte do ní, nebo jí tam dejte ještě před snůškou, třeba snese do ní.
Gito pokud na vejcích seděla ve dne v noci, a teď po přendání do budky si vajec nevšímá, můžete je už klidně vyhodit. Stejně budou zastuzená a nic se z nich už nevylíhne. Příště bych zkusila dát na dno voliéry ještě tu otevřenou budku jak píše Filip, ať si samička vybere. Taky mám v chovu andulku, která budku odmítá a snáší ve škvíře ozdobného parezu na dně voliery.
Tak jsem vejce přesunula zpět na zem, zase na nich sedí. Tak jí je nechám, uvidíme do měsíce. Děkuji za nápad, vymyslím raději dopředu něco na tu zem, kdyby se ještě letos rozhodli i později snést.
PS: noc byla teplá, vejce ležela na pilinách a rašelině v budce, snad....
Chovu zdar :-)
Takže jaka doba je kriticka, myslím, když vejce nehřeje?...když na nich nesedí hodinu?...
Mám jí ty vejce raději odebrat, aby se nevyčerpávala zbytečným sezením? Co když tam snese i další?
Původně snesla jedno, ani jsme si nevšimli, v jiném koutě druhé a tak jsem je dala k sobě a teprve potom na ně sedla a další den tam byly už tři. Byly to tři dny po sobě.To třetí snesla ve středu. Od tý doby nic... co myslíte?
Korely snášejí vejce obden, jsete si jistá, že máte pár? A jak to tedy bylo s tím sezením? Seděla ve dne i v noci? Korely se při sezení na vejcích střídají. Pokud již nějakou dobu vejce zahřívala /byl započat vývoj zárodku ve vejci/ a pak z nich na noc slezla nic z vajec být nemůže. Ale jak píše 109.90 samice se vyčerpává snůškou a ne sezením. Takže bych po cca 7-10 dnech vejce prosvítila a uvidíte, vyhodit je můžete později.