papoušek nádherný - ochočení
Odpověď na příspěvek uživatele salamounek z 23.06.2011, 22:55:22
Dobrý den ,
jak se dostanu na ty vaše stránky?
Děkuji za odpověd.
Odpověď na příspěvek uživatele Martin z 29.07.2017, 12:13:54
Martine, klikněte na slovo salamounek (pod fotkou zeleného papouška), a objeví se Vám Eva Procházková, a pod tím jménem možnost odeslat soukromou zprávu.
Dobrý den, pořídila jsem si papouška nádherného. V průběhu prvního týdne co jsem ho měla doma si odemně bral ovoce přes klec i jsme pokročili na to že si ovoce zdráhavě bral i z ruky v kleci. Koncem druhého týdne najednou obrátil jako kdyby se mě z ničeho nic začal bát. Ovoce si bere jen když ho zaseknu do mříže a dám ruku pryč a když se přiblížím tak si honem uklobne větší kus na cestu a odejde na druhou stranu klece. Poradíte mi někdo jak postupovat s ochočováním?
Děkuji
Odpověď na příspěvek uživatele Lenka z 01.09.2018, 13:45:02
Vážená Lenko,
- Vaše papoušinka asi něco nepříjemného vytrpěla, než se k Vám dostala. Chovatel ji asi honil po kleci mezi ostatními papoušky, aby ji pak prodal Vám. Její velmi plaché povahy jste si měla všimnout dříve, než jste si ji koupila.
- Máte ji teprve tři dny; za tu krátkou dobu neměla čas si na Vás zvyknout, ani se ochočit. Možná, že už "prošla rukama třeba dvou nebo tří nových takéchovatelů", kteří ji postupně vrátili do Zverimexu z důvodu její nadměrné plachosti.
- Máte možnost ji také vrátit, nebo svou velkou a výjímečně dlouhodobou trpělivostí si získat její důvěru a přátelství.
- Pokud si ji chcete ponechat, tak dodržujte následující podmínky: Co nejméně se přibližujte k její kleci, a to pouze do vzdálenosti, kterou v klidu snese. Časem postupně vzdálenost od ní pomalu zkracujte. Jinak buďte co nejčastěji a co nejdéle ve stejné místnosti s ní, a papoušinku klidně pozorujte. Nedělejte prudké pohyby, nezpůsobujte hluk, neměňte své oblečení ani šperky a parfém, nevoďte do místnosti cizí neznámé osoby, děti a zvířata. Světlo trochu ztlumte, v noci samozřejmě dodržujte tmu. Papoušinka je jemné citlivé stvoření. Svým splašeným chováním Vám říká: "Bojím se Tě, zatím Tě nemám ráda a nedůvěřiji Ti ! ".
- Je i možné, že Vaše papoušinka má přirozeně vrozenou extrémní plachost, které se těžko zbaví, nebo vůbec nezbaví. I někteří lidé jsou např. extrémně plaší a jiní extrémně drzí a zlí.
- Možná by pomohlo přikoupit k papoušince krotkého mazlivého samečka, který by jí naučil jinému krotšímu modelu chování k Vám.
- Vaše vyjádření "jsem zoufalá" je poněkud přehnané. Mnoho lidí má mnohem závažnější důvody "být zoufalí", než Vy.
Chovu zdar.