Doporučuji nedokrmovat směsí Kaytee ale používat Nutribird. S Kaytee jsem se já i kolega potýkal několkrát s problémem špatného trávení. Po zpětném návratu k Nutribird už se žádný problém neopakoval a já osobně už nikdy Kaytee používat nebudu.
Neříkám, že Kaytee je šmejd, několik mláďat jsem s ním bez problému odchoval, ale myslím že Nutribird je kvalitnější a nikdy k problému s trávením nedošlo.
Hlavně , krom popáleného volete je vole i přeplněné potravou, proto pták špatně tráví. Dávala se tady rada ohledně nižší teploty pokrmu, ale tu nikdo neakceptoval naopak se tu objevilo doporučení teploty kaše 40°. Občas je dobré naslouchat více radám a ne jen jednostarně přikyvovat.
pro 249.198 i já dokrmuji kaší NutriBird,takhle malá mláďata potřebují trávicí enzymy,které NutriBird obsahuje. Kayte se hodí k dokrmování spíš mláďat starších. Takže máme stejné zkušenosti. To přidávání hroznového cukru do kaše byla taky síla.
Popálené volátko poznat z těchto fotografií je věštění z křišťálové koule. Každopádně překrmujete a věštit teplotu ze hřbetu ruky je něco víc než jen diletanství.
Jinak nejdelikátnější a nejnáročnější druh, co jsem dokrmoval byly agap. cany, teplota kaše - max. byla 40°C, dokrmoval jsem i zn. Kaytee, ne proto že mi ji nějaký dealer či vet mající ji skladem vnutil. Jistě můžete K. používat, NTB jsem používal také, zrovinka i zn. Harrison's s doplněním Avian proenzyme a věřte, že jsem nějak přenadšen z těchto zn, nebyl.
Mimo jiné jste ještě nepopsala frekvenci krmení a množství na jednu dávku. Krmení " od oka" nebo s přesným stanovením pauz i množství z fotografie - viz Orina - je také dost k zamyšlení.
Jednostrané přikyvování nebo poslouchat rady chovatelů s velmi malými zkušenostni - máte na výběr, jo jěště lze se nechat zlákat na vlastní experimenty - hroznový cukr nebo i něco dalšího. Hodně štěstí.
Frekvence není stanovená, jelikož mám teď zkouškové a jsem pořád doma, tak mláďata pořád pozoruju zda už mají vytráveno nebo ne. Takže jak měli prázné volátko tak jsem krmila. Jelikož mládě pořád žadonilo o kaši dávala jsem 5-6ml.
Co se dá teda dělat? je možné že by mohlo být popálené, když je ta struktury obsahu volete hlenovitá.
No opovědi na svou otázku jsem se tu nějak nedočkala. Proto děkuji za radu osobě, která ví, že o ní mluvím. :) Jinak Ultimo je na tom trošku líp. A pro ostatní rychloběžku už jsem si sehnala, takže kaši měřím, aby nebyla horká. Příští týden, pokud se bude malým dařit, přidám sem fotky.
Dobrý den LuckoR, jak pokračuje vývoj a růst mladých? Možná by bylo i poučné pro další čtenáře seznámení s vývojem situace a s podniknutými kroky v dokrmování. I za jiné postupy a za podpis vám samozřejmě nikdo "po papuli " nedá, to vám garantuji.
PS- a marně lovím ve své ještě dobré paměti kdy a komu se tak stalo, ale nic se mi nevybavuje.
Ještě bych si dovolil vás nestranně a bez nějakých bočních úmyslů seznámit s doporučenou teplotou dokrmovací kaše různých autorů a výrobců krmných směsí.
- M.Reinschmidt - Umělá inkubace a ruční odchov papoušků - doporučuje teplotu v rozmezí 38 až 40°C
- R.Wagner - PAPOUUŠCI umělý odchov mláďat - dokonce 41°C
- R.aB. Mieslerovi - Průvodce umělým odchovem ptáků - zde je pouze zmínka o možném popálení volete při teplotě nad 43°C
- M.Bartl - ŽAKO papoušek šedý - doporučená teplota kaše je 37 až 38°C s upozorněním možného popálení při teplotě kaše nad 43°C
- M.Bartl - Umělý odchov /seriál vycházející v čas. Papoušci r. 2008 / 37 až 38°C, popálení hrozí nad 42°C
- návod u směsi pro ruční krmení KAYTEE Exact Hand Feeding - cituji ". Před krmením ochlaďte směs na 40 °C"
- příbalový leták s návodem u směsi pro ruční krmení zn. Dr.Harrisons /Recorvery Formula, Neonate Formula,Juvenile Formula / - cituji - "krmte směs o teplotě asi 41°C"
Názor na optimální teplotu nebo na vhodné rozpětí teplot si vytvořte sami. Příjemný sváteční den
Když jsem začínala s dokrmováním(mníšek) tak jsem měla stejný problém. Hned jsem volala na veterinu a tam mě poradil pán, at dám mrněti trošku vody s pár kapkama octa. Od té doby jsem dokrmila opravdu moc papoušků a žádnej nezemřel ani neměl problém s vyprázdnováním . Je to jen zkušenost od staršího pána,který chová papoušky. Možná pomůže někomu jako mě. Hezký den Dagmar
Trošku starého sedliackeho myslenia. Vták má teplotu o niečo vyššiu ako človek, okolo38 Stupňov. Tzn. matka nemôže kŕmiť vyššou teplotou, preto pri dokrmovaní zohrievam kašu na túto teplotu.