Tak já kontroloval dneska a výsledkem jsou 3 nakrmená mláďata, prvnímu je již 11 dnů. Samice už chodí ven častěji a na delší dobu. Dozrávají u nás už i jeřabiny a černý bez, tak začínám podávat i to.
Zbyňku stále držím palce, jsem rád, že se ti to vyíjí pozitivně. Už můžeš podávat i aronii / černé jeř. / a kukuřici. Obecně se mi zdá lepší výběr krmiva při hnízdění amazoňanů než u zimních hnízdění Afričanů, vše je totiž čerstvé, nezamražené. Snad se dočkám i já, kontrolu neprovadím, oba jsou dost při vstupu do voliéry rozrušeni a stejně bych již nic neovlivnil. Ten týden snad vydržím.
Včera se samice zdržela asi 5 min. ve výletu a podařilo se mi provést kontrolu vajíček, bohužel všechna 4 vejce jsou prázdná. Samici nechám dosedět, samec začíná přepeřovat, takže nezbývá než doufat, že na jaře ...... Ale i tak složení páru dospělých amazoňanů kubánských pokládám za úspěch, po sedmi měsících společného chovu snůška a doposud ani náznak agrese mezi partnery.
Cone: pro začátek dobrej úspěch, příště to výjde. Jen se zeptám jak jsou ty vejce vašich amazoňanů velká? V porovnání s jinými druhy ptáků. Ono foto zkresluje, takže to nejde dobře poznat. Mí oranžov.měli dost velká, asi jako holub néli větší, ale kolega měl letos první snůšku u jeho páru a měl 5 vajec a všechny velikosti vajec rosel a všechna čistá, tak neví, proč ta menší velikost.
Já včera šel okroužkovat mladé a trochu sem zaspal. Literatura uvádí 20. den a u mě je nejstaršímu 18 dnů, nejmladšímu 14 a průměrem 9,5 jsem okroužkoval pouze poslední mládě! Větší dvě už nešli ani náhodou. Takže jsme kroužek trochu roztahovali a opilovávali vnitřek, a dneska to zkusíme znovu. Musíme na to být dva, jeden zabavuje samici ve voliéře a já rychle vyndám mláďata a v chodbičce je kroužkuji. Samica se pak hned vrátila do budky a snad mláděti neublížila, to se uvidí dneska. Jinak už jsou to opravdu macci a všechny 3 mláďata měly večer velká volata k prasknutí, takže samice to zvládá sama prozatím dobře. Pokud to půjde, pořídím dneska nějaké foto a vložím jej sem.
Tak bohužel okroužkování 2 starších mláďat už nebylo možné. Budu to muset asi řešit nějakým čipováním. Tak rychlý růst jsem nečekal. Tak aspoň pár fotek.
Teda to jsou obři, gratuluji Zbyňku ke krásným mláďatům. Určitě to musí být super zážitek po letech odchovu jen středních papoušků a nyní toto. a nakrmeni jsou také parádně, to zvládá samice sama nebo ji pomáháš? Nádhera.
Také gratuluji, mladí vypadají báječně.
Já jsem dnes tři vejce odebral, na jednom vejci jsem ještě samici nechal sedět/ nyní cca 30 dnů/ a během pár dnů se budou "kubíci" stěhovat do nové voliéry s 6m výletem, opravdu na rozdíl od žaků veškerý prostor dokáži využít. Vejce měli nepatrně menší než žakové, a na jednom konci dosti špičatá. později přidám jak foto, tak jejich rozměry.
S tim kroužkování nejlépe do čtrnácti dnů. Vše zaleží jaké venezuelce máte. Někteří jsou větší jiní zase malí. Já kroužkuju nejpozdějc ve 14 dnech a to někdy s problémama. Vše záleží čím krmíte. Po dení dávce vaječné míchanice rostou jak z vody a je třeba to hlídat.Ať se darí k zdárnému odchovu. Roman.
Ještě jsem si uvědomil že dřive kdy byla povinná registrace u venezuelců tak se kroužkovalo vel. kroužku 11 proto je možně púozdější kroužkování. Citesové kroužky vel 10 se nevyrábí. Dnes stačí 10 s rokem. A ještě jiní osmitýdení.