Většina ptáků při správné stravě a podávání minerálů v dostatečné míře budou mít vejce sněhobílé a nejsou všechny oplodněné. Bez prosvícení se to nedá ani tipnout které je čisté a které ne.
Dobrý den Romane. Zkušenosti mám trochu jiné. Oplozené vejce jsou jasně bílé a neoplozené mírně nažloutlé a rozdíl je jasně vidět i v rámci jedné snůšky. Z čeho čerpáte fakt, že dostatek minerálů určuje odstín vejce? Jaké barvy je tedy vejce u páru, který má nedostatečný přísun minerálů?
Při snesení vypadají všechna vejce stejně. Ale po nějaké době sezení na vejcích opravdu jde poznat pouhým okem, které vejce je oplodněné a které prázdné. Oplodněné má skořápku sněhobílou a jakoby matnější, neoplodněná jsou nažloutlá.Čím více se blíží doba líhnutí, tím je rozdíl zřetelnější.
Dnes odpoledne se mi opět podařilo zastihnout samici ve venkovním výletu, při kontrole hnízdní budky jsem objevil již 4 vejce.
Někdy v budce se samicí tráví samec i několik hodin v kuse, jindy mu postačuje poposedávat na horním otevřeném okraji kmenové boudy, zatím jsem žádné agresivnější chování či nahanění samice nezaznamenal. Jediné, co nejde přehlédnout, je těch pět minut velkého řevu, když jsou oba dva venku ve výletu, jinak je klid, samec se zvukově nějak v osamocení neprojevuje.
Dneska se vylíhlo i poslední třetí, živé jsou všechny, takže krmí, snad ji to vydrží a zvládne to. Ven chodí několikrát denně a je opravdu velmi agresivní i vůči mně.