Dobrý den, předem děkuji za dříve poskytnuté informace o krmení mladých korel. Máme 4 mladé a rostou jako z vody... Ale teď mě trápí jiný problém. V budce mají v rozích již docela "naděláno". Můžu jim to opatrně lopatičkou vybrat a dosypat podestýlku? Ach jo, pořád se mi doma válela v knihovně knížka o chovu korel, ale až ji potřebuji tak je bůhví kde... :-) Děkuji.
Klidně ukliďte,korely nejsou citlivé na rušení. Já ale "uklízím", když se oba rodiče krmí na pultíku, určitě takovou chvíli vystihnete, než se u mladých vystřídají. Nikdy do budek nelezu, když jsou uvnitř, nechci chovný pár stresovat, mám otevírání zezadu z krmné chodbičky, a staří o mě ani nevědí. Hodně zdaru v chovu.
Zdravím Vás,klidně můžete mladé vyndat ,třeba do nějaké bedny s hoblinama a v klidu uklidit, nasypat novou podestýlku a pak mladé opět vložit . .ale samozřejmě když nejsou uvnitř rodiče,je zbytečné je vyhánět,když stačí nějaký pamlsek a jsou venku . .
Děkuji. A ať nezakládám další dotaz... Ten nejmenší, na fotce nahoře co čučí přímo do objektivu, je o půlku menší než ten se žlutou hlavičkou. Bylo by asi vhodné ho přikrmovat že? Ale nikdy jsem to nedělal, takže moje otázka je: Čím a jak krmit? (pardon že se ptám asi na banality, korely mám od 97-mého, ale až tento pár zahnízdil, tak proto nemám zkušenosti...). Děkuji.
Myslím, že vůbec není nutné mladé dokrmovat. Rodiče to evidentně zvládají skvěle. Velikostní rozdíl je způsoben několikadenním odskokem při líhnutí. Je zcela normální a v pořádku. Pří více početných hnízdech /třeba 7-8 mladých/ máte v hnízdě holátka, zatím co nejstarší sourozenec se již začiná opeřovat. V takto početných hnízdech může občas dojít k ušlapání či nekrmení nejmladšího mláděte, ale u vás myslím toto nehrozí :-) Ať se daří!
dokrmovat určitě nemusíte, takovéto rozdíly ve velikosti jsou běžné, rodiče to zvládají. Mildovi musím odporovat, zda tam máte samce, netuším, ten s tou žlutou hlavičkou má i žlutá pírka na zádech, bude to nejspíš straka, ostatní jsou ještě malí, ale i tam vidím nějaké žlutavé náznaky opeření. Jací jsou rodiče?
Tak se musím pochlubit, jak krásně mi mladí rostou :-)
Dáša Gal: Rodiče jsou úplně klasicky zbarvené korely. Samec šedý se žlutou hlavičkou a samička šedá. Samice je silně aktivní, už tam jsou sneseny zase 3 vajíčka. Mluvil jsem s jednou chovatelkou a ta říkala, že pravděpodobně zahnízdí ješě do třetice, ale to mi prý nedoporučuje, že by to už nemusela samička zvládnout a uhynout, protože letos vyvedly mladé poprvé.... Jak to tedy je?
Dáša Gal: Ok, ohlídám si to. Hold třetí snůšku vyhodím no... Ale abych pravdu řekl, bude to asi znít hnusně, no prostě mi to i bude tak vyhovovat. Pojedu tou dobou na dovolenou a pochybuji, že bych někoho ukecal ať mi je tam jde 4x denně krmit....
Tohle je vaše druhé hnízdo? Co vás vede k myšlence, že opravdu budou chtít hnízdit i po třetí? Loni mi korely začaly snášet začátek dubna, začátek června, pak už nic, letos se v tomto týdnu dolíhlo druhé hnízdění a třetí doufám už nebude :-)