Aktuálně: 3 705 inzerátů209 895 diskuzních příspěvků18 243 uživatelů

ŽAKO A DĚTI prosím o radu

milan (neregistrovaný) 15.06.2011, 20:08:09 xxx.xxx.4.129
Internetová diskuse nikdy nemůže nahradit přímou zkušenost.1.vůbec nevíte kdo Vám odpovídá 2.nedokáže přenést dojmy které získáte u chovatele-křik papouška,chování,bordel kolem klece,prach který se vznese spolu s papouškem Dnes tzv.nedostatkem času omlouváme kdeco a tak i nemoc u zvířat tzv. chovatelé řeší diskusí na netu místo cesty k veterináři. Ba co víc,oni víc věří diskutujícím než veterináři. Zadavatelce bych prostě poradil,aby navštívila chovatele /tím nemyslím dokrmovače/,který má papoušky ve volieře na chov nebo majitele,který má papouška doma jako mazlíka aspoň rok a strávila s nimi alespon 1/2hodiny a pozorovala a ptala se a ptala se.
Orina (neregistrovaný) 15.06.2011, 20:42:34 xxx.xxx.116.223
Blanka taky píše o proletu ary v bytě. Vzhledem k tomu, že toužíte koupit araraunu vezměte v potaz rozpětí křídel. Když vám bytem letí senegalec, tak klopí mezi dveřmi zatáčky jako bojová stíhačka. Drnčí při tom skleničky a běda když usedne na místo, kde je to nevhodné. Třeba v kuchyni na poličku s kořenkama. Když bytem letí amazoňan tak je to jako dálkové letatdlo, o přistání ani nemluvím. Když mávne křídlama padají i hrnky co jsou za rohem. U ary si mávnutí křídel nedovedu představit. Obývák musíte mít velký jako sportovní hřiště, protože když se takový pták vzese a letí bytem musí to být síla. Taky síla zobáku je patřičná. Přeštípne konzoli na záclonách asi než se otočíte. Pokud papouška pustíte na prolet v bytě musíte mít oči jen na něm. Stačí když si sedne na rám od dveří, máte po rámu. Blbě přistrčíte klec k záclonám a je po záclonách a takových vylomenin je spousta. nehledě na to, že ovoce okolo sebe plive dost daleko, takže se mi jen zdá o vybílených stěnách. Možná, že by stačilo jít se podívat někam, kde mají menšího papouška a ne zrovna aru. Třeba by taková ukázka stačila. To jsou jen zkušenosti a rady. Odradit vás nechci, jen pomoct při rozhodování.
Orina (neregistrovaný) 15.06.2011, 21:51:07 xxx.xxx.116.223
Jenže v meďáku ani airbacky od bouračky neochrání. Pokud nás bude diskutovat deset, každý má nějaké zkušenosti a tak je ve finále nejlepší, aby si to každý zkusil sám.Proč doporučovat a nebo naopak zatracovat. Zkušenost je pro každého dobrá škola,jen školné je někdy příliš vysoké.
Blanka (neregistrovaný) 16.06.2011, 10:01:04 xxx.xxx.202.179
Pro Orinu: Děkuji Vám za informace.Omluvám se pokud jsem bala trochu nepřijemná ohledně řešení finanční stránky.Ale,každý komu se Ary líbí a chtěl by jí nemusí být zákonitě milionář,kterému je jedno za kolik si papouška pořídí,ale jde mu o to aby byl zajímaví.To Vám můžu potvrdit to já nejsem.Je fakt že mě ani nenapadlo přemýšlet o tom jaké má Ara rozpětí křídel že je to masakr když letí. U nás by měla na prolet místnost o délce asi 15 m-uprostřed s volným prostorem.Tak to by snad mohlo být dostačujicí.A časem bych mu chtěla pořídit volieru ven,ale spíše jen na to ,aby byl s námi,když budeme venku a měl změnu.Ale,to bych řešila až podle situace.Ještě řeším jestli je možné udělat papouškovi dvě místa jako domov v rámci jednoho domu.Většinu dne by byl se mnou v práci a k večeru bych ho přenesla jedno patro nahoru a tam by měl další místo.Ještě mám obavy jak by snášel dalšího domácího mazlíka a to kočku.Není stále doma,ale v prostorech domu se pohybuje volně nebo je venku. Pro Cone:Díky za info o knihách.Nějaké už jsem si půjčila v knihovně,ale tam se píše to samé dokola nic nového jsem se z nich nedozvěděla.Kouknu se po těch od vás kde snad najdu více informací. Mám tady kousek od nás pána k,který se zabýval chovem a odchovem papoušků tak za ním vyrazím a promluvím si s ním co a jak.A pak se chystám k jedné známé co Araraunu má už 8 let a tam ho uvidím živě.Už se tam moc těším.Doufám že nasbírám dostatek informací a pak začnu shánět samotného papouška.Jestli mě to neodradí,ale více méně jsem rozhodnutá že ano.Vím o něm zatím jenom samá negativa:křik,ničitel,nepořádník atd.pozitiva:zatím mi je nikdo nenastínil,krom toho že je to krásné zvíře.
Orina (neregistrovaný) 16.06.2011, 10:15:27 xxx.xxx.119.30
Pokud byste aru přenášela po bytě, bylo by to jen dobře. Ptáci nemají rádi jednostrané koukání na známá místa. Mají radi změny. Kvůli tomu mám malou klec, aby se papoušek podíval ven i jinam než jen na okolí svojí voliéry. Co bych vám doporučila ke kleci je otočný krmný pult. Ne vždycky budete krmit papouška sama a tak je dobré aby ten kdo vás bude zastupovat nemusel do klece sahat, protože ne vždycky se to papouškovi líbí. Pokud chcete slyšet nějaká pozitiva, tak záleží co budete u papouška hledat. Jestli jen to, že se na něj budete dívat nebo že ho naučíte mluvit. Pokud máte psa, tak je to to samé. Když si pořídíte štěně je to velká radost a když pes stráne berete to jakou součást domova. Tak je to i s papouškem.
Blanka (neregistrovaný) 16.06.2011, 14:31:59 xxx.xxx.202.179
To jsem ráda že je nestresuje přenášení.Mám doma klec určenou na psy o velikosti 61x46x53 cm z róbusních nerezových drátů,tak jsem přemýšlela o tom že by to mohla být přenoska a přepravka aspoň po dobu než úplně dospěje.Myslíte že je to dostačující aspoň na začátek?A mohla bych ho v ní brát i ven než vyřešíme něco venku.Samozřejmě až si u nás zvykne a bude s námi trochu spolupracovat.Chtěla bych ,aby péči o něj občas dělaly i děti právě ,abychom zabránili tomu že po nich pak bude vyjíždět.To je moje taková vize možná že špatná.Blanka Pro Orinu: koukala jsem na Vaše papoušky a jsou krásní a je vidět že je máte ráda.:-)
astrild (neregistrovaný) 16.06.2011, 15:09:17 xxx.xxx.136.183
Hezký den Blanko váš postup byl správný, že jste se nejdříve scháněla po informacích, co obnáší chov papouška.Někteří postupují obráceně nejprve si pořídí papouška a potom schání informace.Dostalo se vám mnoho užitečných rad a nyní je jen na vás jak se rozhodnete.Určitě se ještě podívejte ke své známé,aby jste to viděla v reálu.Ještě vezměte do úvahy ,že ten váš jedinec může být úplně jiný povahově než ten vaší známé.Přeji vám hodně úspěchu při výběru .
Orina (neregistrovaný) 16.06.2011, 15:16:30 xxx.xxx.90.169
Já mám spíšíš polochov. Jsou to napůl domácí mazlíčci na půl chov. Pokud byste měli ven na voliéru peníze, tak je dobré udělat jí tak velkou, abyste tam mohli mít stoleček a židel a papoušek ptačí strom. To byste ho venku užili nejvíc. Bohužel už jsem tuhle voliéru ze svých dokumentů smazala, takže nemám fotku na ukázku.
Blanka (neregistrovaný) 23.06.2011, 15:31:12 xxx.xxx.202.179
Zdravím všechny příznivce papoušků.Doufám že tu bude nějaký ochotný mi poradit jak velkou klec na Aru Araraunu.Přečetla jsem už několik knih a tam se velikosti neshodují.Prosím tedy o radu. Stačí Omega III, 56 x 85 x 160 cm . Nebo - voliéra NIKKO 85x55x154cmVoliera NIKKO pro velké papoušky. Velikost 85x55x154cm. Drát 3mm. Rozteč drátů 21mm. Délka nožek 43cm + kolečka. Obsahuje 3x bidýlka, 3x nerezové misky, výsuvný šuplík, výsuvný rošt, 4x kolečka, 4x ochranné plexisklo. Misky jsou obsluhovány z venku a jsou zajištěny proti otevírání. Děkuji Blanka
anonymní (neregistrovaný) 23.06.2011, 18:23:36 xxx.xxx.74.245
Já mám maličkou domáci volieru pro amazoňana. S velikostí ary se amazoňan srovnat nedá. Rozměry klece jsou 2mdélka1.90 výškax1.20šíře Mohu říct ze své zkušenosti, že je to voliéra pro amazoňana malá. Tak srovnejte s takovým amazoňanem velikost ary arararauny a možná jeho potřebu na prostor. Upozorňuji, že má amazoňan možnost proletu po bytě, ale nestačí to, v kleci jenom nesedí.
Blanka (neregistrovaný) 23.06.2011, 18:39:24 xxx.xxx.202.179
V knize od pana Vašíčka jsem se dočetla že jedna Ara se má chovat v kleci 100x100x140cm.stejně si myslím že by většinu dne byla venku mimo klec a uvažuji i o ptačím stromě.Teď tedy vidím že ty předchozí klece jsou malé.Musím hledat něco většího.To pak asi něco na zakázku? Blanka
Blanka (neregistrovaný) 23.06.2011, 18:42:56 xxx.xxx.202.179
Ještě mám dotaz jaké má mít Ara ararauna vet.vyšetření,když si jí budu brát od chovatele,abych si byla jista že je v pořádku.
anonymní (neregistrovaný) 23.06.2011, 21:02:49 xxx.xxx.200.189
***Stačí Omega III, 56 x 85 x 160 cm . Nebo - voliéra NIKKO 85x55x154cmVoliera NIKKO pro velké papoušky. Velikost 85x55x154cm. Drát 3mm. *** to ani omylem :(
salamounek
salamounek 23.06.2011, 23:43:17 xxx.xxx.81.125
Zdravím Blanko, klec je nejlepší co největší, co vám místo a finance dovolí. Ale aspoň by měla být tak velká, aby v ní papoušek mohl volně protáhnout křídla. Myslím, že ta omega III by stačila, ale chce to ta vysoustružená bidla vyměnit za větve. Já ho nechala jen u krmítek. Zvlášť pokud v ní nebude zavřený pořád. Ale chce to ještě venku z klece nějaké přistávadlo a strom pro papouška je také dobrý. Moji papoušci na něm tráví spoustu času a když na něm odpočívají, podřimují, tak vím, že se mohu i na chvíli vzdálit, třeba uvařit si čajíček, protože nic nevyvedou :-). Hodně záleží na povaze papouška, ale hodně také na majiteli, jak se bude papoušek chovat. Rozhodně pokud si ho pořídíte, měli by se mu věnovat všichni členové alespoň chvilku denně, aby se příliš nevázal na jednoho. Pak by neměl ostatní v dospělosti napadat, i když jednoho většinou bude upřednostňovat.
Blanka (neregistrovaný) 24.06.2011, 07:21:41 xxx.xxx.202.179
Zdravím Evo, mě se nejvíce líbí Omega III,jestě dělají větší model tak se budu rozhodovat mezi těmito.S výběrem klece je to těžké,když dáte na prodejce tak by vám na Aru vnutili i klec na Andulku.Ještě uvažuji o možnosti že jí manžel vyrobí je moc šikovný. Zodpověděla jste mi i otázku ,která mě taky zajímala ohledně péče.Máte přímo Ary Ararauny?Jestli ano můžu se z dotazy obracet přímo na vás.
anonymní (neregistrovaný) 24.06.2011, 21:09:22 xxx.xxx.200.189
***Ale aspoň by měla být tak velká, aby v ní papoušek mohl volně protáhnout křídla.*** už jsi někdy viděla rozpětí křídel ararauny? že ji cpeš do klece 80*55 cm. blanko, záleží, co chceš vlastně číst. jestli potvrzení svého názoru, že omega 3 je klec vhodná pro araraunu, ať to stojí, co to stojí, nebo ti jde o spokojený život papouška. omega 3 je pro araraunu naprosto nedostačující, o čemkoli menším než půdorys 1*1 m neuvažuj. ale tvoje volba, pokud jen potřebuješ odsouhlasit svůj názor, dělej, jak libo. omega 4 je taky nevhodná. viděla jsi tu klec někdy naživo? má malý dvířka, kterýma budeš cpát metrovýho ptáka. nemá krmítka obsluhovatelný zvenku, jak ji budeš krmit, až si začne hájit svoje teritorium?
anonymní (neregistrovaný) 24.06.2011, 21:43:43 xxx.xxx.95.108
Ona i naivní představa o tom jak ara sedí krásně na ptačím stromě je legrační. Pokud necháte papouška aby si přisvojil teritorium nebudete později vycházet z údivu. A když pak kvůli problémům začnete papouška zavírat, tak se začne škubat. Všechno má své meze a jak se říká všeho s mírou. To je to samé jako když si někdo pořídí koně. Váňa na něm taky jezdí závody a někdo ani nedokáže odvést koně z pastvy do stáje. To ale budete hodnotit až tak po třech letech. Pak přijďte sem na diskuzi a podávejte informace. Ti noví vám zase stejně věřit nebudou.
salamounek
salamounek 24.06.2011, 21:44:06 xxx.xxx.81.125
Vážený neregistrovaný, asi neznáte češtinu, roztáhnout a protáhnout je rozdíl. Roztáhnout křídla může pták jen při letu. Také je rozdíl voliéry venkovní pro život papouška především v ní a voliéry bytové, kde papoušek většinou jen spí, pokud si ho někdo nepořizuje jen "na ukazování".
anonymní (neregistrovaný) 24.06.2011, 22:19:24 xxx.xxx.95.108
živě si představuju jak papoušek ve voliéře spí a jinak čile poletuje v bytě v obýváku mezi skleničkama, lustrem, záclonama nebo garnýží. A pokud nepoletuje tak leze po futrech sedá na rám od dveří nebo ochutnává rámy obrazů.A když už to majitel nevydrží, tak po devastaci bytu nechá papouška zase spát v té bytové voliéře.Ale tím si musí projít každý sám. U malého papouška je devastace malá u velkého velká, pokud tedy nespí jen v té voliéře.
salamounek
salamounek 24.06.2011, 22:30:33 xxx.xxx.81.125
pro Blanku souhlasím s tím, že je důležité si prohlídnout jak velká jsou dvířka a jak se dá voliéra obsluhovat. Ta Omega III má na fotce dvířka asi přes třetinu výšky, což je při výšce 160, bez nožiček asi 135, výška dvířek skoro půl metru. Tento ara sice dorůstá skoro do metru, ale polovina nebo skoro polovina je ocas. Já mám voliéru atlantu, ta má dost velká dvířka, ale pro aru je malá. Má jen 54 x 60 x 143 cm. Já aru bohužel nemám, protože mám malý byt, takže by se nemohla dostatečně proletět, ale papoušky doma chovám přes dvacet let, takže zkušenosti co v domácích podmínkách potřebují a s čím jsou spokojení mám myslím poměrně dost. Pokud máte šikovného manžela, bude lepší když voliéru udělá nebo si ji můžete nechat udělat na zakázku podle svých a papouškových potřeb. Otočná krmítka nebo krmítka, která se zasouvají do dvířek jež se otevírají ven (jako to mám já) je velmi šikovná věc. To bych doporučila také. Pokud si voliéru budete kupovat, rozhodně si ji někde v obchodě nejdříve prohlédněte a vyzkoušejte obsluhování jak krmítek a dvířek, tak šuplíčku a mřížky dole. Někdy jdou velmi špatně vysouvat a tím pádem i špatně čistit. Také je dobré otevírání nahoře, jednak jako obvyklé odpočívadlo a také pro papoušky, kteří rádi šplhají (myslím, že ararauna mezi ně patří), další možnost kudy chodit ven a dovnitř. To je také dobré si prohlídnout jak to drží, jestli se papoušek nemůže v otevřeném stavu zranit a často při otevření vadí horní tyčky a prostor mezi tímto otevřením je pak malý. Pokud máte známého někoho kdo má doma v bytě papouška, podívejte se u něj, vyzkoušejte obsluhu, popovídejte si jak co dělá, co to obnáší a pak se rozhodujte.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.