milan-zato Vaše odpověď je super a konkrétní :-)
Jinak je to přesně tak jak píše Peťula, většinou papoušci v budce hrabou když se chystají hnízdit, dotaz zodpovězen, není co dodat.
Tak já ještě k odpovědi pro posílení přidám, že je to naprosto normální projev ptáků před hnízděním, není třeba nic řešit ani se něčeho obávat. Když nastelu budky třeba hejnu andulek, druhý den mám hobliny po celé zahradě a přijde mi o legrační :-).
Choval jste už někdy nějaké papoušky? Jestli ano, tak je zbytečné ptát se na to co je u všech papoušků stejné, jestli ne, tak si u prvního páru na chov a ještě k tomu žaků užijete.
Dobrý den,
pořídili jsme si mládě Mníška, je šikovný, jen když ho vezmu na prst nebo se přiblížím začne prudce mávat křídli a třást se. Co to znamená?Jsem začínajcí chovatel. Děkuji
Pro Michaelu. Mláďata mníšků by měly mít obranný reflex v podobě třesení se. Tedy pokud jsou ve stresu, začnou se třást, z toho by bylo možné vyvodit, že se nejspíše bojí či jsi není příliš jistý. Tuto informaci nemám z vlastního chovu, ale z několika nformačních (psaných zdrojů), snad se k tomu vyjádří i určitý zkušený chovatel mnichů. Reaguji s mojí troškou do mlýna pouze proto, jelikož se žádný chovatel mníšků zatím neozval.
Ještě pro zadavatele: Po několika letech chovu Vá mohu zcela narovinu říci, že ikdyž vyhazují papoušci z budky hobliny, nemusí to znamenat ani v nejmenším přípravy na hnízdění a mohou si pouze všímat prozatím budky, mnoho papoušků si vyháže hobliny i díky tomu, že chtějí v budce pohodlněji nocovat.. Tedy nemusí to být až tak jednoznačné, jak zde bylo nastíněno. Přesto bych Vás samozřejmě přál, aby to s hnízděním souviselo. Dejte vědět, jak se věci mají. Mirek