Ahoj, dovolím si zas přispět svou "troškou do mlýna". Měla jsem pár rozel ve volieře 200x200x150 (dxšxv), i vyvedli mladé, ale koukat se na ně nedalo :-(. Byli nervozní, ustrašené, pobíhali po bidlech, dost často samec samici proháněl. Prostě evidentně měli málo místa. A protože místa bylo dost, ale velké voliery jsem doposud nepostavila, přešla jsem na menší a klidnější druhy - alexandry malé, rudohlavé, aymarky, papoušíčky ............. těm takové volierky stačí a je na ně pěkný pohled, protože jsou spokojené :-). Takže se přimlouvám pro australské papoušky pro alespoň ř metry dlouhou volieru.
Pro xxx.xxx.173.14 ,
tak asi ve větších voliérách, to je dotaz :D
Pokud chtějí svým svěřencům dopřát, mývají výlety 5metrů dlouhé metr široké a na výšku 2metry,a to nemluvě že je to pouze výletový prostor, k tomu ještě bývají i zálety kolem 2metrů na délku a výšku a metr na šířku..Australáci opravdu potřebují pohyb, pokud jim dáte menší prostor tak to přežijí jenže, mladé pokud nějaké vyvedou jsou drobné a nehezké..takto většina exotického ptactva degeneruje...
Michale, sice se s Vámi naprosto ztotožňuji, ale jsou druhy, např. senegalci, kteří mnohem spolehlivěji hnízdí v malé tmavé kleci než ve velkém venkovním prostoru. Záleží na přístupu k chovu. Já jsem vždy z návštěvy u takového chovatele smutná a mrzutá. Mladých má víc než já :-), ale podmínky pro život papoušků jsou pro mne naprostým zklamáním :-(.