Aktuálně: 3 724 inzerátů210 790 diskuzních příspěvků18 258 uživatelů

Pro chataře IV.

astrild (neregistrovaný) 21.01.2012, 15:09:55 xxx.xxx.136.183
Orino přeji pohodový den Dělám i letní probírku letorostů, 10 roků nedostaly stromy žádné hnojiva ,stříhám stromy až v předjaří kdy už jsou očka narašena a stejně mohou v nárustu dřeva klidně konkurovat japonským topolům.Ještě nutno podotknou ,že stromy byly před deseti lety přeroubovány na nové odrůdy ,šampion,bohemie ,rubín,melodie gloster a další ,už si ani všechny nepamatuji .Z jara akorát vystříhám nemocné větve a vlky ,které zahušťují vnitřek koruny tak zvaně se kříží.Jde mně spíš o to zda to nesouvisí s tím obrýváním,. stromům se zmlazují kořeny a půda se prokysličuje ,zadrží se jarní vláha navíc ty stromu,byly už vzrostlé když jsme to koupili ,takže neznám podnože ,jinak stromy vypadají velmi zdravě,myslím že by byla škoda je pokácet.
anonymní (neregistrovaný) 21.01.2012, 16:47:07 xxx.xxx.74.6
Plný súhlas s Orinou, jablone treba ostrihať do konca augusta, nahodia kvetné puky, keď sa strihá v zime tak rastie veľa šľahúňov.Píšete, že nehnojíte, niektoré odrody neznášajú prehnojenie dusíkom, ale všetky potrebujú vápnik, hlavne broskyne.Riešim to každoročne v predjarí rozsýpam vápencový prach z kameńolomu okolo stromov.Kto nemá tú možnosť, tak je riešenie i vrecovaný vápenný hydrát.
astrild (neregistrovaný) 21.01.2012, 17:26:24 xxx.xxx.136.183
Pro 74.6 děkuji za radu ale tuto sezonu už to nestihnu ,ale příští rok dám na vaši radu.Letos mi už nic jiného nezbývá než počkat až stromy trochu naraší neboť i tento pozdní střih by je měl trochu zbrzdit.Ještě se ptám ,jestli máte nějakou zkušenost s obrýváním ,zda i to nemůže mít vliv na velké přírůstky.Broskvoně také nehnojím mají velké přírůstky ,ale i velkou úrodu velkých plodů,tak ty zatím neřeším.Vápnit by se mělo jedenkrát za 4až 5 roků ,, říká se vápník obohacuje otce ,ale ochuzuje syna ,
anonymní (neregistrovaný) 21.01.2012, 17:48:14 xxx.xxx.81.34
Astrilde určitě má vliv na velké přírůstky větví jen to stříhání větví v předjaří. V předjaří se stříhají stromy hlavně staré , aby tzv. zmladily. To znamená vyrazily nové přírůstky. Ty se postupně proberou a nechají se jen větve vhodné aby strom zmladily. Letní řez se dělá proto aby stromy nasadily květní pupeny na příští rok a tím se zvýší plodnost stromů. Obrýváním docílýš lepší provzrušnění kořenů. U některých odrůd se musí obrývat opatrně, aby se nepřesekly jemné kořeny pod povrchem zeminy. Tady je možné např u peckovin snížit i tu plodnost na kterou se ptáš. Orina
anonymní (neregistrovaný) 21.01.2012, 18:22:03 xxx.xxx.74.6
Ja stromy neobrývam,ale mám urobené okolo stromov "misy"do ktorých v čase sucha napúšťam vodu,totižto mám jablone na podpníkoch M9 a to sú slaborastúce, ktoré majú i slabší koreňový systém a preto vyžadujú i doplnkové zavlažovanie. Ešte k tomu vápneniu - to čo píšete, je samozrejme pravda, ale u dlhovekých stromov. Dnešné jablone /tie čo mám ja, sú na 10 - 15 rokov/ a tie Vaše čo vidím na obrázku, boli doporučované max. na 25 rokov, potom už klesá rodivosť, ale hlavne na kmeňoch sa objavujú rôzne kazy, ktoré zapríčiňujú rôzne ochorenia stromov, hlavne hubovitými chorobami.
astrild (neregistrovaný) 21.01.2012, 19:07:02 xxx.xxx.136.183
Problém vidím v tom že nevím na jakých podnožích to je ,ale podle růstu i podle zdravotního stavu na rychle rostoucích podnožích.Nevím ani přesnější stáří stromů ,ale odhaduji tak 25 roků,Určitě jsou už za zenitem úrodnosti ,ale ještě by mohly plodit alespon průměr.No příští sezonu pokud se ve zdraví dožiji tak zkusím letní řez .Ještě jednou děkuji za rady, Tady u nás jeden pán má zatravěný sad stromy má podle vzhledu ještě starší má docela slušnou úrodu ,.Proto jsem se ptal na zkušenosti s obrýváním .
astrild (neregistrovaný) 22.01.2012, 21:10:22 xxx.xxx.136.183
Hezký večer pro:kajíka jak jsem psal asi by to nebylo nejlepší jenom natřít jílem ,posílám foto aby jsi viděl kde bude to jezírko mezi tou zítkou a altánem.Myslím že to je dobře vidět .
Obrázek
anonymní (neregistrovaný) 23.01.2012, 17:28:04 xxx.xxx.48.30
Papoušci s chovatelem začínají na 10"43 min v pořadu ČT http://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hoby-nasi-doby/video Biker70
šťíťa
šťíťa 23.01.2012, 18:08:46 xxx.xxx.29.185
Tak už téměř hotovo, už je tam namontován i polykarbonát proti průvanu na zimu a o víkendu bude stěhování
Obrázek
astrild (neregistrovaný) 23.01.2012, 22:50:09 xxx.xxx.136.183
Hezký večer Máš to hezký ,chtěl bych se jen optat jakým směrem to máš situovaný. V létě tam budeš mít dost velké vedro ,jak píšeš,že to zaděláš deskami polikarbonátu,bude to skleník.To asi máš nějak vymyšlené nějaké větráni nebo pokud ne tak ještě popřemýšlet,možná ty desky na léto odstranit.Neber to jako kritiku moc pěkného díla .ale návod na přemýšlení, do budoucna v okolí nějaké stromy apod
šťíťa
šťíťa 23.01.2012, 23:18:03 xxx.xxx.29.185
Zdravím, ten polykarbonát je jenom na zimu, aby jim nebylo moc zima, mám to vymyšlený, že v těch trámeččích je takový nypl se závitem a desky jsou přišroubovány šrouby M6 ( sundáno během 5 minut). Orientováno je to na jihovýchod. S úpravou kolem se samozřejmě počítá, zatím je to takové staveniště. Dík za rady.
cone (neregistrovaný) 24.01.2012, 17:58:11 xxx.xxx.67.3
4 Matúš - tak jsou tři jak jsem přepokládal / mláďata žaků /, odebraní ve věku cca 2 týdnů.
Obrázek
astrild (neregistrovaný) 25.01.2012, 16:30:48 xxx.xxx.136.183
Gratuluji a přeji zdárný odchov,jsou nádherní
Matúš Dubec
Matúš Dubec 25.01.2012, 17:37:27 xxx.xxx.112.26
Krasne Oldrichu, presne tak ako som Ti to prial nech sa podarí odchov dotiahnut až do konca držím palce
cone (neregistrovaný) 25.01.2012, 19:37:14 xxx.xxx.67.3
jj, moc vám děkuji přátelé za gratulaci. díky

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.