Dobrý večer. Ikdyž jsem měl vždy tak trochu boj z masem a v současné době jsem již nějaký čas opět vegetarián, nevidím na příspěvku Leef nic špatného. Vždyť dnes ani děti už skoro neví, z čeho vůbec ty uniformní placky na talíři pocházejí. To samé dnešní, někteří rádoby ochránci zvířat (tím nemyslím nikoho zde z přispívajících), kteří prohlašují, že by dokázali zmlátit člověka, který stáhl ruku na psa či kočku. U takových lidí si vždy pomyslím, jak to s tou láskou k živým tvorům opravdu mají.
Mirku poznám na vegetariánov jeden vtip - sú to zákeráci, pretože my čo jeme mäso - to prasa môže pred nami ujsť, má nohy, ale čo tá chudera brokolica ?
4 Mirek : myslím si, že pokud má člověk možnost volby co bude nebo co chce si k jídlu vybrat, je na tom společnost dobře. Ať si každý baští co chce když mu to chutná nebo na to má. Není to ale důvod k tomu někoho za jeho přesvědčení nebo názor odsuzovat. Pokud vím, bylo provedeno dost výzkumů při kterých se zjistilo , že i rostliny mají cit, bojí se, reagují na člověka kerý jim ubližuje nebo naopak mají radost když do místnosti vstoupí ten kdo o ně pečuje. A potravní řetězec je myslím daný už miliony let. Diskuze která se tu rozběhla je pro mě docela zajímavá ať už smyslem pro humor, nebo vyjádřením nevole vůči danému tématu. Neuráží mne to, ale dává námět k přemýšlení nad tím, jak se postupem let stali někteří živočichové spíš než jídlem mazlíčky, co by na to řekli naši předci kteří dané druhy šlechtili k užitkovosti. Ale díky za názor :o)
myslíte, že by mohl někdo zkusit pochopit, že vůbec neřeším, co jíst nebo ne, ale co psát do diskuse? Přišlo mi prostě trapné uvézt tu holoubě na talíři jako pozitivní stránku chovatelství. Nebo sem máme vkládat fotky z jatek a podobné? Panebože z toho se zase udělala pitomost :-(
4Peťula: tak chovatelství vzniklo především za účelem obstarání potravy, zvýšení výtěžnosti a užitkovosti zvířat - proto ta poznámka o světlé stránce chovatelství. Nemyslím, že naši předci se chovatelství a šlechtitelství věnovali za účelem hladu, ale krásnému exteriéru. Pokud někdo zabíjí ze zlovůle, pochopím tvé rozhořčení - to také nemám ráda. Můj náhled je asi jiný, ty jsi útlocitnější.
Petro, vždyť ale i to k tomu patří, ať už se Ti to líbí, nebo ne. Ne všichni chovají zvířata pro radost, jako my. Taky se mi to nelíbí. Jenom jednou si u nás děda prosadil zabijačku a zjistil jsem, že jsem na tom tak, jako taťka a nemohl jsem se na to ani dívat, ale bohužel, lidi, kteří ( více asi starší generace) to prostě mají v krvi a nerozmluvíš jim to, zkus se jich někdy zeptat na jejich názor na náš smysl chovu.
To je můj názor... :)
4Peťula: ještě jinak: protože jsme se den před tím bavili s méďou o tom co budeme vařit. A ještě o x měsíců dříve mi sem jeden z chatařů zasílal i své kuchařské výtvory / lze si projít chataře/, proč tedy krom kytiček, voliér, psích bud a papouščích budek nedat i světlou stránku chovatelství, lovu se zbraní a jiného.... jsou to chataři, kde tak nějak předpokládáme, že se ozvou ti kterých se to týká přímo a jsou osloveni. Na diskuzi jsem si to nedovolila dát vědoma si toho, že by se to mohlo nelibě dotknout široké veřejnosti. Holub je konec konců stejně užitkový tvor jako drůbež, skopové, hovězí, vepřové, lovná zvěř, ryby proto jsem na tom nic závadného neviděla.
já mám nejradši viz obrázek sice jsme po tom tlustý na tři prsty, nepohoršujeme vegetariány, ale pohoršujeme okolí, že musíme mít k sezení místo jedné židle dvě.
Ahoj Mirku, o tom, komu se má říkat vegetarián měla moc dobrou poznámku herečka paní Fialová ve svém nedávnem tv vystoupení, neviděl jsi to? Hrozně úsměvné a pobavilo mě to.
Dobrý den pane Šiška. Mám dojem, že sem něco zahlédl v noci při opakování nikdo neníní dokonalý, ale moc si toho nepamatuju, dělal sem při tom ještě nějakou práci :) hoďte to do placu.
Pro Leef: Leni mě je to vážně jedno, at si někdo jí třeba krokodýly. Je to každého rozhodnutí. V dnešní době beztak mnoho lidí nejí maso jen z módy či aby byli "in", a mnohdy odsuzují Ty, co ho jedí. Jediné s čím nemohu souhlasit je tvůj názor, že je potravní řetězec již daný. Tento názor je podle mě tradovaný v koncepci Euro a USA kontextu vývoje masného průmyslu. Mnoho kultur dříve i v současném světe nekonzumuje maso vůbec a lidé se dožívají velmi vysokého věku. Jako nutnost tedy beru maso spíše u eskymáků či dřívějším způsobu stravování u nás, kdy se jedlo maso opravdu jako složka rozmanité stravy. Dnes je to v Evropě či USA podle mého názoru spíše požitkářství a doplácí na to tisíce zvířat. Nemyslím si že stočtyřicetikilový Amík či Evropan potřebuje týdně dvacet burgrů, hromadu kuřecích stehýnek a mnoho dalších věcí k tomu aby přežil a jedl rozmanitě :)
Hezký den
Když se zakladaly chataři č.1,tak to proto abychom se lépe poznali ,kdo čím se zabývá kromě chovu ptactva.Proto ty zahrádky ,kytičky, jahody,psí boudy apd..Takže v tom trendu se pokračuje a když se někdo zabývá kulinářstvím tak proč se nepochlubit.Vždyť to jde mimo diskusi o chovatelských poblémech,tak proč se nepodívat na krásný dort zdobený šlehačkou vyrobenou z rostlinných tuků ,nebo kytičkama z marcipánu,nebo nadívaná holoubátka či do zlatova upečenou kachnu.Vždyť to splňuje poslání tohoto vlákna
zdravím,no myslím že jedení masa je ůplně normální věc.at už si je koupíte v obchodu nebo chováte doma zvířata na maso.ta druhá varianta-chov doma je myslím daleko humánnější než průmyslový chov a porážky.vždy u nás,když se chovalo něco na maso,tak jsme o dané zvíře pečovali do poslední chvíle a porážka byla provedena co nejšetrněji.tak to vidím já.
Teď jsem zaslechla v rádiu prý vtip, tak zkráceně:
Mami, můžu dát to maso psovi,vůbec mi nechutná.Máma:Nemůžeš to je on.
Dát tohle na naší psí diskuzi, už tam nesmím:-)
4 astrid - vyjímečně s tebou příteli souhlasím
4 Mirek - p.Fialová říkala, že muži co nemají rádi ženské maso jsou vlastně vegetariáni , takových zajímavých názorů tam pronesla více.
4 cone a Mirek: no a už to leze ven kdo je vegerarián a kdo ne :D
4 Dáša M : já svůj příšpěvek také nedala přímo do diskuze, ale jen na chataře z obav :P
4Astrild : souhlasím s tebou, proto to je tady :o))
Hezký večer
Muž sedí doma na gauči, dívá se na televizi, když z kuchyně slyší hlas své manželky:
"Co si dáš k večeři miláčku? Kuřátko, hovězinku, nebo jehňátko?"
Muž odpoví:
"Děkuji, dám si kuřátko."
"Ty si nakašli, máš tam pomazánku! Já si povídám s kočkou."
Dobrý večer. Cigán Dežo ide do mesta a Araňa naňho kričí - Dežo kúp nejaké mäso, už som ho nemela v hube 2 týždne. On jej na to - a čo môj k...t je mrkva ?