Tak tady je to nadělení. 2 dny staré. Do stolové líhně(samovýroba) jsem dal k líhnutí 28 vajíček. Mám 22 kuřat. 4 byly naklované, ale uhynuly, 2 vajíčka byla čistá. Vajíčka jsem si dovezl od chovatele z blízkosti HK.
Jsem na ně zvědavý, pokud hledám na netu charakteristiku tohoto plemene tak co článek, to jiná charakteristika a užitkovost. Pokud je má někdo doma, zajímala by mě snáška, létavost, apod.Dík.
Ale ano, fotečky máte velmi pěkné, díky za ně. ČZK je stavbou těla trochu drobnější, než vlaška koroptví. ČZK je shánlivá, snáška dobrá, a hlavně je to plemeno jediné původní české, tedy dokonale přizpůsobené českým klimatickým poměrům. Je tedy i poměrně nenáročná. Ale zahradu a sad určitě má ráda. K zimě bude odolnější, než leghorna a vlaška. ČZK je vhodné plemeno do drobnochovu.
Dva měsíce! Je jich asi 20, těžko se počítají a také se sotva vejdou do provizorního výběhu.Pouštím je do zahrádky, zatím ani nehrabou, jen občas vykoukne hlava z brambor, okurek apod. Letos žádné postřiky, mravence, mšice a všelijakou žoužel spolehlivě futrují.Jejich nájezdy na létající hmyz jsou zajímavé tím, že nevidíte co loví a pět jich skáče do stejného místa ve vzduchu.
No a ještě jedna fotka. Ač jsou plaché a na nenadálé vyrušení reagují přímo hystericky. Pokud jim nesete krmení, máte co dělat, aby Vás nesežraly také. Zájem o kohouta na vsva@seznam.cz, přeci jenom by je asi bylo škoda sežrat. Za běžnou cenu, nyní ani nevím, řekněte si, nabídněte.
Pane Václave, máte krásné češky a krásné jejich fotografie. Díky. Máte pravdu, kohoutky prodejte na chov. Jsou v dospělosti také velmi pěkní, na každém dvorku udělají parádu. Ať se Vám chov dále daří. S pozdravem J.Marková.
To mne těší, že se Vám moje rady osvědčily. Já bohužel v současné době nemám vůbec žádný pozemek pro chov drůbeže. A právě ty ČZK bych tak ráda chovala, nebo alespoň liliputky, ale není kde.
Václave máte pěkné slepičky i fotky. Též jsem si toto plemeno letos na jaře pořídil. Chtěl jsem slepice i pro okrasu a ČZ Kropenka je krásné plemeno. Koupil jsem 20 kuřátek a podložil jsem je vnoci kvočně wiandotky, která je ráno bez nejmenších problémů přijala za své. Po třech týdnech šly kuřátka i s kvočnou na volno do velké zahrady. Dnes ji mají celou pro sebe. Z 20 jednodenních kuřat se mi podařilo ochovat 18, 11 je slepiček a 7 kohoutků. Pro další chovatele bych uvedl pár informací z dosavadního chovu. Plemeno opravdu nezapře určitou divokost a plachost. Stačí aby slepičky překvapil a i na vzálenost 5 metrů jsou velmi lekavé a rychle prchají s křikem se skovat do keřů, kde se ponejvíce schovávají. Možná je to i tím mým volným chovem. Slepičky neustále sbírají (píše se o nich že jsou schánčivé) potravu, krmím je jen pšenicí, zbytek potravy si najdou sami. Až tak moc nehrabou, jen v kypré zemině.
Těším se až budou kohoutci krásně vybarvení, nyní jsou slepičky hezčí, mají krásný zlatý límec.
HONZA