Dobrý večer,
Včera jsem měl možnost vidět vycpaného amazoňana modročelého. Byl jsem u známého a ten má strejdu, který loví zvířata. Jezdí a zařizuje si střílení třeba i v Africe, Americe atd. Když jsem přijel, tak mi známí řekl, že mi chce něco ukázat. Za chvilku přinesl vycpaného amazoňana modročelého. Většinu úlovků si nechává, ale tohoto amazoňana známemu nechal. Kdysi jsem byl přímo v zbírce vycpaných zvířat tohoto ´´lovce´´ a tehda tam měl z papoušků vycpaného alexandra čínského a Papouška senegalského. Mimo to samozřejmě i jiné zvířata (medvědy, vlky, jeleny atd.).
Přikládám foto vycpaného amazoňana modročelého.
Já na vycpaném zvířeti nic zlého nevidím. Samozřejmě pokud nebylo zabito pro tento účel, ale zemřelo náhodně či přirozenou smrtí. Pokud si na tom někdo dá záležet a výsledek stojí za to, tak proč ne. Sice, když se tak zamyslím, tak nevím, jestli bych si nechal své papoušky zvěčnit. Ale byl jsem u jednoho našeho chovatele, bývalého loriáře, a ten měl preparát charmozína papouánského.
Dělení am. modročelého na dvě ssp. vzhledem k jeho barevné variabilitě nebude asi nejšťastnější řešení.Téměř všichni autoři a taxonomové se ale shodli na rozdělení xanthopteryx a aestiva jen dle zbarvení ohbí křídel, tolik diskutované rozšíření žluté či modré na hlavě, respektive žluté na hrudníku nehraje při určování poddruhu závažnou roli. Je nutné však vzít v úvahu, že všech publikácích jsou uvedené fotografie u jednotlivých ssp. spíše extrémy co se týče vybarvení, stavět teorie o poddruzích pouze dle nich by mohlo být zavádějící.
Dobrý den. Je to stejné, jako by byla v antropologické knize nazývána nějaká skupna lidí jako poddruh či zeměpisná forma homo sapiens. Tam se označení rasy hodí. Každé vědecké odvětví má svoji terminologii a i ornitologie podléhá určité.
Pokud by jsme ovšem o ptácích měli hovořit jako o rasách. tak označení rasy by bylo asi na úrovni rod amazoňan. Dalo by se to použít tedy, pokud by jsme hovořili o mezidruhovém křížení amazoňanů, ale řeší se zde křížení forem v rámci druhu jednoho amazoňana.