Dobrý den, dost pozdě jsem si všimla u jednoho ze samečků vápenky. Od neděle mažeme olejem, zmizel houbovitý povlak téměř všude, nicméně papoušek nějakým způsobem den ode dne chřadne. Má také zkoucené prsty na jedné noze, právě tak jsem si ho ve velké kleci všimla. Nohu skoro nemůže používat. Nicméně k životu se měl dobře, dnes od rána má ale zalepené oči, přijde mi, že na jedno oko nevidí a pořad sedí u krmítka a spí. Na druhou stranu ho několikrát denně vidím jíst. Strkám mu proso, zrní, salát, jablka...Od neděle, ale dost ubral na váze. Byl to zdravý sameček, je mu něco málo přes rok.
Fotka je špatná, ale andulka rozhodně zdravě nevypadá. Opeření je katastrofa, a nemyslím si, že by to bylo jen umaštěním od oleje. Pokud vám na andulce záleží, nejlépe poradí veterinář.
To je právě ono, ten mi poradil jen mazat, mazat, mazat. (olejem). veterinář je dvacet kilometrů daleko a vláčet andulku v tomhle stavu autem a je dost zima...Navíc většina veterinářů ani papouškům nerozumí. Vápanka mizí, ale nevím andulák je na tom hůř. To opeření se zhoršuje také od neděle více a více...
Nechci vás strašit, ale podle fotky, to má andulák zasebou. Je v tak hrozném stavu, že už mu asi nepomůže ani veterinář. To peří jak vypadá, to byste ho musela v tom oleji koupat, aby ho měl v tomhle stavu. Je to infekce jako hrom nejenom vápenka.
Achjo, to mě dost trápí...Myslela jsem, že vápenku zvládneme, jak jsem všude četla během pár dnů. Pořád měl dost chuti do života, ale od včera ty oči přivřené a je malátný, pak se ale začne doslova cpát krmením...Také si to myslím. Nechci aby se trápil, ale pořád doufám...Hlavné mám strach o ostatní ptáky, hned jsem ho dala do pryč od ostatních, klec desinfikovala, vyměnila bidýlka, ale doufám, že budou ok....
Indulona,původní,modrá,to byl lanolin-ovčí tuk vyčištěnej a smíchanej s vodou. Co je dnes nevím. V řepce jsou obsaženy glukosidy,které u drůbeže mají strumigenní účinky a poškozují játra a ledviny. Olej je vlastně koncentrát-kolik kg zrniny se vylisuje na 1l oleje jsem nedohledával,ale proto při krmení zrna není atak tak podstatný.