A pokud někdo chová výstavní andulky pro jejich krásu a zajímavé zbarvení, tak velmi málokdy se najde kupující, který chce mít něco takového doma. Ne proto, že by taková andulka nebyla krásná, ale pro její cenu. Já pokud nabídnu takovou andulku za 250,- Kč tak spousta lidí se diví a raději koupí mouchu za padesátku než takovouhle andulku. Proto někdy uvažuju jestli má cenu takové pěkné andulky vůbec chovat. Chovatelé je nechtějí ani do chovu, že se jim to zdá příliš drahé. Každý se ohlíží pouze po ceně a ne po kvalitě. A když někdo andulku konečně chce, tak zase pouze ručně dokrmenou. Nikdo nechce dát malé andulce péči a lásku , aby si jí ochočil sám, což u mladých andulek je otázka nevíše 3 týdnů. Chápu, že ten kdo kupuje třeba amazoňana se s ním nebude od malička prát, ale u andulky jde ochočení samo, tak nevím proč si hodně lidí nechce dát tu práci a vychovat si mazlíčka sám. Dříve nebylo ani zvykem koupit dokrmenou andulku. Teď je to spíš móda než nějaká opravdová potřeba.
Víte pro někoho výstavní andulky mohou být drahé,pro někoho nikoliv.Ještě před r.1989 jsme kupovali andulky z Rakouska v ceně asi 3 až 4 tisíce Kč.Také jsem viděl zaplatit za andulku 35 tis. Kč.On asi zádný přední chovatel neprozradí co ho chov výstavních andulek ročně stojí.Každý rok je třeba chov doplňovat a minimálně musíte mít v chovu 20 párů.Já už andulky nemám,mám již jen 5 párů jiných papoušků,také musím občas chov doplnit,nemocí se nebojím,nekupuji na trzích,ale přímo u chovatelů,které alespoň trochu znám.
pro 89.243 bohužel je to všechno o záruce a kompletním servisu po prodeji. Je hodně chovatelů co prodají papouška, obzvláště andulku, mezi dveřmi a nazdar hodiny. Zaplatil jsi a víc tě neznám . Já si občas kontroluji co kdo s papouškem ode mě vyvádí. Někdy se nestačím divit, když se cpe papoušek vepřovým se zelím a nebo louská oříškovou čokoládu. Když na to upozorním lidi se na mě i zlobí a druzí chovatelé říkají, dostala jsi zaplaceno tak ti může být jedno jestli na papoucha třeba někdo šlápne. Je tedy opravdu chov jen komerční záležitostí? Nevím, někdy jsem z toho v rozpacích.
Asi to jsou trochu jiné viry. Něco jako rozdíl mezi chřipkou, rýmou, angínou. To jen tak obrazně. Na to by měl opravdu odpovědět veterinář, který se tím zabývá.
Virové infekce - způsobené polyomaviry (APV/BFD) a cirkoviry (PBFD) - jsou velkou hrozbou pro chovy exotických ptáků. Klinická diagnostika neumožňuje rozlišení mezi nemocemi APV infekcí a PBFDV.
více na: http://www.genomia.cz/cz/test/bird-infection-apv-bfd-pb/
Iva