Aktuálně: 3 728 inzerátů209 838 diskuzních příspěvků18 242 uživatelů

Francouzské pelíchání u andul

plumosus (neregistrovaný) 09.05.2011, 22:11:57 xxx.xxx.103.48
Dobrý večer. Mohla by jste prosím vložit ještě fotku mláděte s roztaženými křídly?
anonymní (neregistrovaný) 10.05.2011, 08:43:33 xxx.xxx.161.58
2plumosus: Vložím hned odlopedne a moc děkuji. Iva
anonymní (neregistrovaný) 10.05.2011, 16:27:28 xxx.xxx.107.122
Jsem zadaveatelka. Nejen pro Plumosus foto 1
Obrázek
plumosus (neregistrovaný) 10.05.2011, 23:04:23 xxx.xxx.103.48
Dobrý večer. Tak tohle vypadá zle. Jak to vidím, tak andulce vypadaly letky i ocasní pírka, což naznačuje francouzské pelichání. Na prvních fotkách to nebylo tak viditelné, tímto se vám taky omlouvám za předchozí vyjádření, že je andulka zdravá. Jestli jí máte do chovu, tak jí vůbec nezařazujte a ani jí nedávejte do kontaktu s ostatními, nakazila by vám touto nemocí chov. Jako mazlík doma ničemu nevadí, s největší pravděpodobností nebude létat z absence letek a ocasních pírek. Někdy se stává , že andulky obrostou do normálního opeření, přesto jsou to dál přenašeči a dlouho se nedožívají.
anonymní (neregistrovaný) 10.05.2011, 23:45:45 xxx.xxx.107.122
Já už to také vím, začínají jí vypadávat pírka s tou sraženou krví. Zdá se mi, že by se i trápila, chce se jí létat a nemůže.... Je mi ji hrozně líto, ale zítra ji jdu nechat dát injekci. Je to strašný pocit. Díky moc. Iva
Plumosus (neregistrovaný) 11.05.2011, 00:12:16 xxx.xxx.103.48
Též mě to mrzí, ten pocit znám taky, kvůli téhle nemoci jsem musela zrušit celý svůj chov andulek.
anonymní (neregistrovaný) 12.05.2011, 18:54:32 xxx.xxx.213.74
CHovem výstavních andulek jsem se zabýval mnoho let a také se mi francouzské pelichání u andulek objevilo a protože právě tyto andulky byly silné a někdy peří i částečně dorostlo ,pokoušel jsem se je i rozmnožit.Toto nedoporučuji,neboť se zřejmě jedná o genetickou záležitost a znehodnotí se tak celý chov-tedy ,nepoužívat do chovu.Nakažlivá nemoc to zřejmě není.Pokuď andulce peří nevypadává předem, tak se to nepozná.Stane se také,že mladá andulka vylétne z budky jakoby zdravá a po nějakém krátkém čase se francouzské pelichání projeví.Budete-li takto nemocné andulky nekompromisně z chovu vyřazovat,nemusíte se této nemoci obávat.Francouzské pelichání se může projevit i u jiných druhů papoušků.
Plumosus (neregistrovaný) 12.05.2011, 22:36:55 xxx.xxx.103.48
Můžu vás ujistit, že to genetické není ani náhodou. Chytli mi to andule i u kterých jsem 2-4 roky před přinesením nemocných andulek odchovávala zdravé mladé. Postupně jsem likvidovala pár po páru. Bohužel karanténa je tady zbytečná na normálně opeřeném ptáku nic nepoznáte, až když hnízdi a z budky vám lezou samí skokani. Je to k pláči a o nervy.
Orina (neregistrovaný) 12.05.2011, 23:10:43 xxx.xxx.72.213
Proto bych už žádnou andulku domů nepřinesla. Sestavuji páry ze stávajících skupin co mám doma a bojím se i aby mi někdo něco nazavlekl na kabátě.
anonymní (neregistrovaný) 13.05.2011, 09:11:13 xxx.xxx.213.74
Jsem přesvědčen,že genetika má na francouzské pelichání vliv a samozřejmě,že to ovlivňují i jiné faktory na př.počet hnízdění v roce,prostředí,potrava atd.Bylo by dobré,kdyby se k tomuto problému vyjádřili dlouholétí zkušení chovatelé.Třeba náš přední chovatel andulek p.Groda,p.Řejha.
anonymní (neregistrovaný) 13.05.2011, 09:30:57 xxx.xxx.213.74
Ještě dodatek k francouzskému pelichání,domnívám se,že toto onemocnění není dosud zcela objasněno,ví se ale, které faktory nemoc,alespoň z části ovlivňují.Tvrdit,že to dědičnost,tedy genetika neovlivňuje je velká odvaha.
Orina (neregistrovaný) 13.05.2011, 10:01:41 xxx.xxx.91.185
Pokud k tomu mohu jen něco málo říct, tak čím krásnější výstavnější a mohutnější pár, tím jsou mláďata více postižená defekty. Ne třeba přímo francouzským pelicháním, ale trpí na roznožky a problémy s nohama. Ty "mizerné" andulky mají větší životnost a zdraví bez problémů. Také u těch krásných párů je větší problém s pářením a odchovem mladých. V hnízdě bývají tak nejvýš tři mláďata .Rodiče je i špatně krmí. Možná jsou ty výstavní andulky už příliš přešlechtěné, že potřebují tolik individuální péče.
anonymní (neregistrovaný) 13.05.2011, 14:33:40 xxx.xxx.79.141
A rozdíl mez iBFD a PBFD? V testech se to prý neprojeví? Je to možné?
anonymní (neregistrovaný) 13.05.2011, 15:04:08 xxx.xxx.109.90
BFD je vírusové ochorenie, najčastejšie prenášané rodičmi pri křmení na mláďatá, ale keďže je to vírus, môže sa preniesť i do vedľajších voliér na iné papagáje a dokonca i na drobotinu Preto treba andulku ihneď vyradiť z chovu.
anonymní (neregistrovaný) 13.05.2011, 15:16:53 xxx.xxx.89.243
Dobře, ale co dělat dál? Vyřadí se z chovu, to je jasné. Ale co udělat proto, aby se mohl založit další chov? Spálit voliéry, desinfikovat, pokud jsou doma jako mazlíci, tak ten virus asi může být všude a číhat na další nově přinesené mládě jiného druhu papouška! Jak tedy postupovat?
anonymní (neregistrovaný) 13.05.2011, 18:43:23 xxx.xxx.213.74
Andulky jsem choval několik desetiletí,pokud se objevilo toto onemocnění,tyto andulky jsem vyřazoval,nic jsem nepálil,nic neničil a chov byl nadále v pořádku a pokud je mi známo takto podobně postupovali i naši přední chovatelé.Pravdu má paní Orina v tom,že postižené andulky touto nemocí,bývají zpravidla nejpěknější-bohužel.Andulky,které měly zdravé odchovy jsem v chovu bez problému ponechával.Určitá přešlechtěnost určitě také zanechává neblahé následky.
anonymní (neregistrovaný) 13.05.2011, 20:30:13 xxx.xxx.89.243
Jenomže když si necháte udělat testy a vyjdou vám pozitivní, tak nelze určit, jestli jsou pozitivní na PFD nebo na BPFD, takže přesně nevíte, jakou nemoc papoušek má. Nebo se mýlím?
anonymní (neregistrovaný) 13.05.2011, 21:33:53 xxx.xxx.213.74
Žádné testy jsem si nikdy nenechával dělat,nemám s tímto žádné zkušenosti a minimálně jsem navštěvoval veterináře.Ta frekvence přesunu papoušků nebyla taková jako je dnes,tedy nebylo takové nebezpečí přenosu nemocí.Chov výstavních andulek je velmi náročný a to jak po stránce ekonomické,znalosti genetiky,chovatelského vybavení,krmení,času atd.proto jsou kvalitní výstavní andulky tak drahé jako jsou a jejich chov vyžaduje vysokou odbotnost chovatele.
anonymní (neregistrovaný) 13.05.2011, 22:25:43 xxx.xxx.89.243
Já myslím, že ve srovnání s ostatními druhy papoušků, výstavní andulky drahé nejsou. Sice neznám přesnou cenu, ale já osobně si ráda připlatím, pokud je papoušek ve 100% stavu.Investica do koupi je přeci ta nejmenší ve srovnání s alšími potřebami papoucha. Na tom bych tedy nešetřila. Když se vrátím k těm nemocem, zdá se mi, že je to nyní už jako lavina. Já mám opravdu strach si už nějakého papouška pořídit.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.