Aktuálně: 3 732 inzerátů209 888 diskuzních příspěvků18 243 uživatelů

Kroužkování papoušků ano či ne

Lada Hulenová (neregistrovaný) 29.04.2011, 07:55:27 xxx.xxx.61.154
je mnoho různých názorů na toto téma, kroužkujete své papoušky a čím? Setkala jsem se už s několika případy, kdy měl papoušek zarostlý kroužek v noze (správné číslo na správný druh exota). Veterinář, který kroužek odstraňoval řekl, jsem proti kroužkování, máme tu 4 případy za měsíc, kdy papouškovi kroužek musíme odstranit. Nevím, zda lhal či nikoliv, nicméně si myslím, že je to dobré téma na diskusi. Já své opeřence kroužkuji, nicméně zvažuji, že letošní rok bude ten poslední. Také nechápu, proč se kroužky pro menší papoušky nedělají z nerezu ale z hliníku. Vždyť u menších a středních papoušků je na kroužku stejně jen registrace - stát a rok narození.
nomis
nomis 29.04.2011, 08:04:03 xxx.xxx.9.70
Zdravím Vás,tak jak říkáte,je mnoho případů,kdy chovatel zvolí špatný rozměr kroužku a pak to odnese jen a jen papoušek . .. . .Já osobně kroužkuji,ale letos se mi stalo,že mi astrildi a jiní malí udělali přírodní hnízda a pak se ani kontrola nedaří a to nemluvě o kroužkování. Ale u středních a větších jsem pro kroužkování.
cone
cone 29.04.2011, 09:14:52 xxx.xxx.67.3
Dobrý den, současná legislativa - evidence chovu a obchodu vám nedává moc na výběr, tady je verdikt zcela jasný - kroužkovat. Lepší prodejnost a dokazování věku prodávaných jedinců ponechám tak trochu stranou, i když i tento fakt se mi nejeví zanedbatelný. A zarůstání kroužků - správně zvolený kroužek odpovídající velikosti nezarůstá, snad jedině pokud se náhodou nějakou činností ptáčka kroužek posune nad loketní kloub - i v tomto případě se jedná spíše o kroužek větší než je zapotřebí. Velikost kroužků již byla rozebírána v časopisech Papoušci i NováExota / bylo to na pokračování ve starších ročnících /, nyní máte seznam k nahlédnutí na stránkách www.novaexota.eu Proč se kroužky na malé papoušky nedělají z nerezu ? Asi proto, že bybyly podstatně dražší a malí pap.málokdy kroužky zdeformují ! Jinak stát + registrační číslo + rok kroužkování / záměrně nepoužívám termín rok narození/ je snad vyražen na každém kroužku, vyjma kroužků citesových, kde údaj o roku chybí. A mimochodem - pro některé velké druhy papoušků se kroužky z nerezové oceli vyrábějí.
Hulenová (neregistrovaný) 29.04.2011, 10:15:16 xxx.xxx.61.154
Dobrý den, měla jsem na mysly střední druhy papoušků, konkrétně korely, nerezové kroužky na ary 23 Kč/ks, amazoňan 19 Kč/ks tak proč se nedělají nerezové kroužky pro korely? Cenový rozdíl zase není tak velký jestli mám dát 5 Kč/ks nebo 20 Kč/ks. Spíše mne zajímá, jestli nemůžou vzniknout nějaká zdravotní rizika pro papouška. Vždyť hliníková nebo pozinková pletiva se dnes již také nedoporučují.
sunflowersman (neregistrovaný) 29.04.2011, 11:21:08 xxx.xxx.175.196
Dobrý den. Pokud se jedná o nakroužkování několik odchovaných mláďat, tak věřím, že je člověku jedno, zda dá 5 nebo 20 korun, ale pokud je chov o větším počtu menších papoušků, tak už to není až tak zanedbatelný rozdíl. Jinak si nedokáží představit, že bych odchovy nekroužkoval. Je sice pravda, že u některých druhů se dá díky kroužku udělat z mladšího jedince starší, ale obráceně to určitě nefunguje. Osobně bych již od chovatele,kterému plně nedůvěřuji, ptáky bez kroužků nekoupil a je pravdou, že u mnoha druhů již musí být dnes vedena evidence, tudíž u některých druhů ani diskutovat nelze.
cone (neregistrovaný) 29.04.2011, 15:21:06 xxx.xxx.67.3
Zinek a hliník jsou nějak, možná uměle vytvoření strašáci nové doby. Donedávna byl hit hlliníkové nádobí, předpokládám, že se u mnohých ještě nějaký kousek takového nádobí v domácnostech najde. Vyjmenujte mi nějaké chovatele, kteří mají třeba voliéry potažené nerezovým pletivem ! Slyšel jsem jen o jednom chovateli, ale jeho nové voliéry jsem ještě neviděl - tady je ten rozdíl v cenách obrovský. A co nové trendy ve stavbě klecí a voliér - hliníkové jekle ? Ty chovatelům nevadí ?
Orina (neregistrovaný) 29.04.2011, 16:34:06 xxx.xxx.107.228
Především záleží na chovateli, aby občas kroužky u ptáků zkontroloval, jestli se nezařezávají, jestli se pod kroužek nedostalo zrnko písku nebo kousek klacíku, který by sevřell nohu a znemožňoval otočení kroužku kolem nohy. Je důležité mít dobře udělané pletivo aby se pták kroužkem nezachytl o volný drát. Na to samé je důležité (krom jiného), upozornit i nového majitele (bohužel někdy je rada a upozornění jen jak se říká *pro dobrotu na žebrotu*). Nejhorší je pak domluvit se s kupujícím, který se papouška bojí vzít do ruky. Tak asi kroužek nezkotroluje. Proto já preferuji ručně dokrmené papoušky se kterými je manipulace v celku jednoduchá. Pokud je pták divoký a majitel neodhadne v jakém stavu je noha s kroužkem, tak je nutné odchytit ptáka do síťky a kroužek zkontrolovat. Většinou však stačí kontrola kroužku pohledem při běžném denním uklízení voliéry. Pochopitelně když se voliéra a ptáci prohlíží jednou za čas, může být pak už na konstatování, že se kroužek zařezává, pozdě. A jak je vidět z některých fotografií, majitel se na stav, v jakém je noha z kroužkem opravdu nepodíval hodně dlouhou dobu, že k zařezání kroužku do nohy došlo.
biker70
biker70 29.04.2011, 18:53:51 xxx.xxx.48.30
Já jsem osobně pro kroužkování. Jen bych se ale vyvaroval kroužků z nerezu. Hliník se snadno přestřihne,ale představa sundavání nerezového kroužku je šílená. Mívám možnost z nerezem občas pracovat a rozhodně to není zrovna jednoduché. Používají se např. speciální vrtáky. Je prostě hodně tvrdý. Hliníkové kroužky mívají povrch opatřený eloxem (povrchová úprava hiníku) takže styk hliníku s nohou papouška není-nebo se pletu??

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.