Dobrý den,
mám více než rok samičku žaka kongo, vždy byla přítulná, chodila se pomazlit, ale posledních 14dní si strašně škube peří (je taková vypelichaná), přestala uplně mluvit, jediné co říká je KOKO (přitom dříve pokřikovala zlatíčko, prdelko, ale nyní nic) a většinou jen posedává na stříni a vrže si zobákem, a ani se nechce se moc mazlit. Přitom bych řekla, že se u nás nic nezměnilo - pouštíme ji 2krát denně na více než 2 hodiny, dostává stejné jídlo a pořád se jí někdo věnuje..
Nevíte prosím někdo, čím by mohla být toho chování zaviněno?
Budu ráda za jakoukoliv pomoc!
Moc děkuji
Zuzka
pokud je pták celkově méíněš aktivní neznačí to nic dobrého a je lepší navštívit veterináře možná je to však způsobeno prostě pubertou a dospíváním a s tím spojené změny v chování které by se měly zase časem upravit
moc děkuji, myslíte, že by to skutečně mohlo být tou pubertou?
Krmíme směsí pro velké papoušky - kompletní krmivo se zvýšeným obsahem živin, značka Darwin´s. Jinak dostává na přilepšenou arašídy, a každý den nějaké ovoce - hroznové víno, banány, jablka nebo hrášek...
Píšete,že se nic nezměnilo. Opravdu? Letní čas znamená dřívější vstávání,změnu denního rytmu...A co okolí? Něco nového v bytě? Něco nového na sobě? Oblečení,barva vlasů....Je to první přepeřování? Rosíte?
S tím časem je to samozřejmě pravda.. jinak v bytě nic nového, pořád stejní lidé i vybavení..
Už se přepeřovala myslím na podzim, ale nebyla tak moc strašidelně vypelichaná a hlavně pořád komunikovala.. Rosit se snažíme, ale strašně u toho vyvádí, jakmile vezmeme rozprašovač může se zbláznit - zrovna dneska jsem jí rosila a rozčílením se klepala skoro hodinu...
Dobrý deň. Žako vo voľnej prírode konzumuje plody palmy olejovej, olej v nich obsahuje nasýtené mastné kyseliny.Nedostatok týchto kyselín môže byť príčinou šklbania.Pre začiatok jej skúste dať aspoň kúsok varenej slaniny i s kožou. Niekde na lepšej burze si kúpte palmový olej. alebo plody, ale tie sa predávajú mrazené a na objednávku. Až budete mať olej podávajte min. 2x týždenne na piškót.
Kdysi mi jedna chovatelka poradila, když jsem nemohla sehnat palmový olej - třezalkový v normální "lidské" lékárně. Dávala ho při dokrmování arů, kakaduů, a zbytky sypala i jiným papouškům pro "krásu" peří. Tento olejíček je běžně k dostání, zhruba za 100 Kč.
Pokud byste bazírovala na podávání palmového oleje, můžete zkusit třeba následující odkaz
http://www.zdrave-oleje.cz/palmovy-olej.html
nebo třeba použít granule s obsahem pal. oleje, tuším značka Harrison¨s / tady ovšem cena dle mého není v relaci s možným výsledkem/.
Na www.zdravé oleje je 118ml 430,-
30ml 175,-
Na www.epapousek je 500g za 104,-
Na www.nobilis.cz je 1.000ml za 220,- Kč
Takže v cenách žádná sláva. Kde toho je víc, tak je to samozřejmě dražší.
Oleje prodává kdekdo, takže si kupující může vybrat kde koupí.