Dobrý den, už mnoho dní studuji ptačí literuturu a všechny možné weby. Teď se ozhoduji mezi dvěma druhy - papoušek konžský a mníšek. Pořizovací cena na výběr nemá žádný vliv. Můžete mi napsat klady a zápory jednotlivých druhů? Co byste doporučovali? Papoušek bude doma sám tak 6 hodin denně. Ráda bych se rozhodla rychle a už si mimčo někde zamluvila. Malé děti nemám. Nějaké zkušenosti s papoušky mám.Všem díky
Bohužel ani s jedním druhem nemám zkušenosti, takže v tom Vám neporadím, ale jistě se tu někdo najde. (osobně je mi povaha obou velmi sympatická .)
Chcete ručně dokrmeného?
Ohledně té samoty u pap. konžského - píše, se, že "papoušek konžský je poměrně přizpůsobivý i citově odolný a vcelku dobře snáší chvíle samoty, kdy majitel pobývá mimo domov" (z wikipedie)
Slečna Tereza. Znova píšete z inej IP adresy a myslím si, že už Vám chovatelia dali dosť tipov, tak nechápem tie otázky stále dookola o tom istom.Veď podľa toho čo píšete na inom fóre máte doma kakadu Inka tak prečo chcete mníška? Ale som presvedčený , že toho kakadu máte iba keď spíte, po prebudení nastáva krutá realita a stačil by Vám aj ten mníšek čo Vám zdochol /podotýkam NEZOMREL ZOMIERAJÚ ĽUDIA/
Pro pána, který píše slovensky.Vůbec nevím, která bije! Absolutně. Jmenuji se Iva a nemám žádného papouška, natož kakadu!! Asi si mě s někým pletete nebo to nechápu.Chci si pořídit papouška, tak se zde slušně ptám a vy mě takhle napadáte! Můžete mi to nějak vysvětlit????
Hani, což o to, chovatele bych i sehnala, ale stále se rozhoduji mezi těmi dvěma. U nás ve zverimexu konžského mají, tak ho tam chodím pozorovat. Mníška jsem ovšem nikde "živého" neviděla. Ale díky za kontakt.
Zkusím vám trochu pap. konžské přiblížit, měl jsem pár, který pravidelně odchovával dvě hnízda ročně, ale své mladé kolem 30dnů přestával krmit, musel jsem je odebírat a dokrmovat. Loni donce odchoval dvě mladé až úplne samostatnosti, jen to třetí, nejmladší jsem musel dokrmit.
Co se týče mladých dokrmených, jsou trochu svým chováním jiní než pap. senegalští, spíše než k seneg. se svým projevem blíží žakům. Milí, učenliví, jemně paličatí a v době kolem jednoho roku dokáži bezelstně kousnout a hned se tvářit, že se nic neděje a třeba vás i hned oslovit. Dle mého mínění se jedná o tiššího papouška s lehce vyšší inteligencí, ale nedosahuje úroveň žaků nebo některých žlutohlavých druhů amazonanů. Jsou jedinci, kteří mluví pár slov, zjednodušeně je to malý velký papoušek, cenově nyní i v dost přijatelné rovině, mohl bych vám jej doporučit, ale zcela jistě může u vás zvítězit mníšek nebo jiný vhodný druh, výběr je zcela jen na vás.
promiňte že se do toho zamotám,ale myslím že většina už ví která bije! paní píše na tomto foru v diskuzi "umřel mi mníšek" potom tady v tomto vláknu a na ifauně ve vláknech" Který z těchto tří druhů?" a "Chovatel papouška konžského g.f.". když si je projdete,tak si to dáte dohromady! mě by to bylo jedno,ať si každej píše co chce,ale s tím mrtvvým mníšken jste to přehnala,měla byte se lidem v tom vlákně omluvit za to jak jste si z nich vystřelila a plivla jim do ksichtu!!! nevidím nic špatného na tom že se člověk zeptá který papoušek je pro něho vhodnější,ale vymýšlet si příběh o mrtvém papouškovi... měla byste se nad sebou zamyslet. s pozdravem Laďa.
Proboha to jste se tu všichni zbláznili nebo co? Já nikam nic nepsala, o žádném mrtvém nic nevím... Tak jsem blázen já nebo vy? Komu se mám omluvit? Iva
Problémem je, že zrovna v téměř stejné době jako vy, zavedla jiná paní podobnou diskuzi - toho si prostě nevšímejte, vyčetli to i jí - hlavně na ifauně. Mníška máme, je super, pokud chcete, napište mi na mail a já vám pošlu nějaké fotky a informace z mých zkušeností s mníškem. Bohužel ale s konžským zkušenosti nemám, takže srovnávat nemůžu - i když je to krásný papoušek.
hana736
Pro Cone - děkuji.
O senegalci jsme nepřemýšlela, před mnoha lety jsme ho měli, byl asi z odchytu (koupila jsem ho ve Zverimexu, prootže mi ho bylo líto - začínal se škubat). A strašně štípal a nedal se ochočit, tak jsem ho dala kamarádovi do voliery a jaký utvořili s jeho samečkem pár. Takže opravdu přemýšlím o frantíkovi nebo mníškovi. Iva
Tak snad už bude klid a nikdo do Vás nebude rýpat.
Vzhledově si mi více líbí p. konžský, ale povahově bych opravdu nevěděla. Oba mi připadají fajn. Každý z nich má svoje mínus i plus.
Všetko nasvedčuje tomu,že sa jedná o tú istú osobu. Ak sa mýlim, tak potom prosím prijmite moje ospravedlnenie a prajem šťastnú ruku pri výbere okrídleného miláčika.
Ahoj,nechápu proč se hádáte v diskuzi.?.Ale k věci.Mnišekje inteligntní podobně jako Žako.Nauči se napodobovat zvuky a lidskou řeč.A je tokamarád naučí se i na povel vletět a vyletet z klece.Já osobně doporučji mníška