Zdravím všechny diskutující a prosím o radu. Vlastním žaka (víc než 15 let) a senegalce (8 let). Včera jsem z hrůzou zjistila, že pod senegalcem je přes 20 per, přičemž to stihnul shodit za odpoledne. Moji papoušci se nikdy nevyškubali z důvodů nudy, v poslední době se nic nezměnilo, zkrátka dle svého nejlepšího vědomí a svědomí nejsem schopná určit důvod. Ano, je jaro, přijde přepeřování (každoročně bezproblémové), ale nutno dodat, že pryč šly pouze letky a rýdovací pera, na křídlech si ponechal snad pouze první dvě dlouhé letky a zbytek vypadá, jak kdyby měl zastřižená křídla. V ocase toho taky moc nezbylo. Zbytek těla je nedotčený. Jinak je bez příznaků, oči i nos čistý, žádné zjevné projevy nemoci. Apatický není, ale je pravda, že umí být i aktivnější. Děkuji za případné rady.
Chovám více velkých papoušků a takový masívní úbytek opeření jsem už dvakrát zažil také, vždy jsem měl podobné pocity jako vy, o škubání peří nikdy nešlo.
Sám jsem si to vysvětloval jako nedostatek nějaké látky v krmivu, pravděpodobně vit. A a možnou nevyváženosti i něčeho jiného. Snažil jsem se vždy maximálně zpestřit jídelníček a podávat do napájecí vody nějaké vodou rozpustné přípravky - Promotor L, AV Brillant, něco od fy. AQUAMID. Samozřejmě že ne vše najednou. Pokud je peří vzhledově normální, obvyklé kvality / není matné a lámavé /, byl bych spíše v klidu.
Dobrý den. Stejné následky může mít i opačná strana problematiky, tedy předávkování a nevhodná kombinace umělých přípravků. Nedostatek a nepříliš bohatá strava na vitamíny by se projevovala spíše postupňe, nebo se to alespoň domnívám.
Moc děkuji za reakce. Snažím se zajišťovat pestré krmivo, vitamínové přípravky jsem nikdy příliš nepodávala (spíše proto, že je papoušci nepřijímali, pokud šlo o podávání s krmivem, ale ve vodě rozpustné přípravky by snad jít mohly), zkusím. Jinak teď je vše už "v pořádku", v úpravě opeření papoušek nepokračuje. Lekla jsem se, ještě den před událostí jsem se zrovna těšila pohledem na kondici papouška. Na první pohled vlastně není nic poznat, ale když roztáhne křídla, značně. ještě jednou díky.
Ještě by se dal na zlepšení opeření použít přípravek Tropic speciál / prášková forma na kvalitni opeření / ale ten se podává na na krájené ovoce - alespoň já jsem jej tak servíroval.