Z jara mi eklekti snesli dvě vejce a to dost zvláštním způsobem, jelikož samice první vejce snesla v neděli a druhé následovalo až další sobotu, takže šest dnů rozdíl. To jsem opravdu nečekal. Před tímto hnízděním jsem viděl nějaké pokusy o páření, ale nebylo to nic moc. Po nějaké době samice jedno vejce z budky vynesla a zůstalo jedno, které bylo neoplozené.
Nějakou dobu se nic nedělo a já jsem neviděl ani páření, až jsem samici asi dva týdny zpátky našel v budce opět na dvou vejcích. Dneska se mi je podařilo prosvítit a jsou obě plné, tak snad to vyjde a zpraví mi to nevydařenou sezónu. :)
Dnes jsem při krmení slyšel z budky u eklektů pípání, proto jsem jí skontroloval a zjistil, že mají jedno mladé, které má plné volátko, takže samice naštěstí krmí. :) Druhé vejce je také oplozené, ale samice jej nejspíš nechtěně poškodila a je promáčknuté, takže z něj nejspíš nic nebude. Snad teda odchovají mladé až na bidlo. :)
Tak eklektus dál roste a rodiče se vzorně starají. Doufám, že to tak zůstane. Dneska má třináct dnů, takže zítra budu kroužkovat. Snad to rodiče vezmou klidně.
Dnes jsem v budce našel i zelené péro, takže je možné, že už do ní leze i samec, ale ještě jsem ho tam neviděl.
Samice neustále žebrá o nakrmení, ale samec jí nekrmí.
Odpověď na příspěvek uživatele fylip z 25.03.2011, 19:08:13
dobrý den dnes jsem našla nějaké vaše komentáře a moc se mi zamlouvali ja mám taky eklektuse je to samička je strašně moc hodná jsou jí dva roky a užasně mluví ,,a proč vám píšu ,,chci se zeptat jestli už ta vaše samička začala hnizdit,,dnes je to prprví co sneslaprvní vajíčko,,nemáme samečka a tak vím že vajíčko není oplodněné ale chci se zeptat jestli ji ho i přesto mám nechat,,,mužete mi prosím poradit co dál,,, děkuji tady je můj email,,,parilovaamartina@seznam.cz