dobry den muj zako ma uz rok a jete nevydal ani jednu srozumitelnou hlasku .. a to se mu plne venuji mam ho porad venku mluvim s nim cim to muze byt ?dekuji
ne každý papoušek má talent na mluvení, i v rámci jednoho druhu. U žaka by to ale byl div, aby se nerozmluvil. Nevzdávejte to, ono to časem přijde, pevně věřím. Držím palce.
Mezi jedinci je rozdíl jako mezi lidmi,někdo pusu nezavře,někdo je málomluvnej. Mám jedince,který vás vítá a předvádí co umí,mám jiné co jenom pískaj a napodobují okolní zvuky přírody a mám samičku,která mluví jen když jsem ve vedlejší místnosti.
myslím že nemusíte mít strach že se určitě časem rozmluví já mám od září žaka liberijského začal mluvit trošičku zhruba už po 2 měsících co byl doma a ze začátku jen ahoj a své jméno nyní už doplňuje další slovíčka co slyší a některá co se mu líbí se učí hned ze dne na den až mě to překvapuje ale hlavně slovíčka umí použít ve vhodnou dobu takže třeba když ho vytahuji z klece tak říká pojď honem pojď nebo když přiltí za mnou tak říká ahoj kuk a podobně když vidí rozprašovač kterým ho sprchuji tak říká sprcha prostě je strašně chytrý a šikovný mě si vybral jako partnera a mohu si k němu doovlit vše takže hodně se učí ode mě ale hodně dobře se mu napdobuje tenčí ženský hlas mojí mamky takže je pak komické poslouchat když napodobuje mou intonaci a pak její ale jde mu to dokonale zatím říká ahoj dobrý den fešáku mazlíku dobrůtku sprcha díky kykyriky rocky ahoj rocky kuk kukuku děkuji houpy houpy koupy koupy a furt něco se snaží žbleptat jinak před dvěma týdny jsem s ním byl u veterináře jelikož se mi zdál pihublý tak jsem s ním radši zašel a místo toho aby z toho byl ve stresu tak z krabic ve které sem ho nesl na mě mluvil kuk a když jsem ho u veta vytáhl po celou dobu mluvil a předváděl se bral to jako hru což bylo super veterinář z toho byl trošku vedle:D naštěstí veterinář nepřišel na nic závažného ale řekl že žakáč má toršku podváh upředpesal nějaké vitamíny a probiotika a za měsíc jdu na kontrolu vyšetření na začervení bylo také negativní po podávání předepsaného se stav zlepšil a z 310 gramů už má zase něco kolem 350 takže je na tom lépe což je super:D přikládám jedno jeho rozprávěcí videjko
http://www.youtube.com/watch?v=mNpz_j1ISm4
asi je to opravu inividuální každý papoušek je jiná osobnost ale určitě to nevzdávejte. no kyž je puštěná televize nebo ráio tak ten náš ocela na hlasy reaguje a kyž třeba v televizi někdo zdraví tak i odpovídá a tak a čím hlasitěji áme televizi tím hlasitější je jeho projev:D pole mě i ten váš začne mluvit ten náš zaal prvně jen takový, žvatláním že tomu ani nešlo rozumět ale pak to zdokonalil chce to čas a trpělivost
určitě u mě taky začínal nejrpve žvatláním a postupně to zdokonalil nejprve říkal jen ahoj a pak své jméno a a pak už to půjde že nezavře zobáček uviíte:D