V tom máte pravdu.Určitě si šikovní chlapi udělají voliéru pro papoušky doma a já jí musím kupovat, abych nestvořila nějaký paskvil na který by se nedalo dívat. Opravdu se všechno musí řešit dle svých možností, schopností a hlavně času někde pobíhat a něco shánět, když je tu nabídka, že mi výrobce např klece, pošle klec až do domu. A tak je to i s veškerými potřebami pro ptáky včetně zrní.
Dobrý den. Téma je o větvích z obchodu, tedy budu reagovat výhradně na ně. Možná jsem divný, ale podlé mého názoru kdo nemá možnosti (nebo se mu spíše nechce) vyrážet papouškům na větve do přírody by ptáky ani chovat neměl. Vždyť i pro "zelené" musí člověk vyrazit, když chová například v paneláku, a "zelené" je podle mě velmi významná složka potravy. Pravidelný přísun čerstvých větví a zeleného krmení v sezoně pokládam za naprostou samozřejmost a nějaký uschlý klacek z obchodu tohle určitě nenahradí.
To je pravda, že zelené je úplná samozřejmost. Přesto jak sonduju chov andulek, tak 80% zná jen proso v ceně 8,- Kč o jiném nebo lepším krmení ani nemluvě. A když se zmíním, že by se v zimě mohla nastrouhat k potravě alespoň mrkev, tak je velký údiv, že by to andulka jedla. Ono proč taky andulky lépe krmit, když to pak jde do výkupu za 50,- Tak se potom ani nedivím těm panelákovým, že si jdou koupit do Zoohitu kus klacku. A to ještě alespoň s nějakou přeschlou kůrou. Taky se kupují v OBI ohoblované tyčinky, takové ty co se dřív dávali k praporkům. Dnes se to dává na podpěru kytek do květináče nebo k rajčatům. Takže akorát skalní příznivci papoušků žasnou a diví se co všechno se může ptákům podstrčit. Kdybych nebrouzdala po internetu a náhodou nenarazila na tuhle nabídku, tak bych to nevěděla taky. A tak se člověk jenom diví, ale zároveň se učí co všechno je v moderním světě možné. Přeci jenom jak jsem stará, tak některým věcem nerozumím.
Ještě k těm klackům.Pokud chodíte někdy do OBI nebo zwerimexů, tak tam mají taky pařezy a všelijaká dřeva do akvária jako dekoraci. Asi to rybičkám vadí míň, nevím, ale v podstatě je to ten samý klacek nebo kus kořenu co kdo najde v létě v lese při sbírání hub a panečku jak to frčí při prodávání. Asi teda velká část chovatelů nepřemýšlí, kde takové dekorace a větve hledat.
Mně jen zarazilo, že je chcete také někde nabízet a prodávat. Jestli v tom byla či nebyla ironie je mi v podstatě jedno, jen si vždy vykládám co je řečeno či napsáno pouze tak jak je to formulováno. Ten černo-bílý výklad světa není zas tak špatný.
A s lidma nabízející 2 větvičky za 45 či 40 kč bych jistě nekomunikoval, ať jsou ze zmiňované firmy či odjinud. Navíc bych asi ani neprodával nic zájemcům, kteří vědí prd a mají jen chuť si něco živého koupit.
Smyls zdejšího diskusního fora jsem ještě donedávna viděl v tom, že třeba i na nevhodnou otázku či dotaz může existovat rozumná odpověď, která může pomoci. Ale asi začínám být mimo.
Ktěm kořenům do akvária, jelikož jsem taky akvarista, je pravda že se dá sehnat kořen i vlese ale ty kupované jsou už zbavené tzv. měkého dřeva které kazí vodu v akvíriu. Procedůra k tomu aby byl z kořene z lese kořen vhodný do akvaria je dosti dlouhá a mě příjde složitá. Ale s těmi větvemi pro papoušky souhlasím je to ptákovina.
Zase předesílám, že jsem to jen četla, protože zde na fóru je pod textem reklama a tentokrát nabízel Zoohit, tak jsem web otevřela co nabízejí. Já už jsem jednou nohou v hrobě a do obchodu se pouštět nebudu. Jsem ráda, že si seženu větve do svých voliér a ne ještě abych zápolila s pilou kvůli 45,- korunám. Asi mají v zoo prodejně množství lidí, kteří mohou řezat, třídit a nabízet. Pokud příjdou zájemci pro papouška, tak se stejně nedozvíte co vlastně vědí. Já si pamatuju když jsem si šla pro svého prvního něm.ovčáka, že jsem přišla k chovateli v sukni a na podpatkách. Nikdy by do mě neřekl, že budu závodit na mistrákách a že nakonec budu rozhodčí na výstavě. Tenkrát prostě potřeboval prodat, tak jsem štěně dostala. Takže do nikoho nikdo nevidí, jak to kdo myslí s chovem vážně i když o chovu neví třeba vůbec nic.
No, jak to tu teď pročítám, tak mě napadlo ty bidla dávat do snopků podle druhu:-)).Když bude chtít někdo jen vrbu :-), nebo buk, dub,břízu atd. může si vybrat, co se mu hodí pro ptáky do klece. A pak že to není podnětné téma....
No já bych si tedy větve v obchodě nekupovala, ale věřím tomu, že jsou lidé, kteří je radši koupí, než aby se prošli přírodou a sami si je uřzli. Co se týká kořenů do akvária, tak já mám želvu a té jsem do akvária kořen koupit musela, protože je to kořen mangrovníku, které u nás nerostou. Je to vodní strom, takže nehnije a to dřevo upravuje Ph vody, aby to želvě vyhovovalo. Navíc se o něj moc ráda drbe.
Ona je ptákovina vlastně všechno. Třeba i kupovat chleba v krámě. Vždyť jsou k dostání pekárny tak na co chleba kupovat. Můžete si ušít šaty, je to jednoduché, jo že nevíte jak? Zrovna tak si někdo neporadí s pitomou větví do klece. Nebuďte takoví uzkoprsí a protože si vy, dovedete poradit, neodsuzujte druhé, kteří to neumí, třeba umí něco jiného. Proč se má někdo v lese pižlat s větví, když si jí může koupit a za tu dobu co by lítal po lese a sháněl vhodnou větev vydělá jako manažer ve firmě takový prachy, že si pak těch větví může koupit vagon. Posuzujte to zaky z jiného hlediska. Pokud zrovna nejste zemědělci a nevypěstujete si zrní pro ptáky, tak byste je taky nemohli chovat, protože zrní musíte koupit. Nebo napřed zasejte skliďte, udělejte si klece a pak si teprve ptáky nakupte, pokud to berete takhle. Pořád každý odsuzuje toho druhého z jeho pohledu.
Vy už ale jdete do maximálních extrémů. Abych si mohl ušit šaty a měl jehlu, neměl bych si také nakopat železnou rudu, vytavit železo a vykout jehlu? Zůstaňme prosím na zemi. Kdo nemá čas se o svá jakákoliv zvířata postarat a zaopatřit je, by si je vůbec neměl pořizovat. U několika takových manažerů-chovatelů jsem byl a mají lidi na část práce kolem svých chovanců, ale pokud by si kolem nich nedělali alespoň část práce sami, tak by je nemuseli chovat.
A co se tak třeba do diskusí přihlašovat?
Dobrý den. Orino ač se snažím, jak se snažím o co nejobjektivnější pohledy na věc, čím dál více přicházím na to, že Vás nechápu. V jedné diskuzi se divíte, proč si lidé nenařezají větve sami a poté úplně obrátíte.Změna názorů díky životním zkušenostem je zcela přirozený proces a mnohdy si vážím lidí, kteří dokáží změnit názor ikdyž ví, že dříve tvrdili opak, avšak tohle mě příjde už tak trošku populistické, kam vítr tam plášť. Vždy jste hájila především zájmy ptáků a to i na úkor "odpálkování" některých lidí a nyní obhajujete takové hlouposti.
Jsme na fóru kam chodí mnoho opravdu mlaďoučkých chovatelů nebo úplných začátečníků. Místo, aby jsme je vedli k správnému přístupu k živým tvorům a podoněcovali je správným směrem, tak je raději učíme, že za prachy si koupí všechno a když mají peníze, tak můžou cokoliv? Konkrétně na Vás, jako starším člověku mě to mrzí. Já ve svých pětadvacetiletech už vím, že za prachy si nekoupím skoro nc, ale to asi záleží na hodnotách člověka.
Nezlobte se, ale podobná témata, která budou takto nesmyslná a u kterých se vlastně nedozvím ani opravdový postoj zadavatele budou mazána.
Můžte mi napsat proč se pořád obracíte na mě a ne na majitele firmy Zoohit, když se vám něco nelíbí co prodávají. Nelinčujte mě za to, že jsem si tady na těchto stránkách přečetla inzerát a zareagovala jsem na něj. Tady se totiž už vůbec o ničem nemůže diskutovat, protože se to okamžitě zvrhne proti tomu, kdo se zeptá nebo na něco upozorní. Přineste si vašim ptákům třeba větve z celého lesa a mě už dejte pokoj, já se o tom už nehodlám bavit. A pokud budete mít připomínky tak se obraťte na firmu, která si sem inzerát dala a ty nesmysly prodává. Já s tím už nechci mít nic společného. Doufám, že textu co sem vkládám rozumíte a další připomínky k nabídce budete mít na správnou adresu firmy Zoohit
Je škoda, že se nepamatujete na první připomínku, kde jste psal, že půjdete řezat a já budu prodávat. Oba jsme pochopili, že se jedná o nehoráznou legraci, které je potřeba se jednak smát a jednak v legraci na ni upozornit. A co se týká mladých, tak předpokládám, že mají zdravou inteligenci aby poznali co je upozornění na něco formou legrace. A když ne *tak chytrému napověz a hloupého kopni*!!!!!
Já bych už raději na žádném diskusním foru / zde nebo na iFauně / zas až tak na zdravou inteligenci nesázel, jen zaregistrujte některé dotazy, velmi hloupé a navíc i hloupě položené. Na ně odpovědět formou legrace a ironie a nebohý papoušek, o kterého jde / alespoň mi vždy jde / ma zaděláno na horší životní podmínky. Hloupé dotazy nebudu připomínat, nechci pokračovat v této nesmyslné diskusi, ale zpět k tématu - já jsem pochopil, že větvičky ve vámi opečovávaném obchůdku budete distribuovat, bylo-li to myšleno ironicky, nepochopil jsem to tak. Byla li chyba a pochybení v mém chápání, dokážu se samozřejmě omluvit.