Marty s tima aratingama zlatýma, jendaje, to byl příklad, že to taky jde. já osobně jsem mu řikal, že je blázen a on to taky nikomu nedoporučeje. A je jasný kdyby neměli tu boudu tak by to bylo o něčem jiným. Ale osvědčilo se mu to tak proč ne. Já osobně je mám nejmiň 2°C ale to musí být venku už opravdu zima.
Ale jak řikám není problem ani tak ten mráz, ale ta vlhkost spojená s mrazem.
Kdysi jem viděl na ifauně fotky, kdy chovatel v Švícarských alpách choval Kakadů Inka a Kakadů růžové ve venkovnívh volierách na sněhu a v záletech jim netopil a teplota jim klesala až k -10 - měl zděné zálety. Psal to tam nějaký známí od tohoto chovatele, který tam byla na návštěvě. O chovu kakadů Růžovích v ČR celoročně venku jsem slyšel už i v ČR.
Celkem mi není jasné, které druhy kakaduů by mohly pocházet ze zasněžených oblastí, asi normální člověk, který má na kakaduy by měl mít i rozum a trochu peněz na odpovídající zázemí, kde nwbudou teploty klesat ke mínus dvacítce. Odchov a chov kakaduů moluckých je popsán v NovéEx. č.10/2005 a reakce paní doktorky L.Nečasové ne tento způsob chovu je v NováEx. 2/2006 - již název článku zhodnocující tento chov je zavádějící / pro normálně myslící chovatele / "Chovatel či trápič ?"
Jinak k tomu stále omílanému "jsem slyšel, jsem viděl" - znám jedno manželství, kde muž silně pije a následně ltuče svoji ženu, fungují tak již přes dvacet let a navenek vypadají OK. - je to dost dobrý příklad toho,co nahodile nekončí nezdarem i když by mělo????
No je to tak, znám pár chovatelů, kteří nechávají amazoňany či žaky celoročně venku, byť pod střechou a s budkami, ale i tak je to síla. Takoví lidé jsou s prominutím hovada.
pro Coneho: to bych neříkal kakaďaci, kteří žijí v zasněžených oblastech. Ale musíte to brát tak, že kakaďaci kteří žijí v Australii v savanách ( růžový, žlutočečelatý, inky, tenkozobý ...) dokážou snést zimu jako korely, roseli, královaci .. . Nemůžu posoudit jak já bych je choval, protože je nemám, ale mohu říct že plno chovatelů je chová k nule i pod nulou, samci prý nejsou tolik agresivní. Kakadu molucký pochází z Indoneských pralesů, proto by bylo asi nešťastný ho nechat venku jako korely.
A austrálie se může chovat venku celoročně protože má na břiše delší peří, kterým si přikryije nožičky. Ale je mi jasný, že vy jako chovatel, který se zabývá afrikou to asi nevíte.
Jo, napravím svoje mezery a začnu něco i číst.
Stále se řeší, zda papoušci dokáži snést či přežít naši zimu, jen je otázkou zda jim to není ke škodě, ale tady i jinde je diskuse na toto téma krátká. Sám bych i Austrálii zimoval v nevytápěných záletech s možností přes den jít dle libosti mrznout. Samozřejmě s neúspěchem se nikdo chlubit nebude, že by národní rys nevyjít za hlupáka? A mnoho těch, kteří by mohli do různé problematiky vnést svoje poznatky se raději zapojí do nicneříkajích témat. Mám na mysli i několik zdejších pisatelů.
Dobrý den, hned v úvodu přízpěvku bych se chtěla zastat pana Šišky, jeho názory a rady jsou vždy k věci a užitečné a myslím, si, že má náležitý přehled o většině chovaných papoušků, ne jen afriky(a vlastně i nejen papoušků). Řeší se zde nesmyslně zima, ti ptáci to pravděpodobně přežijí, pokud nejsou nějak oslabení, ale to pomyšlení, že se pravděpodobně necítí "úplně pohodlně" by mi určitě vadilo. Když se podívám na teploměr a je tam -20 stupňů, tak by mi byla hanba mít cokoli venku. Zálety i když nevytápěné by měly být samozřejmostí a dát ptákům možnost alespoň při těchto mrazech se schovat. Máme i psy-novofundlanďáky- zimu a sníh milují, utrpením je pro ně léto, ale jak rádi jsou při velkých mrazech nocovat do nevytápěné chodby....tak asi tak k zimě
Dobré ráno, my též máme fenu Novofunlaňdana , má dobrou boudu, možnost nocovat v chodbě dostala také několikrát a výsledek- nechce ani jedno. Do boudy vleze jen za trest, doma se projde a chce ven. A víte kde spí nejraději? Na dvoře v hromadě sněhu, nebo v louží která vznikne vylitím vody z misky na pití :-)
Andulky a korely máme venku a zdají se v pořádku, nožky neomrzlé,drápky všechny dokonce se po vyměnění vody jdou vykoupat. Když se trochu oteplí, jdou i bez budek a dalších stimulů okamžitě do toku. Za letošní zimu mi padl jeden samec, což mě mrzí, ale jak mohu vědět, že by nepadl i v teple? Vím, že ideální by byl zálet, kde se teplota drží kolem nuly.Pokusíme se na tom přes léto zapracovat.
Všimněte si aktivity papoušků ve volieře když je řekněmě těch - 10 a když je 0 až +5 stupňů ? Je v tom velký rozdíl . Samožřejmě , že ty nízké teploty vydrží ale kdyby měli na výběr tak by si zvolili tepolty vyšší .
Já jsem nyní uklízela po zimě voliéry, včetně toho že jsem kontrolovala kroužky papouškům. Mám tam jednoho anduláka kroužek 01, pochybuju, kdyby se nevyhřejval v zimě v teple, že by tak dlouho žil.Nevím jestli má někdo, kdo chová andulky venku ptáka od r. 2001 nebo staršího. V bytě mi to připadá normální, ale venku si myslím že by to byla rarita. To bych chtěla vědět jen tak ze zvědavosti.
Cone, psal jsem, že u mě si ppoušci zimu užívají a né, že jí jenom přetrpí. Kdybych viděl, že jim něco chybí, nebo že jim zima nedělá dobře, tak bych je dal dovnitř, ale takhle nevidím problém.
Orina: Já jsem měl samici zpěváka rok 99, každý rok byla venku i přez zimu a každou sezonu měla dvě hnízda, letos dokonce tři, i když jsem jí to nechtěl dovolit, tak ještě před opuštěním budky posledního mláděte z druhého hnízda měla znovu mladé, tak jsem jí budku nechal ještě do třetice. Letos jsem je dal na zimu poprvé do tepla a samice mi zemřela. Nevím proč, ale nejspíš střářím. Samec je rok 05, takže se ho pokusím ještě dopárovat.
Každoročně tady čtu stále stejnou diskuzi na toto téma. Papoušci přes zimu venku či vevnitř.. Samozřejmě mám na to svůj názor.
Já mám všechny své papoušky (andulky,korely,zpěváky,rozely,kakariky,neofémy,křepelky) v celoroční venkovní voliéře a myslím, že mám vše ok. Jen co včera trošku svítilo sluníčko, anduly a korely se pářily o život. Týden se již všechny páry krmí. Dnes jsem na zemi našla 3 snesená andulčí vajíčka. Připomínám, že budky nemají. Takže jim evidentně venkovní odchov svědčí. Jana B.
Pro Orinu : jak už jsem psala,mám nevytápěné voliéry, zateplenou budovu - v zimě, když je mráz, je tam tak na nule, u mínus dvacítky jsme měli nanejvýš mínus 5 - teď k těm andulákům, měla jsem 3 samečky kupované o prázdninách v roce 2000 - byli už vybarvení, takže byli buď velmi "jarní" nebo 99 podzim - tipuju, neměli kroužky. Dva mi umřeli loni a ten poslední letos v lednu. Bohužel samičky takovou výdrž nemají, asi se chudinky víc "opotřebují".Zdraví Dáša